Ze świeżych kwiatów bzu czarnego można zrobić syrop, natomiast z suszonych napar lub odwar. Syrop z kwiatów czarnego bzu, tak samo jak napar i odwar, działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę oraz łagodzi suchy, męczący kaszel. Czarny bez jest więc znakomitym, naturalnym lekiem pomocnym w leczeniu różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych.
Spis treści
Kiedy zbiera się kwiaty czarnego bzu, a kiedy owoce?
Sezon na czarny bez w pełni! Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Najlepiej robić to rano, w słoneczny dzień, po odparowaniu rosy. Z kolei owoce czarnego bzu należy zbierać, gdy osiągną w pełni czarny kolor. Dzieje się to najczęściej we wrześniu.
Jak suszyć kwiaty czarnego bzu?
Po zebraniu kwiatów się nie myje. Oczyszcza się je tylko z mszyc i innych zanieczyszczeń. Kwiaty czarnego bzu suszy się w ciepłym, przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na temperaturę 40 st. C i przy otwartych drzwiczkach.
Możesz je też zamrozić i zimą wykorzystać do zrobienia naparu.
Pamiętaj, żeby baldachów kwiatowych nie zrywać, tylko ścinać je ostrym nożem lub nożycami ogrodniczymi. Nie zbieraj też wszystkich kwiatów z jednego krzewu – to mogłoby zaburzyć jego dalszy wzrost. Nie zgniataj również delikatnego surowca w reklamówce, ale transportuj w przewiewnym koszu wiklinowym.
Pokrzywa w kuchni – przepisy na dania z pokrzywy
Czarny bez – przepisy na przetwory i placki
1. Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- kilkanaście baldachów kwiatowych bzu czarnego (jeśli planujesz zrobić więcej syropu, odpowiednio zwiększ ilość kwiatów oraz cytryn i cukru)
- sok z jednej cytryny
- ok. 500-600 g cukru
- 1,5 l przegotowanej wody
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Świeże kwiaty czarnego bzu dokładnie obejrzyj i sprawdź, czy nie ma w nich żadnych owadów. W razie potrzeby delikatnie je otrzep, ale pod żadnym pozorem ich nie myj. Poodcinaj mniejsze koszyczki kwiatowe, a zielone łodygi wyrzuć. Następnie umieść kwiaty w emaliowanym garnku o pojemności 2 litrów tak, aby zajęły mniej więcej ¼ objętości naczynia.
Kwiaty czarnego bzu zalej przegotowaną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z jednej cytryny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5-10 minut. Następnie odcedź płyn. Na 1 litr otrzymanego wyciągu dodaj ok. 500-600 g cukru.
Smak syropu będzie lepszy, jeśli dodasz niewielką ilość soku z czarnych porzeczek.
Na koniec ostrożnie zagotuj syrop z kwiatów czarnego bzu i jeszcze gorący wlej do butelek lub słoików. Poddaj pasteryzacji. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Ocet z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie
Przepis na syrop z czarnego bzu podaje Magdalena Wojciechowska-Budzisz
Obejrzyj filmik na naszym kanale YouTube, w którym Magdalena Wojciechowska-Budzisz, farmaceutka i specjalistka w dziedzinie medycyny naturalnej, tłumaczy jak zrobić syrop z czarnego bzu.
2. Odwar z suszonych kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- 2 łyżki suszonych kwiatów czarnego bzu
- 1 szklanka wody
2 łyżki suszonych kwiatów bzu czarnego zalej 1 szklanką wody i ogrzewaj do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez 2 min., odstaw na 10 min., a następnie przecedź.
Pij po pół szklanki (z dodatkiem 1 łyżki syropu malinowego) między posiłkami jako środek napotny i przeciwgorączkowy.
3. Odwar ziołowy na przeziębienie
Składniki:
- 50 g kwiatów czarnego bzu
- 50 g kwiatów lipy
- 50 g kwiatów dziewanny
- 20 g suszonych owoców maliny
- 20 g owoców dzikiej róży
Zmieszaj po 50 g kwiatów czarnego bzu, kwiatostanów lipy i kwiatów dziewanny oraz po 20 g suszonych owoców maliny i owoców dzikiej róży. 3 łyżki tej mieszanki ziołowej zalej 4 szklankami gorącej wody, ogrzewaj do wrzenia i gotuj łagodnie pod przykryciem przez 2 minuty. Odstaw na 10 minut, przecedź.
Podczas przeziębienia pij 3 razy dziennie między posiłkami po 3/4 szklanki płynu.
4. Syrop z owoców czarnego bzu
Ponieważ trudno przewidzieć kiedy w tym roku na krzewach pojawią się czarne owoce bzu, już teraz podajemy przepis syrop z dojrzałych owoców bzu.
Składniki:
- ok. 1-2 kg owoców czarnego bzu
- ok. 500-600 g cukru
Jak zrobić sok z czarnego bzu?
Dojrzałe, opłukane pod bieżącą wodą owoce bzu wsyp do emaliowanego naczynia i powoli je ogrzewaj na małym ogniu, stale mieszając. Kiedy popękają i puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i wyciśnij sok przez płócienną ściereczkę. Pozostaw do odstania, a następnie przecedź. Do 1 litra otrzymanego soku dodaj ok. 500-600 g cukru, gotuj kilka minut i jeszcze gorący rozlej do butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sok z owoców czarnego bzu – poznaj jego cenne właściwości i przepis na domowy napój
Nalewka z sosny na przeziębienie – sprawdź przepis
5. Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 10 kwiatostanów czarnego bzu
- 500 g cukru (najlepiej brązowego)
- 1 opakowanie żelifixu 2:1
- 40 ml soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
Jak zrobić dżem z czarnego bzu i truskawek?
Truskawki umyj, odsącz, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców). Do miski włóż truskawki, dodaj cukier, żelfix, sok i skórkę z cytryny. Zamieszaj i odstaw na 45 minut, aż truskawki puszczą sok. W tym czasie przygotuj kwiaty.
Przejrzyj dokładnie kwiaty czarnego bzu, odrzuć te z mszycami. Oddziel kwiatki od łodyżek. Truskawki z cukrem przemieszaj ponownie i przelej do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie, często mieszając, gotuj 3 minuty. Pilnuj, by nie wykipiały. Zdejmij z ognia, dodaj kwiaty i mieszaj, aż piana na powierzchni zniknie. Przelej dżem z czarnego bzu i truskawek do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć je i odstaw do góry dnem, aż ostygną.
Przepis pochodzi z bloga Lawendowy dom.
Aronia – najlepszy antyoksydant świata
6. Placki z kwiatów czarnego bzu
Składniki (na 15 placków z czarnego bzu):
- 15 kwiatów czarnego bzu
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić placki z czarnego bzu?
Zmiksuj składniki na ciasto. Powinno ono być dość rzadkie, w przeciwnym razie placki będą grube i nie dopieką się w środku. Kwiaty zanurzaj w cieście, trzymając za ogonek. Następnie połóż na rozgrzany tłuszcz, lekko rozpłaszcz, przytnij ogonek. Smaż na niezbyt silnym ogniu z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułóż placki na półmisku i oprósz cukrem pudrem. Podawaj od razu.
Przepis pochodzi z bloga Lawendowy dom.