Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Wino z mniszka lekarskiego

Wino z mniszka lekarskiego

autor: Anna Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Wino z mniszka możesz przygotować samodzielnie. To nic trudnego, a przyjemność ogromna, bo wino ma nie tylko przyjemny smak i zapach, ale przede wszystkim właściwości lecznicze, doskonale wspomaga odporność i oczyszcza organizm. To także skarbnica witamin, minerałów, flawonoidów, garbników oraz inuliny, która działa jak balsam dla naszych jelit.

Na wino zbieramy tylko płatki mlecza. Warto pamiętać, że kwiatostany zbieramy z łąk lub polan położonych z dala od ruchliwych dróg i gospodarstw rolnych, gdzie często stosuje się opryski. Chodzi o to, aby kwiaty mniszka nie były zanieczyszczone spalinami, metalami ciężkimi i herbicydami.

Kwiaty mniszka lekarskiego (mlecza) na wino najlepiej zbierać w suchy i ciepły dzień, ponieważ wtedy zawierają najwięcej cennego pyłku. Zbieramy tylko koszyczki kwiatowe, bez łodyg i liści.

Warto wiedzieć, że wino można zrobić także z korzenia mniszka.

Wino z mniszka lekarskiego – zastosowanie

Mniszek lekarski i przygotowane z niego wino zawiera sole mineralne, witaminy oraz flawonoidy, które są pomocne w budowaniu wysokiej odporności organizmu, czyli dobrej kondycji układu odpornościowego. 

Wino z mniszka lekarskiego może być spożywane przez osoby mające zaburzenia metabolizmu, w tym cukrzycę typu 2 czy insulinooporność. Dzięki dużej zawartości inuliny reguluje poziom glukozy we krwi, spowalnia jej wchłanianie. Dowiedziono także, że wino pite do obiadu lub kolacji obniża indeks glikemiczny spożywanych potraw, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Wino z mniszka sprawdzi się jesienią i zimą, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, przeziębienie i grypę. Napój pobudza w organizmie wydzielanie interferonu, czyli substancji, która doskonale sobie radzi z atakującymi nas wirusami.

Wino jest też pomocne w leczeniu schorzeń nerek, bo ma działanie moczopędne. Jest zalecane przy schorzeniach pęcherza moczowego, głównie przy stanach zapalnych. Co więcej, pomaga oczyścić organizm z toksyn, usprawnia procesy trawienia i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Poza tym wykazuje także działanie „oczyszczające krew”, czyli odtruwające i oczyszczające ze szkodliwych związków, jakie uwalniane są podczas procesów przemiany materii.

Trunek ten działa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe. Wino jest zalecane przy chorobach pęcherzyka żółciowego. Ponadto mniszek pospolity działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, co usprawnia przepływ żółci i moczu. Jest też pomocne w leczeniu skazy moczanowej.

Przetwory z mniszka (odwar z korzenia, wino z korzeni, sok z liści, syrop z kwiatów, krople z ziela) stosowane są w wielu schorzeniach związanych z uszkodzeniem wątroby i zmniejszeniem wydzielania żółci. Mniszek jest szczególnie przydatny podczas rekonwalescencji po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach na drogach żółciowych, w zastoju żółci w pęcherzu żółciowym, a także w zagrożeniu kamicą żółciową.

Przetwory z mniszka zaleca się również przy upośledzeniu czynności kłębków nerkowych i podczas zmniejszenia dobowej ilości moczu, a także przy obrzękach spowodowanych zaburzeniami układu krążenia i nerek. Pomocniczo stosuje się go w reumatyzmie, podagrze, otyłości, trądziku.

Mniszek korzystnie wpływa na apetyt. Zaletą jest i to, że jest pomocny w walce z nadmiarem kilogramów, ponieważ sprzyja dłuższemu odczuwaniu sytości.

wino z kwiatów mniszka

Wino z mniszka lekarskiego – czy każdy może pić?

Niestety, wino z mniszka lekarskiego nie jest dla wszystkich. Ostrożność przy jego spożywaniu powinny zachować osoby zmagające się z alergią, wrzodami żołądka i dwunastnicy, kamicą dróg żółciowych oraz nadmiernym wydzielaniem soków żołądkowych.

Osoby, które stale przyjmują leki na choroby przewlekłe, możliwość picia wina z mniszka lekarskiego powinny omówić z lekarzem prowadzącym. Substancje czynne pochodzące z rośliny mogą bowiem wchodzić w interakcje z lekami i przyczyniać się do gorszego samopoczucia.

Jak zrobić wino z kwiatów mniszka lekarskiego?

Aby zrobić wino z kwiatów mniszka lekarskiego, musisz przygotować:

  • 2,5 litra płatków mniszka lekarskiego bez zielonych przylistków (czyli same żółte płatki)
  • garść rodzynek
  • 1,2 kg cukru
  • 1 łyżeczkę zmielonego imbiru
  • sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny oraz skórkę z tych owoców
  • drożdże winne
  • 4 litry przegotowanej wody

Krok pierwszy: same płatki mniszka lekarskiego sparz jednym litrem wody i odstaw na 2–3 dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu zlej płyn przez gęste sito. Z 3 litrów wody i cukru przygotuj syrop cukrowy i następnie wymieszaj z uzyskanym płynem.

Krok drugi: do letniego płynu dodaj sok z pomarańczy i cytryny oraz ich startą skórkę. Owoce należy wcześniej sparzyć wrzątkiem. Teraz dodaj rodzynki, imbir i drożdże winiarskie. Naczynie przykryj ściereczką lub gazą i odstaw na 2 dni do fermentacji.

Krok trzeci: zlej wino do gąsiorka. Gąsiorek zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw w bezpieczne miejsce i obserwuj, czy fermentacja przebiega prawidłowo.

Krok czwarty: gdy drożdże przestaną pracować, zakończy się proces fermentacji. Zlej wino do butelek, starannie je zakorkuj i odstaw na 6–12 miesięcy, aby dojrzało. Znawcy tematu uważają, że wino jest najsmaczniejsze, gdy leżakuje rok.

Wino z mniszka lekarskiego bez drożdży winiarskich – przepis

Jeśli chcesz przygotować wino z mniszka lekarskiego bez drożdży, musisz przygotować:

  • 3-litrowy słoik płatków
  • 9 litrów wody
  • 3–4 kg cukru
  • 9 cytryn (niektórzy dodają kwasek cytrynowy)
  • 50 g pokrojonych daktyli

Krok pierwszy: oczyszczone kwiaty zalej 3 litrami wrzątku, gotuj przez 5–10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw na 1 dobę.

Krok drugi: weź duży garnek, który pomieści 6 litrów, rozpuść cukier. Mieszaj miksturę, aby powstał syrop cukrowy. Odstaw do ostygnięcia.

Krok trzeci: po upływie doby sparz wrzątkiem cytryny i pokrój je w plastry, następnie dodaj do garnka z kwiatami i odstaw na kolejną dobę.

Krok czwarty: z kwiatów i cytryn odciśnij jak najwięcej płynu. Pozostałość wyrzuć. Uzyskany płyn przelej przez gęste sito, aby nie pozostały w nim resztki kwiatów i owoców.

Krok piąty: do czystego i dobrze wyparzonego gąsiorka wlej przygotowany wcześniej syrop, a następnie miksturę uzyskaną z kwiatów mlecza i cytryn. Dodaj pokrojone daktyle. Całość zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Proces fermentacji może trwać około 2–3 miesięcy.

Krok szósty: gdy zakończy się proces fermentacji, zlej trunek do butelek. Odstaw w ciemne miejsce na okres od 3 do 6 miesięcy, aby dojrzało. Butelki najlepiej umieścić na specjalnym stojaku.

Wino z mniszka – jaki ma smak?

Wino z mniszka ma delikatny, orzeźwiający smak i przyjemny aromat oraz piękną, złocistą barwę, co zachęca do jego skosztowania. Pijąc wino z płatków mniszka, na języku wyczuwa się także delikatny smak cytrusów, a niekiedy słodkawy posmak rodzynek.

Wiele osób do zaczynu na wino dodaje imbir. Wówczas, po przełknięciu wina, można odnaleźć na języku lekko pikantną nutę.

Prawdziwy smak wina z mniszka zależy od ilości dodatków. Każdy może sam kreować smak przygotowanego trunku i eksperymentować z różnymi dodatkami. Ważne, aby wino było smaczne.

Wino z mniszka – jak stosować w celach leczniczych?

Lecznicze kuracje z wykorzystaniem wina z mniszka stosuje się w zależności od problemów zdrowotnych. Zazwyczaj jednak zaleca się picie 23 łyżek wina przed snem.

Wino z mniszka można pić także dla uprzyjemnienia sobie wieczoru czy spotkania. Warto jednak pamiętać, że wino zawiera alkohol, a więc należy zachować umiar przy jego spożywaniu. Każdego dnia można wypić 2 kieliszki wina.

Źródła:

  1. Ożarowski, A., Jaroniewski. W. (1987). Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych.
  2. Treben, M. (2020). Apteka Pana Boga. Porady i praktyczne zastosowania ziół leczniczych. Lutynia: Wydawnictwo Purana.
  3. Gorzkowska, M. (2021). Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować. Olszanica: Wydawnictwo Bosz.

Podobne artykuły