Spis treści
Właściwości imbiru lekarskiego
Imbir lekarski to roślina z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Imbir pojawił się w Europie jako jeden z pierwszych tzw. korzeni wschodnich.
Roślina ta jest obecnie stosowana jako przyprawa, ale warto też pamiętać o jej cennych właściwościach prozdrowotnych. W medycynie ludowej imbir stosowany jest jako środek wiatropędny, wykrztuśny i ściągający. Zwolennicy medycyny chińskiej zalecają stosowanie go przy przeziębieniu, mdłościach i duszności, natomiast medycyna indyjska wykorzystuje roślinę w leczeniu zapalenia gardła i anoreksji. Warto dodać, że imbir od wieków używano w ajurwedzie, by zapobiec migrenom. Imbir stosowany jest jako lek, przyprawa, ale jest on również świetnym afrodyzjakiem.
Surowiec zielarski stanowią obrane, świeże lub wysuszone kłącza, które zawierają olejek eteryczny, żywicę, skrobię, cukry, sole mineralne i kwasy organiczne (szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy).
Shot z imbiru – właściwości
Imbir lekarski (Zingiber officinale Rosc.) wykazuje cenne dla zdrowia właściwości, więc picie shotów z jego dodatkiem ma szereg korzyści:
- wzmaga wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci
- działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie (może hamować m.in. rozwój drobnoustrojów: bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów)
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- stymuluje odporność
- wspomaga perystaltykę jelit
- może wspomóc leczenie choroby Alzheimera
Kłącza imbiru poleca się przy braku apetytu, dyspepsji, chorobie lokomocyjnej – przyprawa łagodzi zawroty głowy, mdłości i wymioty.
Dlaczego warto pić shoty z imbiru?
Shoty z imbiru dostarczają organizmowi dużo wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów, na dodatek w niewielkiej objętości. Różnią się więc od klasycznych soków, koktajli czy smoothies.
Do przyrządzenia shotów możemy wykorzystać takie produkty, jak:
- imbir
- kurkuma
- nasiona chia
- natka pietruszki
- białko konopne
- chlorella
- miód
- cytrusy, np. cytryna, pomarańcza, limonka
Przygotowywanie shotów jest proste: wystarczy wybrane składniki umieścić w blenderze czy wyciskarce do soków i mamy gotowy napój witaminowy! Do swojej codziennej diety warto włączyć shoty na odporność z imbiru, warzyw i owoców. Świeżo wyciskane soki z dodatkiem przypraw rozgrzewających, takich jak imbir czy kurkuma, korzystnie wpłyną na zdrowie, ale też pomogą zadbać o urodę i smukłą sylwetkę. Shoty z imbiru zalecane są w różnych dietach, m.in. odchudzającej czy wegetariańskiej. Napoje te dostarczą organizmowi odpowiedniej dawki witamin, minerałów, węglowodanów, aminokwasów, białek i innych korzystnych dla zdrowia substancji.
Shot z imbiru na odporność – przepis
Shot na odporność powinien dostarczać m.in. dużej dawki witaminy C, dlatego częstym składnikiem napoju są cytrusy czy natka pietruszki.
Shot z imbiru i pomarańczy
Składniki:
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka startej kurkumy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania: wszystkie składniki umieść w wyciskarce do soków lub zmiksuj w blenderze.
Shot z imbiru i jabłka
Składniki:
- 1 jabłko
- pół łyżeczki startego imbiru
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z limonki
- 2 łyżki ciepłej wody
- odrobina oleju roślinnego, np. oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Shot z imbiru i natki pietruszki
Składniki:
- mały pęczek natki pietruszki
- sok wyciśnięty w jednej pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka oleju konopnego
Sposób wykonania: natkę umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz na ręczniku papierowym i potnij na krótsze kawałki. Następnie wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.
Świeżo wyciskane soki należy wypijać od razu po zrobieniu. Shoty imbirowe można dosładzać naturalnym miodem, czerpiąc korzyści z jego cennych dla zdrowia właściwości. Pij je codziennie i ciesz się zdrowiem!
Źródła:
- Łażewska, D., Miętkiewska, K., Studzińska-Sroka, E. (2019). Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Postępy Fitoterapii, 20(4), 268–276. https://doi.org/10.25121/PF.2019.20.4.268
- Strzelecka, H., Kowalski, J. (2000). Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Warszawa: PWN.
- Lewkowicz-Mosiej, T. (2003). Leksykon roślin leczniczych. Warszawa: Świat Książki.