Strona główna Na talerzu Jagody – jakie właściwości mają borówki leśne?
Jagody - jakie właściwości mają borówki leśne? Wysypujące się z koszyczka jagody na starym drewnianym stole.
Strona główna Na talerzu Jagody – jakie właściwości mają borówki leśne?

Jagody – jakie właściwości mają borówki leśne?

autor: Joanna Smarkusz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Są pyszne, soczyste, zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Ponieważ właśnie zaczął się sezon na jagody, koniecznie z niego skorzystaj! Teraz mają najwięcej cennych składników. Jedz pierogi z jagodami, jagodzianki i koktajle. Nazrywaj też cennych listków – przygotowany z nich napar pomoże przy biegunce.

Co skrywają jagody?

Oprócz walorów smakowych oraz intensywnej barwy jagody mogą pochwalić się zawartością witamy C, A, witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B2) oraz niacyny. Są świetnym źródłem składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, cynk, żelazo czy też mangan. 100 gramów owoców dostarcza jedynie około 51 kcal. Jagody są zdrowym źródłem węglowodanów prostych (w ilości około 12,2 g/na 100 gramów świeżego owocu). Szklanka jagód (ok. 130 g) dostarcza też około 4,2 g błonnika pokarmowego.

Dlaczego warto jeść jagody? Właściwości borówek leśnych

Jagody leczą przewód pokarmowy

Zawierają mnóstwo błonnika, dlatego jedz świeże jagody przy problemach z zaparciami i przy zaburzeniach perystaltyki jelit. Natomiast przetwory z jagód, a zwłaszcza napar z bogatych w garbniki oraz procyjanidyny liści tych owoców, dobrze sprawdza się przy biegunkach oraz skurczach jelit.

Jagody pomagają też w usuwaniu z organizmu szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii, dlatego niektórzy przypisują im działanie „odtruwające” organizm. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=25), owoce te mogą być spożywane przez cukrzyków oraz osoby stosujące diety redukcyjne, jednak w umiarkowanych ilościach.

Jagody pomagają przy problemach ze wzrokiem

Karotenoidy oraz antocyjany zawarte w tych owocach korzystnie wpływają na odbudowę i regenerację rodopsyny, czyli barwnika obecnego w siatkówce oka. Jest ona niezbędna do prawidłowego procesu widzenia.

Borówki leśne zwalczają pasożyty

Warto jagody podawać również dzieciom, nie tylko ze względu na witaminy i składniki mineralne w nich zawarte, ale również ze względu na ich działanie bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze. A ponieważ problem pasożytów coraz częściej dotyczy także dorosłych, dobrze, aby profilaktycznie sięgali po nie wszyscy.

Jagody w białej misce na starym drewnianym niebieskim blacie.

Jagody neutralizują wolne rodniki

Pterostilben (krewny resweratrolu) znajdujący się w jagodach, wykazuje silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają zwalczać wolne rodniki. Wraz z wakcyniną, wpływa również na funkcję trzustki, regulując syntezę insuliny przez wyspy β trzustki. Zawarta w jagodach witamina C, a także mirtylina uszczelniają i uelastyczniają naczynia włosowate. Systematyczne spożywanie jagód korzystnie wpływa więc na układ krwionośny, zapobiegając rozwojowi anemii oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL.

Przeciwutleniające właściwości jagód wykorzystywane są także w kosmetyce. Jagodowe wyciągi pochodzące z naturalnych kosmetyków mają zazwyczaj działanie wzmacniające, wygładzające skórę, nawilżające i spowalniające proces starzenia. Polecane są do wszystkich typów cery.

Jak zrobić maseczkę jagodową na twarz?

Wykorzystaj moc jagód i przygotuj odmładzającą maseczkę jagodową na twarz. Namocz przez noc garść płatków owsianych, rano zmiksuj je z łyżką miodu i połową szklanki jagód. Nałóż na twarz. Najlepiej zastosuj ją po wyjściu spod prysznica i owiń się ręcznikiem, bo maseczka z jagód może łatwo zabrudzić ubranie czy pościel.

Dlaczego trzeba dokładnie myć jagody leśne?

Przed spożyciem koniecznie starannie umyj jagody. Jedząc owoce zebrane w lesie prosto z krzaka narażasz się na zakażenie bąblowicą. Jest to choroba pasożytnicza powodowana przez tasiemca wieńcogłowego. Jaj tego pasożyta możesz też pozbyć się poddając te owoce obróbce termicznej: temperatura musi wynosić powyżej 60 st. C.

Piśmiennictwo:

  1. Drozd J, Anuszewska E, Czarna jagoda perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu chorób cywilizacyjnych, Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie, Rzeszów 2013, 2, s. 226235
  2. Salevic A, Kaluševic A, Levic S i wsp. Effect of extraction conditions on phenolic compounds from blackberry leaves extracts, FoodBalt, 2017, 40-44.
  3. McCormack D, McFadden D, A review of pterostilbene antioxidant activity and disease modification. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2013, 15.
  4. USDA National Nutrient Database for Standard Reference
  5. Heneghan C, Kiely M, Manning E i wsp. Effect of a blackberry-derived polyphenol enriched beverage on blood pressure: A randomized controlled crossover trial. Proceedings of the nutrition society, 2017.

Najnowsze artykuły