5 przepisów na zdrowy deser dla dziecka

Większość uczniów już na samą myśl o końcu wakacji markotnieje. Możesz osłodzić im początek roku szkolnego i przygotować pyszne, zdrowe łakocie. Dodadzą dzieciom energii, będą naturalnym źródłem witamin i mikroelementów, a nawet poprawią koncentrację. W dodatku są proste do przygotowania. Przekonaj się sama.

Są takie desery, które nie tuczą, dbają o odporność, wzmacniają kości i zęby, poprawiają nastrój, pamięć i koncentrację, w dodatku są słodkie. Pokochają je nie tylko dzieci. Spróbujcie im się oprzeć!

1. Czekoladowe trufle z awokado

Składniki na 14 sztuk:

  • dojrzałe awokado (140 g)
  • 140 g gorzkiej czekolady powyżej 70 proc. kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 3 łyżki zmielonych migdałów (30 g)

Jak to zrobić?

Dojrzałe, miękkie awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę. Wrzucić do miski i zblendować na masę. Czekoladę włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mus z awokado, syrop z agawy, łyżkę kakao oraz migdały. Mieszać do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić, odstawić na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, uformować kulki o średnicy ok 2 cm. Obtoczyć w pozostałym kakao. Przechowywać w lodówce.

Trufle w wersji fit (bez cukru) to idealna przekąska przed klasówką. Dostarcza potas i magnez, które wspomagają pracę mózgu. Poprawiają pamięć i koncentrację, a także działają przeciwstresowo.

2. Mus z malin z jogurtem i czekoladą

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki malin (250 g)
  • 2 szklanki gęstego niskotłuszczowego jogurtu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki chudego mleka

Jak to zrobić?

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maliny wrzucić do blendera, dokładnie zmiksować, a potem przetrzeć przez gęste sito. Mus malinowy przelać do szklanek, napełniając do 1/3 wysokości. Pozostałą część szklanki uzupełnić jogurtem. Posypać borówkami i polać roztopioną czekoladą. Zamiast świeżych malin można użyć mrożonych. Świetnie smakują także brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze i mandarynki.

Deser dla niejadków na zdrowe kości i zęby. Lekko kwaskowy i orzeźwiający deser poprawia apetyt. Dostarcza też porcję wapnia i białka niezbędnego dla wzrostu kości i zdrowych zębów. Malinowy mus to porcja witaminy C, niezbędna do wytwarzania osseiny – składnika budulcowego kości, a gorzka czekolada to źródło przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych, które dbają o zdrowe kości. Takie deser nie zawiera dodatkowego cukru, dzięki czemu nie zwiększa ryzyka próchnicy zębów.

3. Pralinki fasolowe

Składniki:

  • fasola czerwona z puszki – 470 g (waga ugotowanej)
  • suszone daktyle bez pestek – 245 g
  • wiórki kokosowe – 50 g do „ciasta”
  • dodatkowo niewielka ilość do obtoczenia pralin
  • mleko – 50 g

Jak to zrobić?

Daktyle namoczyć aż staną się miękkie. Zmiksować razem z fasolą i połową wiórków kokosowych. Z masy uformować pralinki, obtoczyć w wiórkach lub kakao. Schłodzić w lodówce. Pralinki z fasoli gotowe.

Coś słodkiego dla aktywnych. Idealna przekąska po wyczerpującym treningu. Naturalne cukry zawarte w daktylach znakomicie uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach i wątrobie po treningu. Zaś fasola jedno z lepszych źródeł witamin z grupy B, które uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów oraz zamiany glukozy w energię.

4. Batoniki owsiane z żurawiną:

Składniki na 8-10 porcji:

  • 1 duże jabłko
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • ½ szklanki żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki mieszanki nasion dyni, słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, płatków migdałowych

Jak to zrobić?

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nasiona uprażyć na patelni. Płatki owsiane, amarantus i suszona żurawinę wymieszać z jabłkiem i miodem i pozostawić na noc w lodówce, aby płatki nasiąknęły sokiem jabłkowym. Następnie dodać uprażone nasiona, wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugnieść dokładnie dłonią, formując baton. Zapiec w piekarniku w temp 180 stopni ok 30 minut i pozostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym piekarniku, by się przesuszyły. Po ostudzeniu, przekroić na batony, przechowywać w lodówce.

Coś słodkiego na II śniadanie do szkoły. Doskonała alternatywa dla kupnych batoników zawierających szkodliwy dla zdrowia syrop glukozowo-frukozowy. Zdrowa przekąska wzbogacona w błonnik. Ten zaś pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości na dłużej.  Połączenie płatków owsianych z orzechami to porcja zdrowej energii na cały dzień w szkole.

5. Galaretka miętowo-owocowa

Składniki na 5 porcji:

  • szklanka kompotu jabłkowego bez cukru
  • szklanka lekkiego naparu z mięty
  • 4 łyżki żelatyny lub agar-agar
  • 2 szklanki różnych owoców jagodowych (maliny, żurawina, borówki, jagody)
  • kilka listków mięty
  • łyżka  miodu płynnego

Jak to zrobić?

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać w garnku z gorąca wodą aż do rozpuszczenia. Owoce włożyć do dużej miski. Połączyć kompot z zimnym naparem mięty, osłodzić miodem. Dodać żelatynę i wymieszać. Zalać owoce, wstawić do lodówki. Gdy deser stężeje. Wyjąć z formy, udekorować listkami mięty.

Lekki orzeźwiający deser dla mało aktywnych. Idealny dla tych, którzy godzinami przesiadują przed komputerem lub „na smartfonie”. Deser wzbogaca ich menu w witaminy i antyoksydanty wzmacniające ściany naczyń krwionośnych, transportujących substancje odżywiające gałkę oczną.

TUTAJ znajdziesz przepisy na domowe lody naturalne.

22.10.2019
Właśnie zaczął się sezon na gruszki. Dowiedz się, co możesz z nich zrobić. Sprawdź nasze przepisy na gruszkowe przekąski i deser z gruszek.
31.10.2019
Sezon na dynię w pełni! Sprawdź nasze przepisy na przetwory z dyni i dyniowe przekąski.
13.08.2019
Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
20.03.2019
Desmodium adscendens to nazwa, która kojarzy nam się bardziej z magicznym zaklęciem niż z botaniką, ale oznacza ona właśnie roślinę leczniczą o szczególnie silnym, pozytywnym oddziaływaniu na wątrobę. Warto poznać jej niezwykłe właściwości.
20.06.2018
Nie wszystko jest takie, jakie się wydaje. Myślisz, że kupujesz cukier waniliowy, a tymczasem przynosisz do domu cukier z… syntetyczną waniliną. Chcesz posmarować kanapkę masłem, a ląduje na niej tłuszczowy miks z utwardzonymi olejami roślinnymi. Czy producenci żywności nas oszukują? Nie. Wszystko jest napisane na opakowaniach – trzeba tylko być uważnym i dokładnie czytać etykiety!
22.03.2019
Wrastający paznokieć potrafi przysporzyć wiele bólu i cierpienia. Oto domowe, naturalne sposoby, dzięki którym można sobie pomóc szybko i skutecznie.