Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyImbir - właściwości, działanie i zastosowanie Imbir na biegunkę – domowy sposób

Imbir na biegunkę – domowy sposób

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Biegunka to kłopotliwa dolegliwość. Można sobie z nią poradzić, stosując domowe sposoby. Wykorzystaj do tego lecznicze właściwości imbiru.

W tradycyjnej medycynie chińskiej imbir jest ważnym lekiem. Opisany został w najstarszych chińskich księgach medycznych. Nie tylko rozgrzewa i wspiera odporność, ale przede wszystkim pomaga, gdy dopadną nas dolegliwości związane z układem pokarmowym: bóle brzucha, nudności, wymioty czy biegunka.

Właściwości zdrowotne imbiru w przypadku sensacji żołądkowych polegają na tym, że korzeń imbiru zapobiega skurczom mięśni i reguluje wydzielanie soków żołądkowych . W efekcie zmniejsza się częstotliwość wypróżnień, a ból brzucha mija. Oto domowe sposoby na wykorzystanie imbiru na biegunkę.

Czym jest biegunka i jakie są jej przyczyny?

Potocznie powiemy „rozwolnienie”, fachowo – „biegunka”. Oba terminy oznaczają zaburzenie rytmu wypróżnień. Z definicji biegunką nazywamy co najmniej 3 luźne, wodniste stolce w ciągu doby. Czas trwania klasyfikuje tę dolegliwość jako biegunkę ostrą (trwa do 14 dni) lub przetrwałą (0d 14 do 30 dni). Z kolei biegunka przewlekła może nam dokuczać nawet powyżej 30 dni.

Najczęściej dopada nas biegunka ostra. To konsekwencja infekcji. Szybko mija bez poważnych komplikacji, choć oczywiście uprzykrza nam życie. Zwykle jest wywołana zakażeniem wirusowym. Większość przypadków powodują norowirusy (należą do rodzaju Caliciviridae, o niezwykle małej dawce zakażającej, czyli mocno zaraźliwe). Zakażenie nimi nazywane jest chorobą brudnych rąk – i można mu zapobiegać, przestrzegając zasad higieny. Objawy to nie tylko niestrawność i luźne stolce, ale też bulgotanie w brzuchu i gorączka.

Jakie właściwości ma imbir

Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, stosowanych od kilku tysiącleci. Należy też do najstarszych roślin uprawnych – świadczy o tym fakt, że nie występuje już nigdzie w stanie dzikim. Tym, co czyni z imbiru lek, jest kłącze, które zawiera olejek eteryczny bogaty w silne związki terapeutyczne działające przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.

Świeży korzeń imbiru jest często wykorzystywany do produkcji preparatów leczących zaburzenia trawienia: wzdęcia, biegunkę, niestrawność. Wynika to z tego, że stymuluje wydzielanie soków trawiennych i wspomaga procesy trawienia, zwłaszcza u osób cierpiących na niedokwaśność żołądka. Według licznych badań imbir ma zastosowanie w przypadku choroby lokomocyjnej, ponieważ pomaga uporać się z wymiotami i nudnościami. Jest też pomocny w leczeniu stanów zapalnych oraz kaszlu.

Imbir – naturalny lek na biegunkę

Nie przeprowadzono badań, które jasno pokazywałyby, jaka postać imbiru byłaby najskuteczniejsza przy leczeniu biegunki. Brak dowodów na to, że skuteczny jest tylko surowy imbir. Dlatego do domowego leczenia imbirem wybierzmy taką formę, która nam najbardziej służy i odpowiada. Na szczęście kłącze imbiru jest na tyle uniwersalnym surowcem, że może być wykorzystane na wiele sposobów.

A zatem imbir może być dodatkiem do lekkiego koktajlu, przyprawą, a także składnikiem wykorzystywanym do przygotowywania leczniczych naparów. Ma intensywny, ostry smak, dlatego warto komponować imbir z innymi dodatkami.

Informacja dla smakoszy
Jedzenie słodkich imbirowych przekąsek (cukierki, kandyzowane kłącze) jest niewskazane, jeśli mamy kłopoty trawienne. Zawarty w nich cukier oraz inne składniki mogą podrażniać żołądek. Poza tym podnoszą poziom cukru we krwi, co może szkodzić osobom borykającym się z zaburzeniami metabolizmu.

Herbata imbirowa na biegunkę – przepis

Właściwości zdrowotne imbiru w leczeniu biegunki dobrze wykorzystamy, przygotowując gorący, aromatyczny napar. W postaci płynnej będzie delikatniejszy dla żołądka. Najlepiej zastosować tu świeże kłącze imbiru.

Składniki:

  • kłącze imbiru – 5 cm
  • wrzątek – 1/2 lub 1 litr (w zależności od tego, jak mocny napar preferujemy)
  • cytryna (opcjonalnie) – 2 plasterki dla smaku
  • miód/cukier (opcjonalnie) – podnosi walory smakowe, działa przeciwwymiotnie

Przygotowanie:

Obierz obieraczką do warzyw korzeń imbiru i pokrój go na plasterki. W rondelku zagotuj wodę i wrzuć imbir. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz grzanie i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie odcedź i dodaj (opcjonalnie) miód oraz cytrynę.

Kleik ryżowy pomocny przy biegunce

Tradycyjna medycyna chińska w przypadku biegunki zaleca też leczenie dietą. Kleik ryżowy czyli ryż gotowany na wodzie wykazuje działanie powlekające błony śluzowe żołądka, nie obciąża układu pokarmowego, a dodaje sił. Osoby chore powinny go jadać małymi porcjami co 2–3 godziny, kiedy już wróci im nieco apetyt.

Składniki:

  • ryż – 100 g
  • woda – 1 litr
  • sól – szczypta

Przygotowanie:

Ryż zalej wodą, posól i gotuj około 1 godziny, aż ziarnka zamienią się w papkę.

Kto nie powinien stosować imbiru?

Przeciwwskazania do stosowania imbiru dotyczą głównie osób cierpiących na nadkwasotę oraz mających skłonności do wrzodów żołądka i dwunastnicy, kamicy żółciowej oraz refluksu żołądkowo-przełykowego. Preparatów z imbirem nie zaleca się też dzieciom poniżej 1. roku życia. Spożywany w nadmiarze może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie zgagi.

Źródła:
  1. Cisowski, W., Kowalczyk, A., Jamontt, J. (2004). Kłącze imbiru – zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne. Borgis – Postępy Fitoterapii, 2, 71-76. https://www.czytelniamedyczna.pl/2541,kcze-imbiru-zastosowanie-lecznicze-oraz-skadniki-czynne.html
  2. Glibowski, P., Długołęcka, A., Grdeń, A., Toczek, K. (2017). Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, L(2), 15–121. https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%202/Bromatologia%202_2017%20art%2004%20s%20115-121.pdf
  3. Kulczyński, B., Gramza-Michałowska, A. (2016). Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX(1), 5763. https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%201/Bromatologia%201_2016%20s%20057-063.pdf
  4. Główny Inspektorat Sanitarny. (b.d.). Norowirusy. Pobrane 9 stycznia 2023 z https://www.gov.pl/web/gis/norowirusy
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły