Strona główna Zdrowe odżywianie Nalewka z mniszka lekarskiego

Nalewka z mniszka lekarskiego

autor: Anna Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Mniszek lekarski to roślina, która jest bardzo chętnie wykorzystywana do przyrządzania nalewek, naparów, odwarów, mających wiele właściwości leczniczych. Nalewki można robić z kwiatów, liści i korzenia mniszka lekarskiego. Sposób przygotowania cennego trunku zależy od naszego gustu.

Strona główna Zdrowe odżywianie Nalewka z mniszka lekarskiego
nalewka z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to skarbnica składników leczniczych. Korzeń mniszka zawiera inulinę (do 25%), substancje gorzkie (laktony seskwiterpenowe, trójterpeny), kwasy fenolowe, fitosterole, sole potasu. W liściach oprócz związków trójterpenowych występują flawonoidy, karotenoidy i wiele składników mineralnych, takich jak sole potasu, magnezu, krzemu i żelaza.

Młode liście bogate są w witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. W mniszku lekarskim znajdziemy też całą gamę związków o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i przeciwwirusowym.

Korzenie mniszka lekarskiego są bogate w inulinę – prebiotyk, polisacharyd wspierający naturalną mikroflorę ludzkiego jelita.

Nalewka z mniszka lekarskiego – na co pomaga?

Nalewka z mniszka lekarskiego jest wykorzystywana do wspomagania leczenia wątroby, woreczka żółciowego i innych części układu pokarmowego i układu moczowego. Mniszek pospolity wpływa pozytywnie na nerki oraz pęcherz ze względu na działanie moczopędne. Przynosi ulgę przy leczeniu reumatyzmu, a także wspomaga leczenie chorób skóry. Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, wykonując specjalne okłady z naparów.

Mniszek lekarski jest pomocny przy redukcji masy ciała. Wprawdzie badania nad takim wykorzystaniem mniszka były prowadzone na razie na szczurach, ale dowiedziono, że ekstrakt z liści mniszka lekarskiego przyczynił się u nich do utraty tkanki tłuszczowej. Uczeni twierdzą, że mechanizm działania ekstraktu polega na hamowaniu działania lipazy trzustkowej, czyli enzymu odpowiedzialnego za trawienie tłuszczu. Oznacza to, że np. pijąc napar z mniszka lekarskiego, wchłaniamy mniej tłuszczu z pożywienia.

Nalewka z mniszka lekarskiego – jak zrobić?

Aby przygotować nalewkę, musimy podjąć decyzję, z jakiej części rośliny chcemy ją zrobić. To ważne, ponieważ korzenie na nalewkę zbiera się późną jesienią, a korzeń z zielem i liście wiosną, przed rozkwitem kwiatów.

Kwiaty zbieramy na początku kwitnienia rośliny. Zbieramy same koszyczki kwiatowe. Robimy to w słoneczny dzień, po opadnięciu rosy.

Nalewkę można przygotować, dodając do zebranego surowca wódkę, wino lub spirytus. Zamiast zwykłego cukru można użyć miodu.

Nalewka z korzenia mniszka lekarskiego

Jest wiele przepisów na przygotowanie nalewki z korzenia mniszka. Tę nalewkę można przygotować na bazie wina. Oto jeden z przepisów.

Aby zrobić nalewkę, 50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka należy zalać butelką (ok. 750 ml) białego wina gronowego. Słój zakręcamy i odstawiamy do ciemnego miejsca na 2 tygodnie. Trzeba pamiętać o codziennym postrząsaniu słojem. Po tym czasie zawartość słoja należy przecedzić przez gęste sitko wyłożone gazą lub bibułką filtracyjną.

Zaleca się pić nalewkę po małym kieliszku (25 ml) 2-3 razy dziennie po posiłku. Nalewka służy jako środek odtruwający i ułatwiający trawienie przy niestrawności i niedomaganiach wątroby. Może być pomocna w utracie zbędnych kilogramów, łagodzeniu dolegliwości reumatycznych i chorobach skórnych. Ponadto – w kamicy moczowej, skąpomoczu i miażdżycy.

nalewka z kwiatów mniszka

Nalewka z kwiatów mniszka lekarskiego

Smak nalewki z kwiatów mniszka lekarskiego można wzbogacić miodem i cytryną. Aby zrobić nalewkę, należy przygotować około 100 kwiatów mniszka, ½ litra spirytusu, ½ litra wody, 10 dkg miodu oraz 2 cytryny.

Po zebraniu kwiatów należy je rozłożyć na jakiejś białej powierzchni i pozostawić na 2-3 godziny, aby wszyscy „lokatorzy” mogli opuścić kwiaty.

Następnie trzeba sparzyć cytryny gorącą wodą i pokroić je w plastry. Kwiaty i cytryny przekładamy do szklanego pojemnika i zalewamy litrem 90-procentowego spirytusu. Całość odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce.

Po tygodniu zawartość przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Surowiec pozostały na gazie starannie odciskamy, aby nic nie stracić. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy miód, mieszamy i łączymy z nalewką.

Po dokładnym wymieszaniu mikstury można ją przelać do butelek, starannie zakorkować i odstawić na miesiąc do miejsca, gdzie panuje temperatura pokojowa. Gdy minie czas „dojrzewania”, całość należy przefiltrować przez bibułę. Teraz nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z liści mniszka lekarskiego

Liście mniszka lekarskiego można wykorzystać do przygotowania nalewki. Można posłużyć się przepisem na nalewkę z kwiatów lub korzenia rośliny. Częściej jednak liście mniszka są używane do robienia sałatek, zup i koktajli.

Napój z liści mniszka lekarskiego jest doskonałą propozycją dla osób, które pragną przeprowadzić kurację oczyszczającą i pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Mniszek wykazuje bowiem silne działanie detoksykacyjne i jednocześnie wspomaga odchudzanie.

Do przygotowania koktajlu potrzebne będą: ½ awokado, 1 gruszka, kilka listków mniszka (5–6), ¼ szklanki soku z dowolnych cytrusów. Pokrojone w kostkę owoce wrzucamy do miksera, dodajemy liście mniszka. Całość zalewamy sokiem z cytrusów i miksujemy.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie liści mniszka jest przygotowanie z nich zupy. Taką zupę poleca się osobom chorym na cukrzycę (obniża poziom glukozy we krwi) oraz cierpiącym na anemię (wyrównuje poziom białych krwinek we krwi).

Do przygotowania zupy potrzebne są: 3–4 garście listków mniszka, 2 małe cukinie, 1 mały ogórek, bulion warzywny lub mięsny, koperek oraz sól i pieprz do smaku.

Myjemy warzywa i kroimy je w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy liście mniszka lekarskiego i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem koperku.

Nalewka z mniszka lekarskiego na wódce

50 g kwiatów mniszka, dobrze oczyszczonych, wkładamy do słoja i zalewamy 1 litrem 40-procentowej czystej wódki. Zawartość dokładnie mieszamy i odstawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na tydzień. Po tym czasie masę wyciskamy i wyrzucamy, a macerat filtrujemy przez gazę lub bibułę filtracyjną.

Pijemy po małym kieliszku (25 ml) 2–3 razy dziennie, przy zaburzeniach trawienia, jako środek żółciopędny i wzmacniający.

Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie

Zebrany i oczyszczony mniszek lekarski wraz z korzeniami należy zagotować w 2 litrach wody. Do wywaru dodajemy kilogram cukru (lub mniej). Powstały syrop doprawiamy sokiem cytrynowym. Całość należy gotować na małym ogniu przez około godzinę.

Następnie płyn należy odcedzić do dużego słoika i pozostawić do wystygnięcia. Gdy wywar będzie już chłodny, dolać spirytus i odstawić na 3 tygodnie. Nalewka z mniszka lekarskiego powinna być na koniec przelana do butelek i odstawiona na kolejne 6 miesięcy.

Nalewka z mniszka lekarskiego na alkoholu – zastosowanie

Wyciągi alkoholowe zaleca się stosować w zaburzeniach trawienia oraz metabolizmu, także przy braku apetytu. Można je polecać w chorobach pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, wątroby i trzustki, żołądka, w niedokrwistości, kamicy moczowej, w chorobach nerek i pęcherzyka żółciowego.

Alkoholowe nastawy można stosować przy obrzękach, żylakach nóg i odbytu (hemoroidy) oraz miażdżycy. Pomocniczo – w przewlekłym zapaleniu kłębuszków nerkowych, moczowodów i pęcherza moczowego.

Nalewka z mniszka lekarskiego z dodatkiem miodu

Nalewka z mniszka słodzona miodem ma coraz więcej zwolenników, ponieważ miód podnosi jej walory zdrowotne.

Płatki mniszka lekarskiego (ok. 60 g) należy starannie oczyścić i sprawdzić, czy nie ma w nich owadów i piasku. Następnie umieszczamy w dużym słoiku i zalewamy litrem wódki. Słój odstawiamy na miesiąc do zmacerowania się składników. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować. Uzyskany płyn słodzimy miodem. Gdy miód się rozpuści, przelewamy nalewkę do butelek, korkujemy i odstawiamy – najlepiej na minimum pół roku, aby nabrała właściwości leczniczych.

Źródła:

  1. Rogala, J. (2007). Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm. Warszawa: Wydawnictwo Baobab.
  2. Arnal-Schnebelen, B., Goetz, P., Paris, M. (2005). Lecznicze dary natury: 200 uzdrawiających ziół. Warszawa: Reader’s Digest Przegląd.

Podobne artykuły