Spis treści
Przytulia czepna – szkodliwość
Ma wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu człowieka. Jeżeli jednak zostanie zjedzona przez zwierzęta gospodarskie lub dzikie, może doprowadzić u nich do wielu dolegliwości. Dlatego wyprowadzanie bydła na zanieczyszczone przytulią pastwiska to prosta droga do krowich problemów z układem pokarmowym.
Przytulia czepna wykazuje szkodliwość także w przypadku drobiu. Jeżeli do paszy dostanie się partia ziarna zanieczyszczonego jej nasionami, może to spowodować poważne konsekwencje zdrowotne u karmionych nią kurcząt. Nic dziwnego, że w środowisku rolniczym raczej nie znajdziesz miłośników tej rośliny.
Zwalczanie przytulii w pszenicy i zbożu
Czy wiesz, że wystarczą dwie sadzonki przytulii na metr kwadratowy uprawy zboża, aby plon pszenicy nie nadawał się do przetworzenia na mąkę? Zwalczanie przytulii w pszenicy i zbożu polega głównie na stosowaniu różnego rodzaju środków chemicznych zwanych herbicydami. Skutecznie zatrzymują wzrost i rozwój korzeni rośliny, jednocześnie nie wpływając negatywnie na pozostałe uprawy. Im wcześniej zacznie się ten proces, tym lepiej, ponieważ dojrzała roślina może wpływać niekorzystnie na rozwój swoich sąsiadów z pola.
Czym i kiedy najlepiej zwalczać przytulię czepną?
Zabiegi odchwaszczające najlepiej przeprowadzać wczesną wiosną, ponieważ przytulia rośnie wraz z roślinami ozimymi. Charakterystyczne włoski umożliwiają przytulii „wczepianie się” w wyrastające rośliny. Dzięki temu zyskuje ona lepszy dostęp do słońca. Siewki przytulii czepnej wykazują odporność na szkodliwe warunki atmosferyczne i temperaturę. Potrafią wykiełkować, kiedy na dworze jest od 2 do 5 stopni Celsjusza. Przytulia jest też bardzo żywotna. Jedna roślina może wytworzyć nawet do 400 nasion, które są w stanie przeżyć podróż przez układ pokarmowy zwierzęcia, a potem wykiełkować z jego odchodów.