Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyKurkuma – właściwości, działanie i zastosowanie Shot z kurkumy wzmacniający odporność organizmu

Shot z kurkumy wzmacniający odporność organizmu

autor: Katarzyna Koper Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kurkuma jest jednym z najpopularniejszych superfoods. Wspiera układ odpornościowy, ma silne działanie przeciwzapalne, zapobiega miażdżycy. W kuchni trudno jednak codziennie zajadać ją łyżkami. Shoty to oryginalna i wygodna forma podania kurkumy. Można przygotowywać je raz na kilka dni i przechowywać w lodówce.

Tzw. shoty witaminowe to małe porcje napojów zawierające skoncentrowane wyciągi z roślin, przyrządzane z dodatkiem soków i przypraw. Warto przygotować je na bazie kurkumy ze względu na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Kurkumina zawarta w kurkumie poprawia odporność organizmu i ma silne działanie przeciwzapalne. Jest także bardzo skutecznym antyoksydantem (ma zdolność do niszczenia wolnych rodników tlenowych, których nadmiar odpowiada m.in. za zmiany w DNA oraz przyspieszone starzenie).

Badania naukowe potwierdzają, że kurkumina może spowalniać miażdżycę, a nawet powodować cofanie się zmian miażdżycowych w naczyniach. Za ten efekt odpowiada silne działanie przeciwzapalne kurkuminy (miażdżyca to choroba zapalna) oraz obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi. Są także dowody na przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie kurkuminy.

Jej regularne zażywanie może nie tylko poprawić odporność, ale także wspomóc leczenie chorób zapalnych i sercowo-naczyniowych. Jednak aby była skuteczna, najlepiej zażywać ją codziennie. Problem w tym, że nie jest specjalnie popularna w polskiej kuchni, a egzotyczne potrawy, które w nią obfitują, jadamy jedynie od czasu do czasu. Najczęściej sięgamy po nią w postaci wysuszonego proszku, który ma w sobie mniej kurkuminy niż świeże kłącza kurkumy.

Kurkuma w postaci przyprawy kuchennej to wysuszone i sproszkowane kłącza rośliny o nazwie ostryż długi, które kształtem przypominają kłącza imbiru, ale są od niego mniejsze, mają pomarańczowy miąższ oraz ciemniejszą, brązowawą skórkę. Można je kupić w dobrych warzywniakach, w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej także w supermarketach. Większość z nas nie wie, jak obchodzić się ze świeżą kurkumą w kuchni, dlatego sięgamy raczej po gotową sproszkowaną przyprawę.

W przypadku shotów świeże kłącza kurkumy będą znacznie lepszym rozwiązaniem. Warto wybierać twarde i jędrne (nie wysuszone, pomarszczone i włókniste), ponieważ takie zawierają najwięcej soku. Dla osób, które pragną spożywać kurkumę codziennie, shoty są wygodnym rozwiązaniem. Tym bardziej że można przygotować większą ilość napoju i przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Najlepiej podzielić napój na gotowe niewielkie porcje, w małych buteleczkach lub słoiczkach.

Przeczytaj również o napoju z kurkumy

Jak przygotować shot z kurkumy?

shot z kurkumy

Najlepiej użyć do tego celu wyciskarkę wolnoobrotową. Jeśli nie masz wyciskarki, można wykorzystać blender, najlepiej o wysokiej mocy, bo tylko taki poradzi sobie z rozdrobnieniem włókien. Jeśli okaże się za słaby, trzeba będzie przed wypiciem przecedzić miksturę przez drobne sitko. Gdy po przepuszczeniu przez wyciskarkę wolnoobrotową lub zblendowaniu otrzymamy zbyt gęstą konsystencję, należy dodać odrobinę niegazowanej wody.

Shoty z kurkumą – dodatki

Kurkumina słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego jej wchłanianie z przewodu pokarmowego do krwi jest problematyczne. Poprawia je dodanie do soku odrobiny tłuszczu, np. oleju z awokado, z dyni lub z czarnuszki (uwaga, ma charakterystyczny smak i aromat), albo popularnego w kuchni azjatyckiej mleka kokosowego. Jednak wchłanianie kurkuminy najskuteczniej poprawia obecność piperyny, czyli alkaloidu zawartego w czarnym pieprzu. Dlatego do domowego shota z kurkumy warto dodać odrobinę pieprzu. Z jego ilością jednak lepiej nie przesadzać, bo piperyna w nadmiarze może działać drażniąco na jelita i spowodować biegunkę.

Sam sok z kurkumy nie jest zbyt atrakcyjny w smaku (lekko mdły i ostry), dlatego warto połączyć go z innymi składnikami. Kłącze imbiru doda naszej miksturze świeżości, a cytrusy – słodyczy i kwaśności. Dobrym dodatkiem będzie też marchewka. Jeśli smak napoju okaże się zbyt ostry, można złagodzić go odrobiną miodu.

Jak dawkować shoty z kurkumy?

Najlepiej pić je codziennie! Nieduża szklaneczka, ok. 100 ml, wystarczy jako codzienna dawka profilaktyczna. W przypadku przeziębienia, gdy zależy nam na silnym efekcie przeciwzapalnym, można wypić 2 shoty, najlepiej rano i wieczorem. Cenne substancje odżywcze, także kurkumina, najlepiej wchłaniają się na czczo. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na wypijanie shota przed śniadaniem. Zdarza się, że żołądek może zareagować nieprzyjemnymi dolegliwościami (skurcze, uczucie podrażnienia, pieczenia). Wówczas lepiej wypijać shota już po jedzeniu. Jeśli mimo to pojawią się nieprzyjemne dolegliwości, takie jak pieczenie w żołądku lub przełyku, przed wypiciem miksturę warto rozcieńczyć wodą.

Przeczytaj także: jak pić kurkumę?

Shot z kurkumy na odporność (i na przeziębienie)

porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 100 g świeżej kurkumy (4–5 kawałków)
  • 30 g świeżego kłącza imbiru
  • 2 pomarańcze lub cytryny
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2–3 łyżeczki oleju roślinnego, np. z awokado, dyni lub czarnuszki
  • 1–2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kłącza kurkumy i imbiru umyj i obierz ze skórki. Uwaga, kurkuma mocno brudzi dłonie na żółto. Ponieważ trudno je potem domyć, lepiej obierać ją w rękawiczkach. Kurkumę, zamiast obierania, można dokładnie wyszorować szczoteczką. Cytrusy obierz ze skórki i białych błonek (są gorzkie). Wszystko pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez wyciskarkę lub zblenduj. Dodaj olej, pieprz i opcjonalnie miód. Dokładnie wymieszaj.

Shot z kurkumą na odchudzanie

porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 100 g świeżej kurkumy (4–5 kawałków)
  • 2 kawałki selera naciowego
  • garść szpinaku baby
  • 2 cytryny
  • 2–3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego, np. z awokado, dyni lub czarnuszki
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kłącza kurkumy dokładnie wyszoruj lub obierz ze skórki. Seler naciowy umyj i pokrój na kawałki. Cytrynę obierz ze skórki i białych błonek. Umyj szpinak. Składniki przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową lub zblenduj. Dodaj olej i pieprz.

Probiotyczny shot z kurkumy

porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 100 g świeżej kurkumy (4–5 kawałków)
  • 15 g świeżego kłącza imbiru
  • pół szklanki soku z kiszonej kapusty lub zakwasu buraczanego
  • 2–3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego, np. z awokado, dyni lub czarnuszki

Wykonanie:

Kłącza kurkumy i imbiru umyj i obierz ze skórki (kurkumę możesz wyszorować zamiast obierać). Pokrój na kawałki i przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Dodaj sok z kiszonej kapusty (najlepiej domowej albo ekologicznej) lub zakwas buraczany, olej i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Shot z kurkumy w proszku

porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 2 czubate łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego, np. z awokado, dyni lub czarnuszki
  • 1–2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dodaj miód.

Zielony shot witaminowy

porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 100 g świeżej kurkumy (4–5 kawałków)
  • 2 garści świeżego jarmużu
  • 2 cytryny
  • 1 gruszka
  • 2–3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego, np. z awokado, dyni lub czarnuszki
  • szczypta soli lub miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kłącza kurkumy dokładnie wyszoruj lub obierz ze skórki. Listki jarmużu umyj. Cytrynę obierz ze skórki i białych błonek. Obierz ze skórki gruszkę i pokrój na kawałki. Składniki przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową lub zblenduj. Dodaj olej, pieprz i opcjonalnie sól lub odrobinę miodu do smaku.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły