6 przepisów na domowe lody naturalne

Upały nie mijają, więc lody to najchętniej kupowany deser. Te sklepowe jednak zawierają mnóstwo cukru (nawet niektóre rzemieślnicze lody, kupowane w budkach i reklamowane jako naturalne często są słodzone syropem glukozowo-fruktozowym…), barwników, konserwantów i innych dodatków. Zamiast więc zjadać produkowane na masową skalę, tuczące i często alergizujące łakocie, zróbcie lody w domu! To banalnie proste.

Poprosiliśmy współpracujące z naszą redakcją dietetyczki (i nie tylko), żeby podzieliły się z Wami ulubionymi przepisami na lody. Koniecznie wypróbujcie i jedzcie… na zdrowie.

1. Lody waniliowe wegańskie

Przepis Alicji Radej

Składniki:

  • 110 gr nerkowców
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 4 łyżki syropu z agawy

Jak to zrobić?

Nerkowce namaczamy na noc lub co najmniej na kilka godzin. Miksujemy wszystkie składniki. Przekładamy do szklanego pojemnika i chowamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyciągamy pojemnik i mieszamy zawartość. Czynność powtarzamy ok. 5-6 razy. Lody są gotowe.

(ten przepis, a także inne pomysły na pyszne wegańskie desery znajdziecie w książce „Prosto z roślin”)

2. Lody owocowe w trzy minuty

Przepis Doroty Mirskiej

Składniki:

  • 500 g zamrożonych wcześniej owoców sezonowych: malin, borówek, truskawek etc.
  • 2 dojrzałe obrane, okrojone w plasterki i dojrzałe banany
  • kubek greckiego, gęstego jogurtu

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Można jeść od razu albo włożyć na chwilę do zamrażalnika, żeby lody zmroziły się mocniej. Jeśli macie ochotę na jeszcze bardziej kremowy smak, do składników przed zmiksowaniem można dodać 2 łyżki masła orzechowego.

3. Pikantno-orzeźwiające lody mango (także dla osób z alergią na mleko)

Przepis Joanny Smarkusz

Składniki:

  • 150 g mango
  • 60 g mleko kokosowe
  • sok z 1 limonki
  • kawałek świeżego imbiru
  • migdały w płatkach podprażone na suchej patelni bez tłuszczu

Jak to zrobić?

Miksujemy mango z mlekiem kokosowym, dodajemy starty na tarce imbir. Do masy dodajemy podprażone migdały mieszamy, wlewamy do foremek i gotowe. Można użyć mleka kokosowego z puszki lub zrobić je samemu.

4. Zdrowe lody à la snickers

Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Składniki:

  • 2 mrożone banany
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady (można zastąpić łyżeczką kakao, ale ja lubię chrupanie kawałków czekolady)
  • garść fistaszków
  • opcjonalnie szczypta soli

Jak to zrobić?

Miksujemy w blenderze albo rozgniatamy widelcem banany, masło orzechowe, fistaszki i czekoladę. Jeżeli zdecydujemy się na opcję z widelcem, najlepiej wcześniej lekko pociąć czekoladę i fistaszki. Można lody doprawić odrobiną soli. Następnie przekładamy masę do pojemniczków na lody (mogą być to gotowe foremki lub plastikowe kubeczki z włożonymi w środek łyżeczkami, które spełnią rolę patyczków). Włóż do zamrażarki na kilka godzin i… smacznego.

(więcej  przepisów, m.in. na lody buraczkowe, znajdziecie na blogu Kasi www.kachblazejewska.pl)

5. Lody na poprawę humoru

Przepis Agnieszki Leciejewskiej

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dojrzałe banany
  • 8 orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych
  • 8 liści mięty

Jak to zrobić?

Banany obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, przekładamy do pucharków, posypujemy płatkami migdałowymi i pokruszonymi orzechami. Ozdabiamy listkami mięty.

Banany to źródło serotoniny – zwanej hormonem szczęścia. Po tych lodach każdemu poprawi się humor. 😉

6. Sorbet truskawkowy

Przepis Kamili Lipowicz z Kliniki Ajwen

Składniki:

  • 200 g mrożonych truskawek

Jak to zrobić?

Truskawki wyjmujemy z zamrażarki ok. 40 minut wcześniej. Aby sprawdzić, czy truskawki są już gotowe do zblendowania, bierzemy nóż i próbujemy przekroić truskawkę. Jeśli jest zbyt zmrożona, należy odczekać kilka dodatkowych minut. Następnie miksujemy truskawki w blenderze i nakładamy kulkownicą bądź łyżką porcję sorbetu na talerz.

TUTAJ dowiesz się, dlaczego lody lepiej jeść zimą niż latem.

31.10.2019
Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski.
22.10.2019
Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
09.08.2019
Karczochy są bardzo popularne we Włoszech. Można je zjeść w sałatkach, na pizzy, w zupie. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Pojawiają się co prawda także w naszych sklepach, ale zwykle są uznawane za drogie i zbyt ekstrawaganckie. A wszystko dlatego, że niewiele osób właściwie wie jak przyrządzać karczochy i jak je jeść. […]
22.08.2018
Jedliście kiedyś konfiturę z arbuza? A wiecie, że (zwykle skwapliwie wypluwane) pestki, po podprażeniu staną się pyszną i bardzo zdrową przekąską? A miąższ zawiera aminokwas, cytrulinę, która  usprawnia metabolizm, zwiększa siłę i wytrzymałość, redukuje uczucie zmęczenia i… wpływa korzystnie na potencję.
03.09.2019
Olejki szturmem podbiły kosmetyczny rynek. Podpowiadamy jak określić stopień zniszczenia swoich włosów (porowatość) i dobrać do nich najlepszy olejek.
08.05.2019
Każdemu noworodkowi w pierwszych godzinach życia podawana jest witamina K. To rutynowa procedura szpitalna w ramach opieki okołoporodowej. Wyjaśniamy, dlaczego witamina K dla noworodka jest zalecana przez lekarzy, przed czym chroni oraz dlaczego na niedobór witaminy K narażone są szczególnie dzieci karmione piersią. Konsultacja: lek. med. Joanna Żytyńska-Daniluk, specjalista neonatolog, zastępca kierownika Kliniki Położnictwa, Chorób kobiecych […]