Spis treści
1. Lemoniada winogronowa z arbuzem po grecku
Składniki:
- 5 liści winogron
- 1 litr wody
- kilkucentymetrowej grubości plaster arbuza
Jak to zrobić?
Liście winogron opłucz, włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i gotuj przez 5 minut. Wydobędziesz z nich w ten sposób kwaśny smak. Następnie wywar przestudź, a do posłodzenia dodaj zmiksowanego (lub rozgniecionego widelcem) arbuza.
Liście winogron działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i mają składniki, które wzmacniają nasze żyły.
2. Lemoniada lawendowa
Składniki:
- 1 litr wody
- 2 kwiaty lawendy
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Jak to zrobić?
Do wody wciśnij cytrynę, rozmieszaj w niej miód i wrzuć kwiaty lawendy. Zanim się napijesz, odczekaj przynajmniej godzinę.
Lawenda działa uspokajająco, ale w chwilach zmęczenia pobudza nasz umysł do pracy.
3. Lemoniada pomarańczowa z rozmarynem
Składniki:
- 1 l wody
- 1 pomarańcza
- gałązka rozmarynu (druga może służyć dekoracji)
- 1 łyżka miodu
- kilka kostek lodu
Jak to zrobić?
Część wody gotuj około 5 minut z gałązką rozmarynu. Gdy wywar przestygnie, dodaj do niego miód, startą skórkę pomarańczową, sok z jednej pomarańczy, a na koniec lód.
Rozmaryn przeciwdziała zbyt wysokiemu poziomowi cukru we krwi, leczy śluzówkę żołądka i przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej.
4. Lodowa lemoniada malinowo-borówkowa
Składniki:
- 1/2 szklanka malin (lub czerwonych porzeczek)
- 1/2 szklanka borówek lub jagód
- 1 l wody
- 1 łyżka miodu
Jak to zrobić?
Maliny zmiksuj i zamroź w kostkach. Podobnie jak borówki lub jagody. W letniej wodzie rozpuść miód, następnie wrzuć do niej zmrożone kostki owoców – tuż przed podaniem.
5. Klasyczna lemoniada cytrynowo-miętowa
Składniki:
- 1 litr wody
- 3-4 gałązki mięty
- 1 cytryna
- 3 łyżeczki ksylitolu
Jak to zrobić?
1 gałązkę mięty zostaw, resztę zagotuj w wodzie przez kilka minut. Cytrynę dokładnie umyj, następnie zetrzyj jej skórkę i wyciśnij sok. Wodę przecedź, wymieszaj z ksylitolem, cytrynową skórką i sokiem z cytryny. Dorzuć 1 gałązkę świeżej mięty.
6. Mrożony kompot mirabelkowy
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 szklanka mirabelek (można je zastąpić np. 3 laskami rabarbaru)
- 5 suszonych daktyli
Jak to zrobić?
Owoce zagotuj przed ok. 15 minut w wodzie, następnie dokładnie schłodź.
Sprawdź też moje przepisy na letnie chłodniki z sezonowych warzyw i owoców.