Przepisy na zdrowe desery dla dzieci

Nic na to nie poradzisz – dzieci po prostu kochają słodkości. Zresztą i my, dorośli nie wyobrażamy sobie porannej kawy bez pysznego co nieco. Zamiast walczyć z tą słabością, przygotujcie dla całej rodziny deser, który będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Oto propozycje na zdrowe desery, które szczególnie spodobają się zapracowanym pod koniec roku szkolnego uczniom.
Przepisy na łatwe i zdrowe desery dla dzieci.

1. Kisiel malinowy

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garści malin
  • garść borówek
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • szklanka wody
  • szklanka syropu z agawy
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Do wrzącej wody wrzucić maliny. Gotować 5-10 minut. Wlać roztwór maki ziemniaczanej, gotować aż zgęstnieje i od razu zdjąć garnek z ognia. Doprawić kisiel syropem z agawy. Wlać do pucharków i schłodzić. Na wierzchu ułożyć utarte jabłko i polać jogurtem.

Przepis na kisiel malinowy

Dla niejadków (bardzo szczupłych dziewcząt), które mają niedowagę. Domowy kisiel to zdrowa, sycąca przekąska, źródło węglowodanów, które pomagają pokryć deficyt energetyczny, związany ze zbyt niską kalorycznością dietą.

2. Owocowe ptasie mleczko

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki chudego mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4-5 łyżek soku wiśniowego bez cukru
  • kilka listków melisy
  • garść borówek
  • łyżeczka syropy z agawy

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, przegotowanej wody. Mleko zagotować, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i podzielić na dwie równe porcje. Dodać syrop z agawy. Jedna porcję połączyć z sokiem. Odstawić obie galaretki w chłodne miejsce. Gdy zaczną się lekko ścinać, ułożyć je warstwami w salaterce i odstawić do zastygnięcia. Wyłożyć na deserowy talerzyk, udekorować owocami i listkami mięty.

Przepisy z borówkami

Prosty deser dla tych, którzy nie lubią mleka. Jak pokazują badania dzieci, które regularnie spożywają mleko lepiej się rozwijają. Nic dziwnego w końcu to najlepsze źródło najlepiej przyswajalnego białka, wapnia  oraz fosforu niezbędnych dla wzrostu kości. Jeśli dziecko jest uczulone na białka mleka lub cierpi na nietolerancję laktozy, mleko krowie lepiej zastąpić mlekiem roślinnym. W takim przypadku lepiej nie dosładzać deseru. Mleka roślinne zawierają bowiem sporo cukrów.

3. Owoce pod orzechową kruszonką

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g dowolnych owoców (jabłek, gruszek, śliwek)
  • pół szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 garści orzechów włoskich (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Umyć owoce, z jabłek i gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Umieścić w małych kokilkach lub w większym naczyniu żaroodpornym do zapiekania. Wymieszać pełnoziarnistą mąkę, płatki owsiane i drobno posiekane orzechy. Dodać olej kokosowy. Połączyć z pozostałymi składnikami, tak, by otrzymać kruszonkę. Posypać nią przygotowane wcześniej owoce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec 20 min. aż kruszonka się zrumieni. Podawać na zimno lub na ciepło.

Orzechy włoskie - przepisy z wykorzystaniem orzechów włoskich.

Nie ma to jak przekąsić coś słodkiego w trakcie przerwy w odrabianiu lekcji. A może sycący owocowy deser? Zawiera naturalne cukry, co akurat jest zaletą, bo to zastrzyk energii do pracy układu nerwowego. Chrupka orzechowa kruszonka dostarcza składniki przyspieszające wymianę informacji w mózgu. A to sprawi, że odrabianie nawet najtrudniejszych zadań pójdzie jak z płatka.

4. Pełnoziarniste muffiny z kaszą jaglaną i malinami

Składniki na 8 porcji:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (60 g)
  • 2/3 szklanki wody
  • szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (150 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka malin

Kasze wsypać na sitko i dwukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudzić. Połączyć przestudzona kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Oddzielnie wymieszać jogurt, olej, roztrzepane jajko i białka, miód i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Dodać maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Foremki do muffinków napełnij ciastem do 1/3 wysokości. Piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Kasza jaglana - superfoods - przepisy z kaszą jaglaną

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych muffinów, pączków i drożdżówek z lukrem. Idealna na II śniadanie do szkoły, zwłaszcza na dni z w-fem w planie. Dodatek kaszy jaglanej wzbogaca deser w żelazo, które zwiększa wydolność organizmu. Pełnoziarnista mąka i kasza jaglana sprawiają, że słodki deser ma także sporo błonnika, co ważne dla uczniów z nadwagą.

5. Suflet z jabłek

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 białka
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka masła do wysmarowania formy
  • odrobina cynamonu

Jabłka umyć, położyć na naczyniu żaroodpornym i upiec. Przetrzeć przez gęste sito.  Do przecieru dodać miód i cynamon. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo do ciepłego przecieru z jabłek. Stale ubijając dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Masę ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25 minut. Lekko zrumieniony suflet wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Przepisy z jabłkami

Lekkostrawny deser na wzmocnienie, przy jesiennych przeziębieniach i po grypie. Nie obciąża przewodu pokarmowego, za to wzmacnia organizm.

TUTAJ znajdziesz kolejne przepisy na zdrowe desery dla dzieci.

21.05.2019
Natkę pietruszki warto włączyć do codziennego menu – to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy, a także źródło żelaza.
23.05.2019
Gdy w ogrodzie zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, kolorowo robi się także na naszych stołach. Najbardziej popularny jest wówczas klasyczny wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem,  jajecznica ze szczypiorkiem, szparagi i botwinka. Ale nowalijki świetnie sprawdzają się także w innych kompozycjach, które dbają o urodę, pomagają utrzymać w ryzach cholesterol, cukier, schudnąć oraz oczyścić organizm […]
24.05.2019
Zielenina rządzi na naszych stołach. Świeża natka, rukola, jarmuż czy szpinak świetnie sprawdzą się jako podstawa zielonych koktajli. Super detoks, moc energii,  a przede wszystkim zdrowie gwarantowane! Sprawdź nasze przepisy na idealny zielony koktajl.
03.11.2018
Czy mięsożerca, który jest zagorzałym fanem mięsa, może czerpać radość z diety wegańskiej? Tak i można to łatwo udowodnić. Nieprzetworzona kuchnia roślinna to wcale nie smutny liść sałaty wtulony samotnie w biały talerz, ale bogata gama sycących aromatycznych dań. Wypróbuj przepisy na najlepsze wegańskie smakołyki, które z powodzeniem zastąpią ci mięso!
06.08.2018
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej bije rekordy popularności. Książki opisujące korzyści zdrowotne postu warzywno-owocowego, od miesięcy stoją na półkach z bestsellerami. Wielu lekarzy i dietetyków krytykuje jednak tak restrykcyjną zmianę żywienia, twierdząc, że bardziej szkodzi organizmowi niż pomaga. Jak jest naprawdę? Dieta dr Dąbrowskiej jest dobra czy zła? Oczyszcza organizm i uzdrawia czy rozstraja metabolizm i […]
28.05.2018
Wbrew pozorom chłodzenie niektórych produktów żywnościowych nie zawsze przedłuża ich trwałość. Wiele z nich w lodówce traci smak, aromat i jędrność, a nawet szybciej się psuje. Jak więc przechowywać owoce i warzywa, żeby jak najdłużej były smaczne i zdrowe? Radzi Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.