Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Imbir marynowany

Imbir marynowany

autor: Katarzyna Koper

Choć imbir marynowany kojarzy się przed wszystkim z sushi, to jego orzeźwiający, lekko ostry smak sprawia, że znakomicie sprawdza się także jako składnik sałatek, kanapek czy koktajli. Podpowiadamy, jak samodzielnie przygotować marynowany imbir.

Biały, żółtawy albo różowy – marynowany imbir znajdziemy w każdym supermarkecie na stoisku „kuchnie świata” albo w specjalistycznych sklepach z orientalną żywnością. Duża zawartość olejków eterycznych (nawet 3,5%) nadaje mu prozdrowotne działanie. Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i antyoksydacyjne. Dlatego marynowany imbir może być bardzo zdrowym dodatkiem nie tylko do sushi, ale także do wielu innych dań. Odrobina marynowanego imbiru przyjemnie zaostrzy ich smak i doda świeżości. Smakowe i prozdrowotne walory marynowanego imbiru warto docenić szczególnie w czasie jesiennych i zimowych chłodów, gdy nasz układ odpornościowy jest bardziej niż latem narażony na ataki chorobotwórczych drobnoustrojów i potrzebuje wsparcia.

Marynowany imbir kupiony w sklepie bywa mniej lub bardziej ostry, ma w sobie trochę więcej lub mniej słodyczy. To zależy od zawartości olejków eterycznych, których w świeżym kłączu imbiru jest naprawdę dużo, oraz od składu zalewy. Bez trudu możesz samodzielnie przygotować marynowany imbir w domu i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Dokładnie takim, jaki najbardziej lubisz.

Marynowany imbir możesz wykorzystać jako składnik domowego sushi. Skutecznie oczyszcza kubki smakowe i przygotowuje je na nowe doznania pomiędzy jednym kawałkiem sushi a następnym. Możesz go też dodać do sałatki lub koktajlu albo podać jako dodatek do mięsa lub ryby.

Imbir marynowany przepis

Przygotuj rondelek lub mały garnek, obieraczkę do warzyw, dwa nieduże, wyparzone słoiki ze szczelnymi pokrywkami oraz następujące składniki:

  • 30 dag świeżego imbiru
  • 1,5 szklanki octu ryżowego (może być także jabłkowy)
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wybierając imbir, zwróćmy uwagę na to, aby kłącza były jędrne, a po rozkrojeniu jasnożółte, a nie sine (sina barwa świadczy o tym, że imbir jest zleżały) i wilgotne. Właśnie takie mają w sobie najwięcej cennych dla zdrowia składników. Poza tym dobrze się je kroi, co przy przygotowywaniu marynowanego imbiru jest naprawdę ważne.

Kłącza imbiru myjemy i obieramy ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw lub małego ostrego noża. Obrany imbir kroimy na cieniutkie plasterki wzdłuż włókien. Pokrojony imbir solimy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do rondla lub małego garnka wlewamy ocet ryżowy i wodę, wsypujemy cukier. Gotujemy, mieszając, aż zawrze.

Płatki imbiru umieszczamy w wyparzonych słoikach, ugniatając je np. drewnianą łyżką, a następnie zalewamy gorącą zalewą, tak aby imbir znajdował się pod powierzchnią zalewy. Szybko zakręcamy słoiki, obracamy je do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia. Po kilku dniach marynowany imbir jest gotowy do spożycia. Po otwarciu słoiczka trzeba przechowywać go w lodówce. Imbir nadaje się do spożycia nawet przez kilka tygodni.

Różowy imbir marynowany przepis

Surowcem wyjściowym do przygotowania czerwonego lub różowego imbiru jest ten sam korzeń imbiru, co w poprzednim przepisie. Różowy lub czerwony imbir marynowany jest po prostu barwiony. Zawdzięcza swoją barwę dodatkom – sokowi z czerwonego buraka lub plastrowi surowego czerwonego buraka, który dodaje się do marynaty. Im więcej buraka lub soku z buraka, tym bardziej intensywna barwa marynaty.

Składniki:

  • 30 dag świeżego imbiru
  • 1,5 szklanki octu ryżowego (może być także jabłkowy)
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • plaster czerwonego buraka dowolnej grubości lub 1–2 łyżki soku z czerwonego buraka (ewentualnie buraczanego koncentratu)

Przygotowanie:

Świeży korzeń imbiru myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki jak w poprzednim przepisie. Następnie przygotowujemy zalewę. Płatki imbiru układamy w słoikach, dodajemy plaster czerwonego buraka (lub sok), a następnie zalewamy gorącą zalewą. Obracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.

Śledzie (lub krewetki) z marynowanym różowym imbirem

Składniki:

  • 100 g czerwonego imbiru marynowanego
  • 0,5 kg płatów śledziowych lub oczyszczonych i obgotowanych krewetek, najlepiej średniej wielkości
  • 3 cebulki szalotki
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego (można dodać trochę więcej)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka francuskiej musztardy (z ziarenkami gorczycy)
  • 1 limonka
  • 1 łyżka zalewy z marynowanego imbiru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego (może być też olej z pestek winogron)
  • świeży koperek do posypania

Przygotowanie:

Wymoczone wcześniej w zimnej wodzie i osuszone papierowym ręcznikiem płaty śledziowe kroimy na niewielkie kawałki (2-2,5 cm). Drobno siekamy szalotkę, a marynowany imbir odsączamy z nadmiaru zalewy. Układamy w słoiku warstwowo szalotkę z imbirem i kawałki śledzia. Teraz przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, miodu, musztardy, oleju, zalewy imbirowej oraz soku z limonki. Śledzie w słoiku poprzekładane imbirem i szalotką zalewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Serwujemy na talerzyku jako sałatkę lub jako przystawkę na kromkach ciemnego pieczywa, najlepiej typu pumpernikiel. Tuż przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Można podać także pokrojoną w cząstki limonkę do skropienia sałatki bezpośrednio przed jedzeniem.

Koktajl z marynowanym imbirem

Składniki:

  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1/2 awokado
  • gruszka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • odrobina soli do smaku
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • odrobina miodu do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i osuszamy. Marynowany imbir odsączamy z nadmiaru zalewy. Gruszkę obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do momentu, aż mieszanina będzie jednorodna i aksamitna.

Podobne artykuły