5 przepisów na zdrowy deser dla dziecka

Większość uczniów już na samą myśl o końcu wakacji markotnieje. Możesz osłodzić im początek roku szkolnego i przygotować pyszne, zdrowe łakocie. Dodadzą dzieciom energii, będą naturalnym źródłem witamin i mikroelementów, a nawet poprawią koncentrację. W dodatku są proste do przygotowania. Przekonaj się sama.

Są takie desery, które nie tuczą, dbają o odporność, wzmacniają kości i zęby, poprawiają nastrój, pamięć i koncentrację, w dodatku są słodkie. Pokochają je nie tylko dzieci. Spróbujcie im się oprzeć!

1. Czekoladowe trufle z awokado

Składniki na 14 sztuk:

  • dojrzałe awokado (140 g)
  • 140 g gorzkiej czekolady powyżej 70 proc. kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 3 łyżki zmielonych migdałów (30 g)

Jak to zrobić?

Dojrzałe, miękkie awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę. Wrzucić do miski i zblendować na masę. Czekoladę włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mus z awokado, syrop z agawy, łyżkę kakao oraz migdały. Mieszać do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić, odstawić na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, uformować kulki o średnicy ok 2 cm. Obtoczyć w pozostałym kakao. Przechowywać w lodówce.

Trufle w wersji fit (bez cukru) to idealna przekąska przed klasówką. Dostarcza potas i magnez, które wspomagają pracę mózgu. Poprawiają pamięć i koncentrację, a także działają przeciwstresowo.

2. Mus z malin z jogurtem i czekoladą

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki malin (250 g)
  • 2 szklanki gęstego niskotłuszczowego jogurtu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki chudego mleka

Jak to zrobić?

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maliny wrzucić do blendera, dokładnie zmiksować, a potem przetrzeć przez gęste sito. Mus malinowy przelać do szklanek, napełniając do 1/3 wysokości. Pozostałą część szklanki uzupełnić jogurtem. Posypać borówkami i polać roztopioną czekoladą. Zamiast świeżych malin można użyć mrożonych. Świetnie smakują także brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze i mandarynki.

Deser dla niejadków na zdrowe kości i zęby. Lekko kwaskowy i orzeźwiający deser poprawia apetyt. Dostarcza też porcję wapnia i białka niezbędnego dla wzrostu kości i zdrowych zębów. Malinowy mus to porcja witaminy C, niezbędna do wytwarzania osseiny – składnika budulcowego kości, a gorzka czekolada to źródło przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych, które dbają o zdrowe kości. Takie deser nie zawiera dodatkowego cukru, dzięki czemu nie zwiększa ryzyka próchnicy zębów.

3. Pralinki fasolowe

Składniki:

  • fasola czerwona z puszki – 470 g (waga ugotowanej)
  • suszone daktyle bez pestek – 245 g
  • wiórki kokosowe – 50 g do „ciasta”
  • dodatkowo niewielka ilość do obtoczenia pralin
  • mleko – 50 g

Jak to zrobić?

Daktyle namoczyć aż staną się miękkie. Zmiksować razem z fasolą i połową wiórków kokosowych. Z masy uformować pralinki, obtoczyć w wiórkach lub kakao. Schłodzić w lodówce. Pralinki z fasoli gotowe.

Coś słodkiego dla aktywnych. Idealna przekąska po wyczerpującym treningu. Naturalne cukry zawarte w daktylach znakomicie uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach i wątrobie po treningu. Zaś fasola jedno z lepszych źródeł witamin z grupy B, które uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów oraz zamiany glukozy w energię.

4. Batoniki owsiane z żurawiną:

Składniki na 8-10 porcji:

  • 1 duże jabłko
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • ½ szklanki żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki mieszanki nasion dyni, słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, płatków migdałowych

Jak to zrobić?

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nasiona uprażyć na patelni. Płatki owsiane, amarantus i suszona żurawinę wymieszać z jabłkiem i miodem i pozostawić na noc w lodówce, aby płatki nasiąknęły sokiem jabłkowym. Następnie dodać uprażone nasiona, wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugnieść dokładnie dłonią, formując baton. Zapiec w piekarniku w temp 180 stopni ok 30 minut i pozostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym piekarniku, by się przesuszyły. Po ostudzeniu, przekroić na batony, przechowywać w lodówce.

Coś słodkiego na II śniadanie do szkoły. Doskonała alternatywa dla kupnych batoników zawierających szkodliwy dla zdrowia syrop glukozowo-frukozowy. Zdrowa przekąska wzbogacona w błonnik. Ten zaś pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości na dłużej.  Połączenie płatków owsianych z orzechami to porcja zdrowej energii na cały dzień w szkole.

5. Galaretka miętowo-owocowa

Składniki na 5 porcji:

  • szklanka kompotu jabłkowego bez cukru
  • szklanka lekkiego naparu z mięty
  • 4 łyżki żelatyny lub agar-agar
  • 2 szklanki różnych owoców jagodowych (maliny, żurawina, borówki, jagody)
  • kilka listków mięty
  • łyżka  miodu płynnego

Jak to zrobić?

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać w garnku z gorąca wodą aż do rozpuszczenia. Owoce włożyć do dużej miski. Połączyć kompot z zimnym naparem mięty, osłodzić miodem. Dodać żelatynę i wymieszać. Zalać owoce, wstawić do lodówki. Gdy deser stężeje. Wyjąć z formy, udekorować listkami mięty.

Lekki orzeźwiający deser dla mało aktywnych. Idealny dla tych, którzy godzinami przesiadują przed komputerem lub „na smartfonie”. Deser wzbogaca ich menu w witaminy i antyoksydanty wzmacniające ściany naczyń krwionośnych, transportujących substancje odżywiające gałkę oczną.

TUTAJ znajdziesz przepisy na domowe lody naturalne.

08.01.2019
Codziennie rano toczymy wojnę z czasem. Czasem wygrywamy, częściej jednak chwytamy coś na szybko, w „przelocie”. Pamiętajmy jednak, że śniadanie zawsze jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi dostarczyć nam energii, składników odżywczych, witamin. Szczególną uwagę zwrócić powinniśmy na śniadania naszych dzieci – koniecznie, aby zawierały w sobie produkty bogate w magnez, cynk, selen, […]
24.12.2018
Dawniej symbol szczęścia i dostatku. Dziś niezastąpiony składnik deserów, ale też lek przeciwbólowy, środek na wzmocnienie kości, wysoki cholesterol, anemię, czy drganie mięśni. Sprawdź, co jeszcze kryją ziarenka maku.
26.01.2019
Szukasz inspiracji na rozgrzewające zupy na zimę? Sprawdź nasze przepisy na zimowe zupy z dynią, papryką, kurczakiem, z dodatkiem ostrego chilli i curry.
10.05.2018
Interesujesz się ziołolecznictwem i medycyną naturalną? Chciałabyś przygotować domową, ziołową apteczkę? Musisz wiedzieć jakie skarby natury, w których miesiącach i w jaki sposób zbierać. Przeczytaj porady naszego eksperta dr. n. farm. Jerzego Jambora i już tej wiosny zacznij swoją przygodę z zielarstwem.
31.01.2018
Wróciłaś do domu z najpiękniejszą istotą na świecie, swoim nowonarodzonym dzieckiem. Ale… zupełnie nie byłaś przygotowana na to, co cię czeka. Rany wciąż sprawiają ból, karmisz malca dniami i nocami, chodzisz nieprzytomna i czujesz, że z dnia na dzień tracisz siły. Droga mamo, twoja przygoda z macierzyństwem dopiero się zaczyna. Zadbaj o siebie!
17.05.2018
W wielu krajach cieszą się powodzeniem „kuracje pokrzywowe”, polegające na piciu wiosną, przez co najmniej 2 tygodnie soku z młodych pokrzyw. Taka terapia ma na celu wzmocnienie i oczyszczenie organizmu, dostarczenie mu wielu cennych minerałów, mikroelementów i witamin. Jak zrobić sok z pokrzywy i w jaki sposób go stosować mówi dr n. farm. Jerzy Jambor.