Strona główna Zdrowie Zioła na cukrzycę, które każdy diabetyk powinien znać
Strona główna Zdrowie Zioła na cukrzycę, które każdy diabetyk powinien znać

Zioła na cukrzycę, które każdy diabetyk powinien znać

autor: Maja Modrzewska

Na całym świecie prowadzi się wiele badań naukowych w poszukiwaniu najlepszych leków dla chorych na cukrzycę. Coraz częściej doceniane są również naturalne preparaty, które bardzo skutecznie wspomagają terapię. sprawdź, jakie zioła na cukrzycę naprawdę działają. Konsultacja: dr n. farm. Jerzy Jambor.

Cukrzyca typu 2 przybrała już rozmiary epidemii. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią ok. 3 mln osób. Część diabetyków musi stosować zastrzyki z insuliny, wielu przyjmuje tabletki obniżające poziom cukru a ci, którzy są dopiero na początku swojej drogi z tą chorobą walczą z nią głównie za pomocą zmiany stylu życia (np. zwiększając aktywność fizyczną) i odżywiania.

Zioła na cukrzycę – czy to działa?

Dobra wiadomość jest taka, że zioła, o których piszemy, mogą pomóc każdemu. Działają łagodnie, ale mają moc wspomagania leczenia cukrzycy na każdym z etapów tej choroby – dzięki nim można nawet obniżyć dawki stosowanych leków czy zmniejszyć ryzyko powikłań. I są to potwierdzone badaniami naukowymi informacje.

Co więcej, zdarzyło się już (i być może ta sytuacja wkrótce nie będzie wyjątkiem), że odkrycie pewnej naturalnie występującej w roślinie substancji pomogło w opracowaniu jej syntetycznych odpowiedników. Tak właśnie było z rutwicą lekarską, z której pozyskiwano hipoglikemizujące (obniżające poziom glukozy we krwi) biguanidy, co przyczyniło się do wyprodukowania metforminy – obecnie podstawowego leku obniżającego poziom cukru, który stosowany jest na całym świecie (1).

Zioła na cukrzycę - które naprawdę działają?

– Preparaty roślinne powinny być szeroko stosowane również w profilaktyce cukrzycy, zwłaszcza u osób z predyspozycjami genetycznymi – twierdzi nasz ekspert. I dodaje: – Są to środki łagodnie działające, które mogą być podawane bezpiecznie przez dłuższy czas bez żadnych ubocznych skutków, jakie często wywołują leki syntetyczne.

“Substancje o działaniu hipoglikemicznym, czyli mające zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, wykryto w prawie stu gatunkach roślin. Oczywiście nie jest to aktywność porównywalna z działaniem insuliny, ale wyraźna i doświadczalnie potwierdzona. W wyniku rozmaitych badań rozpoznano blisko 200 takich związków. Jest to obiecujący kierunek badań, który należałoby kontynuować.”

dr n. farm. Jerzy Jambor

Jakie zioła na cukrzycę będą najlepsze?

Wytypowaliśmy dla was najlepsze zioła na cukrzycę. Oto 3 najbardziej “zasłużone” w walce z wysokim poziomem glukozy zioła oraz obiecująca przyprawa, która ma coraz więcej badań potwierdzających jej przydatność dla chorujących na cukrzycę.

1. Rutwica lekarska (Galega officinalis)

Za korzystne działanie tej rośliny leczniczej w terapii osób z cukrzycą głównie odpowiadają dwie substancje:

  • galegina – posiada zdolność ona obniżania poziomu cukru we krwi. Badania kliniczne wykazały, że podawanie preparatów z rutwicy chorym na cukrzycę pozwala nawet na zmniejszenie dobowej dawki insuliny.

  • sole chromu – regulują one metabolizm węglowodanów w organizmie i dzięki temu obniżają poziom cukru we krwi.

Rutwica lekarska - zioła na cukrzycę.

Dodatkowo, zawarte w rutwicy substancje, zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę (czyli zmniejszają insulinooporność).

W aptekach i sklepach zielarskich rutwica lekarska jest dostępna w postaci sypkiej (mielone lub cięte) można przygotować z niego napar (1 łyżka ziela na szklankę wrzątku) i pić go 2-3 razy dziennie. Jest także podstawowym składnikiem wielu mieszanek ziołowych dla diabetyków. (2)

2. Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum)

Hipoglikemiczne działanie jej nasion, opisane już setki lat temu w tradycyjnych przekazach, potwierdzono współcześnie w warunkach. Udowodniono, że dzięki obecności substancji o nazwie galaktomannany, opóźniają one opróżnianie żołądka i hamują aktywność enzymów, które rozkładają węglowodany. To sprawia, że poposiłkowy wzrost stężenia cukru we krwi jest niższy.

Jeszcze inne składniki kozieradki zwiększają uwalnianie insuliny z komórek wysepek Langerhansa (aminokwas 4-hydroksyizoleucyna) i poprawiają wrażliwość tkanek na ten hormon (zestaw polifenoli).

Kozieradka pospolita - zioła na cukrzycę.

Wykazano również, że dodanie do codziennej diety nasion kozieradki powoduje spadek średniego poziomu glukozy na czczo, a także wpływa na znaczne (nawet o połowę) zmniejszenie wydalania glukozy z moczem. By uzyskać terapeutyczny efekt wystarczy zjeść łyżeczkę nasion (mogą być zmielone lub w postaci kleiku) przed każdym głównym posiłkiem. Co ciekawe dodatkowym, także bardzo korzystnym dla diabetyków, efektem stosowania nasion kozieradki może być obniżenie się poziomu cholesterolu we krwi. (3)

3. Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris)

Lecznicze związki zawiera jej naowocnia, czyli po prostu fasolowe strąki. Dzięki zawartości wielu związków o działaniu leczniczym wykazują one znaczne działanie hipoglikemiczne. Są nawet doniesienia, że filiżanka naparu z tej rośliny może zastąpić aż 3 jednostki insuliny! (4). Po wypiciu naparu z fasoli rośnie bowiem we krwi stężenie tego hormonu, co wpływa na obniżenie poziomu glukozy.

Oczywiście, jeśli chcemy wypróbować jej działanie, wszelkie zmiany dawkowania leków (w tym insuliny) trzeba najpierw uzgodnić ze swoim lekarzem prowadzącym!

Fasola zwyczajna - zioła na cukrzycę.

Fasola zwyczajna zawiera także sole chromu, które regulują gospodarkę węglowodanową. Roślina ta od dawna wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej, a obecnie – podobnie jak rutwica lekarska – wchodzi w skład niektórych złożonych preparatów ziołowych stosowanych w leczeniu cukrzycy. Można także kupić w aptekach suszone pocięte strąki. Wystarczy 2 łyżeczki tego ziela zalać szklanką wrzątku, zaparzać przez 10 minut i pić 2-3 razy dziennie.

„Wymienione surowce zielarskie w połączeniu z liściem pokrzywy wykazującym działanie moczopędne, żółciopędnym korzeniem mniszka lekarskiego, liściem szałwii działającym rozkurczowo i przeciwzapalnie, stanowią kompozycję ziołową, która może być stosowana jako lek pomocniczy w cukrzycy. Składniki takiej mieszanki ziołowej są nie tylko łagodnie działającymi środkami hipoglikemicznymi, skutecznie zapobiegają też częstym u chorych na cukrzycę zakażeniom dróg moczowych oraz zaparciom.”

                                                                                                          dr n. farm. Jerzy Jambor

4. Cynamonowiec cejloński (Cinnamonum verum)

Cynamonowiec nie jest wprawdzie ziołem, ale również wspiera diabetyków w walce z cukrzycą. Znany jako aromatyczna przyprawa do ciast i kremów ma również doskonałe działanie hipoglikemiczne.

Efekt ten został udowodniony podczas licznych badań naukowych. Przy regularnym i długotrwałym (testy trwały przez 40 dni) stosowaniu 1- 6 g cynamonu dziennie przez osoby z cukrzycą typu 2, stwierdzono u nich obniżenie się poziomu cukru we krwi na czczo o 18-29 proc.

Cynamonowiec cejloński - zioła na cukrzycę.

Inne badanie wykazało obniżenie się aż o 10 proc. poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u tych, którzy przyjmowali 3 g cynamonu dziennie. (5) Zatem można uznać, że ta lubiana przez wiele osób przyprawa, to, w przypadku diabetyków, połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Cynamon można przyjmować w postaci naparu, przyprawy do potraw (szczególnie warto posypywać nim szarlotkę i inne ciasta, jeśli ktoś nie potrafi odmówić sobie słodkości), albo po prostu żuć po posiłku kawałek jego kory.

Przeczytaj też:  Leczenie cukrzycy – tabletki czy insulina?

Źródła:

  1. https://journals.viamedica.pl/diabetologia_praktyczna/article/view/49339/38609
  2. http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2016/04/pf_2016_049-054.pdf
  3. http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2011_185-190.pdf
  4. http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/slajdy_rosliny_w_cukrzycy.pdf
  5. Cynamon jako suplement w cukrzycy, Joanna Sajkowska, Lek w Polsce 2013

Powiązane artykuły