Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Letnie orzeźwienie, czyli 6 sposobów na lemoniadę!

Letnie orzeźwienie, czyli 6 sposobów na lemoniadę!

autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Gorrrrąco? Zrób sobie pyszną i zdrową lemoniadę. Najlepiej ze świeżych owoców a więc naturalnie słodką (bez dodatku cukru), z dodatkiem aromatycznych ziół. Taki napój orzeźwi, ochłodzi i nawodni organizm. Oto przepisy na lemoniadę, które przygotowałam specjalnie dla Was. 

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Letnie orzeźwienie, czyli 6 sposobów na lemoniadę!

1. Lemoniada winogronowa z arbuzem po grecku

Składniki:

  • 5 liści winogron
  • 1 litr wody
  • kilkucentymetrowej grubości plaster arbuza

Lemoniada arbuzowo-winogronwa po grecku. Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Jak to zrobić?

Liście winogron opłucz, włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i gotuj przez 5 minut. Wydobędziesz z nich w ten sposób kwaśny smak. Następnie wywar przestudź, a do posłodzenia dodaj zmiksowanego (lub rozgniecionego widelcem) arbuza.

Liście winogron działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i mają składniki, które wzmacniają nasze żyły.

2. Lemoniada lawendowa

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 2 kwiaty lawendy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Lemoniada lawendowa. Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Jak to zrobić?

Do wody wciśnij cytrynę, rozmieszaj w niej miód i wrzuć kwiaty lawendy. Zanim się napijesz, odczekaj przynajmniej godzinę.

Lawenda działa uspokajająco, ale w chwilach zmęczenia pobudza nasz umysł do pracy.

3. Lemoniada pomarańczowa z rozmarynem

Składniki:

  • 1 l wody
  • 1 pomarańcza
  • gałązka rozmarynu (druga może służyć dekoracji)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kostek lodu

Lemoniada pomarańczowa z rozmarynem. Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Jak to zrobić?

Część wody gotuj około 5 minut z gałązką rozmarynu. Gdy wywar przestygnie, dodaj do niego miód, startą skórkę pomarańczową, sok z jednej pomarańczy, a na koniec lód.

Rozmaryn przeciwdziała zbyt wysokiemu poziomowi cukru we krwi, leczy śluzówkę żołądka i przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej.

4. Lodowa lemoniada malinowo-borówkowa

Składniki:

  • 1/2 szklanka malin (lub czerwonych porzeczek)
  • 1/2 szklanka borówek lub jagód
  • 1 l wody
  • 1 łyżka miodu

Lodowa lemoniada malinowo-borówkowa. Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Jak to zrobić?

Maliny zmiksuj i zamroź w kostkach. Podobnie jak borówki lub jagody. W letniej wodzie rozpuść miód, następnie wrzuć do niej zmrożone kostki owoców – tuż przed podaniem.

5. Klasyczna lemoniada cytrynowo-miętowa

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 3-4 gałązki mięty
  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki ksylitolu

Przepis na lemoniadę cytrynowo-miętową od Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Jak to zrobić?

1 gałązkę mięty zostaw, resztę zagotuj w wodzie przez kilka minut. Cytrynę dokładnie umyj, następnie zetrzyj jej skórkę i wyciśnij sok. Wodę przecedź, wymieszaj z ksylitolem, cytrynową skórką i sokiem z cytryny. Dorzuć 1 gałązkę świeżej mięty.

6. Mrożony kompot mirabelkowy

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka mirabelek (można je zastąpić np. 3 laskami rabarbaru)
  • 5 suszonych daktyli

Przepis na kompot mirabelkowy Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Jak to zrobić?

Owoce zagotuj przed ok. 15 minut w wodzie, następnie dokładnie schłodź.

Sprawdź też moje przepisy na letnie chłodniki z sezonowych warzyw i owoców.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły