Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyCynamon – właściwości lecznicze i zastosowanie Cynamon a cukrzyca – jak używać?

Cynamon a cukrzyca – jak używać?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Cynamon to znana od wieków przyprawa, uzyskiwana z kory cynamonowca. W medycynie ludowej historia stosowania cynamonu sięga tysięcy lat. Nie bez przyczyny – działanie cynamonu na organizm jest bowiem wszechstronne.

Powodem, dla którego zainteresowanie cynamonem jest tak duże na całym świecie, jest między innymi jego wpływ na poziom glukozy we krwi. Najnowsze badania wykazały, że cynamon może znacząco obniżać poziom cukru i wspierać działanie insuliny w zaburzeniach metabolicznych.

Kontrola poziomu glukozy we krwi u osób chorujących na cukrzycę jest niezwykle istotna dla utrzymania właściwej jakości życia i zapobiegania komplikacjom, będących efektem długotrwałego wysokiego poziomu cukru w krwiobiegu. Cynamon okazał się środkiem, który znacząco może pomóc takim pacjentom kontrolować poziom cukru we krwi, walczyć z insulinoopornością i wspierać organizm w leczeniu cukrzycy typu 2.

Cynamon a cukrzyca właściwości cynamonu

Dwa najbardziej znane i najczęściej stosowane na całym świecie rodzaje cynamonu cynamon cejloński oraz jego chiński krewniak, cynamon kasja mają podobne działanie, jeśli chodzi o obniżanie poziomu cukru we krwi. Można powiedzieć, że działanie cynamonu przypomina działanie insuliny w organizmie. Przyprawa ta pomaga kontrolować i normalizować poziom glukozy u tych diabetyków, których organizm utracił zdolność prawidłowej reakcji na insulinę.

Składnikiem cynamonu, który wydaje się odpowiedzialny za takie właściwości przyprawy, został uznany związek określany skrótem MHCP (methyl hydroxy chalcone polimer), który w swoim działaniu naśladuje insulinę i obniża poziom glukozy we krwi. Najnowsze badania sugerują, że za spadek poziomu glukozy odpowiada również inny związek, znany jako polifenol A.

Mechanizm działania MHCP to prawdopodobnie aktywacja receptorów insulinowych w komórkach. Dzięki temu komórki mogą się „otworzyć” na ten hormon i „przyjąć” glukozę do swojego wnętrza, co obniża jej poziom w krwiobiegu. Cynamon będzie więc zwiększał transport glukozy do wnętrza komórek.

Badania, które obejmowały osoby cierpiące na cukrzycę typu II, różnej płci i w różnym wieku, wykazały, że dodatek cynamonu do każdego posiłku systematycznie obniżał poziom cukru we krwi, zarówno na czczo, jak i 2 godziny po posiłku. Badania obejmowały podawanie cynamonu versus placebo. W grupie otrzymującej cynamon obserwowano konsekwentnie utrzymujący się obniżony poziom cukru. Obniżona glikemia utrzymywała się u badanych pacjentów nawet do 3 tygodni po zaprzestaniu suplementacji cynamonu.

Inne badania sugerują, że cynamon może obniżać poziom cukru po spożyciu posiłku poprzez blokowanie niektórych enzymów trawiennych, które rozkładają węglowodany w jelicie cienkim. W wyniku tego obniża się ilość cukru, który dostaje się do organizmu po posiłku, co może zapobiegać gwałtownym skokom insuliny.

Czy można stosować cynamon w leczeniu cukrzycy?

Wiele badań jasno dowodzi, że podawanie cynamonu osobom z cukrzycą może przyczynić się do skutecznego zmniejszenia u nich poziomu glukozy we krwi. Ponadto wykazano, że przyprawa ta nasila działanie insuliny oraz może zapobiegać rozwojowi insulinooporności. Zastosowanie cynamonu pobudza trzustkę do uwalniania większych ilości insuliny, zwiększa wrażliwość komórek na ten hormon i stymuluje komórki do zwiększonego zużywania glukozy.

Na poprawę zdrowia diabetyków mogą wpłynąć również inne właściwości cynamonu. Obecne w cynamonie przeciwutleniacze zapewniają mu działanie przeciwzapalne i pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. To istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych oraz przydaje się w leczeniu cukrzycy.

Cynamon pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego, obniża i normalizuje ciśnienie krwi. Wpływa korzystnie na funkcje przewodu pokarmowego poprawia trawienie, wspiera wątrobę, działa żółciopędnie, polepsza apetyt. A wiadomo, że zdrowy system trawienny będzie lepiej przetwarzał i trawił cukier, a co za tym idzie, pomagał regulować i kontrolować poziom cukru we krwi.

Niewątpliwie zatem cukrzyca i zaburzenia glikemii to jedne z podstawowych wskazań, w których zdecydowanie można zalecić suplementację cynamonu.

Jak stosować cynamon na cukrzycę?

Chociaż korzyści związane z zastosowaniem cynamonu na obniżenie poziomu cukru zostały dobrze udokumentowane, to, niestety, nie określono precyzyjnie zalecanej dziennej dawki cynamonu.

Podaje się ogólnie, aby nie przekraczać ilości 0,1 mg cynamonu na kilogram masy ciała dziennie. Badania informują także, że górną granicą dziennej dawki jest 6 g cynamonu i sugerują spożycie od 1 g do 6 g cynamonu dziennie, stosowanego na czczo. Takie ilości mają zapewniać korzystny wpływ przyprawy dla zdrowia i warunkować skuteczność jej działania u pacjentów z cukrzycą i z innymi schorzeniami.

Uwaga! Cynamonu nie powinny stosować kobiety w ciąży.

Tabletki cynamonowe na cukrzycę

Cynamon w cukrzycy można stosować w różnorakiej postaci. Najprościej jest sięgnąć po tabletki lub kapsułki ze standaryzowaną zawartością cynamonu. Na rynku dostępne są preparaty cynamonu w dawkach od 250 mg do 1000 mg cynamonu w 1 kapsułce lub tabletce. Preparaty z cynamonem najlepiej zażywać rano, przed pierwszym posiłkiem.

Cynamon można stosować zarówno w postaci suplementów diety, jak i w formie proszku, który dodajemy do posiłków, np. do owsianki, jaglanki, curry, różnych potraw warzywnych, lub do gorących napojów (najlepiej do herbaty). Jego zastosowanie w kuchni nie tylko wykazuje korzystny wpływ na zdrowie, ale też poprawia smak i zapach potraw.

Można również przyrządzić napar z kory cynamonowca. W tym celu należy namoczyć około 2-centymetrowy kawałek kory w szklance wody, pozostawić na noc i następnego dnia rano wypić na czczo, przed śniadaniem. Trudno jednak ocenić dawkę przyjmowanego w takiej postaci cynamonu.

Cynamon w cukrzycy dawkowanie

Zalecaną dzienną dawką cynamonu w cukrzycy jest ilość od 1 g do 6 g przyprawy. Niektóre badania wykazały jednak, że niezależnie od tego, czy podana dawka cynamonu wynosiła 1 g, 3 g czy 6 g, poziom cukru u badanych obniżał się tak samo. Wnioskować można zatem, że nie ma potrzeby przyjmowania zbyt dużych dawek cynamonu, skoro te mniejsze wywołują taki sam efekt.

Ma to szczególne znaczenie, jeśli stosujemy cynamon kasja. Ta odmiana cynamonu zawiera bowiem aż 250 razy więcej kumaryn niż cynamon cejloński. Kumaryny zaś w nadmiernej ilości mają niekorzystny wpływ na organizm. Mogą uszkadzać wątrobę i nerki.

A zatem, mimo że działanie obniżające poziom glukozy zostało zbadane i udowodnione dla obu gatunków cynamonu, znacznie bezpieczniej jest sięgać po cynamon cejloński. Zawiera zdecydowanie mniej szkodliwych dla zdrowia kumaryn. Jest też bogatszy w przeciwutleniacze.

O ile w przypadku cynamonu kasja nie należy przekraczać dziennej dawki wynoszącej od 0,5 g do 1 g, to w przypadku cynamonu cejlońskiego nie musimy być już tak ostrożni. Tu można bezpiecznie stosować nawet do 6 g cynamonu dziennie (co odpowiada mniej więcej 1 łyżeczce proszku).

Dobrze wiedzieć, że nie tylko diabetycy mogą korzystać z dobroczynnych właściwości cynamonu. Śmiało mogą po niego sięgać wszyscy, którzy zmagają się z insulinoopornością, zaburzeniami metabolicznymi oraz podwyższonym poziomem cukru we krwi, który jeszcze nie jest cukrzycą, lecz już może ją zwiastować.

Źródła:

  1. Hoehn, A. N., Stockert, A. L. (2012). The Effects of Cinnamomum Cassia on Blood Glucose Values are Greater than those of Dietary Changes Alone. Nutrition and Metabolic Insights, 5, 77–83. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698471/
  2. Nutricus. (2018). Ciekawostka: Cynamon cejloński wspomaga leczenie cukrzycy. Pobrane z https://nutricus.pl/blog/ciekawostka-cynamon-cejlonski-wspomaga-leczenie-cukrzycy
  3. Grover, N. (2019). 5 Effective Ways To Use Cinnamon (Dalchini) In Diabetes Diet. Pobrane z https://food.ndtv.com/food-drinks/5-effective-ways-to-use-cinnamon-dalchini-in-diabetes-diet-2092413
  4. Pearson, K. (2017). How Cinnamon Lowers Blood Sugar and Fights Diabetes. Pobrane z https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-and-diabetes
  5. Roussel, A. M., Hininger, I., Benaraba, R., Ziegenfuss, T. N., Anderson, R. A. (2009). Antioxidant effects of a cinnamon extract in people with impaired fasting glucose that are overweight or obese. Journal of the American College of Nutrition, 28(1), 16–21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19571155/
  6. Jarvill-Taylor, K. J., Anderson, R. A., Graves, D. J. (2001). A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. Journal of the American College of Nutrition, 20(4), 327–336. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11506060/
  7. Solomon, T. P., Blannin, A. K. (2007). Effects of short-term cinnamon ingestion on in vivo glucose tolerance. Diabetes, Obesity & Metabolism, 9(6), 895–901. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17924872/
  8. Solomon, T. P., Blannin, A. K. (2009). Changes in glucose tolerance and insulin sensitivity following 2 weeks of daily cinnamon ingestion in healthy humans. European Journal of Applied Physiology, 105(6), 969–976. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19159947/
  9. Allen, R. W., Schwartzman, E., Baker, W. L., Coleman, C. I., Phung, O. J. (2013). Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Annals of Family Medicine, 11(5), 452–459. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/
  10. Mohamed Sham Shihabudeen, H., Hansi Priscilla, D., Thirumurugan, K. (2011). Cinnamon extract inhibits α-glucosidase activity and dampens postprandial glucose excursion in diabetic rats. Nutrition & Metabolism, 8(1), 46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21711570/
  11. Adisakwattana, S., Lerdsuwankij, O., Poputtachai, U., Minipun, A., Suparpprom, C. (2011). Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase. Plant Foods for Human Nutrition, 66(2), 143–148. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21538147/
  12. Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., Anderson, R. A. (2003). Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care, 26(12), 3215–3218. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły