Strona główna Na talerzu Letnie chłodniki w pięciu smakach
Strona główna Na talerzu Letnie chłodniki w pięciu smakach

Letnie chłodniki w pięciu smakach

autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Latem nie masz ochoty na gorące, sycące zupy? Tęsknisz za lekką, orzeźwiającą potrawą, która zaspokoi głód, będzie zdrowa i pomoże schłodzić organizm? Zrób chłodnik.

Jeśli znudziła ci się już klasyczna wersja z botwinki, przygotowałam dla ciebie różne przepisy na to idealne, lekkie danie. Koniecznie wypróbuj jak smakują!

1. Chłodnik ogórkowo-koperkowy

Składniki:

  • 0,5 litra zsiadłego mleka
  • 2 świeże ogórki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku

Jak to zrobić?

Ogórki zetrzyj na drobnej tarce, czosnek i koperek posiekaj. Wymieszaj ze zsiadłym mlekiem i zostaw na przynajmniej godzinę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu (ale tuż przed podaniem, ponieważ gdy składniki mieszają się ze sobą, może okazać się, że ich aromat jest wystarczający).

Można podawać z gorącymi ugotowanymi ziemniakami.

2. Chłodnik gruszkowy

Składniki:

  • 0,5 litra mleka roślinnego
  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 krople olejku waniliowego
  • ewentualnie odrobina soku z cytryny

Jak to zrobić?

Gruszki obierz, pokrój i ugotuj w 1/2 szklanki wody, aż się rozpadną. Gdy przestygną, zmiksuj je z mlekiem roślinnym i olejkiem waniliowym. Jeśli zupa będzie za słodka, dopraw ją sokiem z cytryny.

3. Chłodnik wielowarzywny

Składniki:

  • 0,5 l kefiru
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka łodyg botwiny (opcjonalnie)
  • 1 ogórek
  • cebula dymka
  • szczypiorek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Jak to zrobić?

Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na drobnej tarce lub posiekaj w drobną kostkę. Dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj, wymieszj z kefirem, dopraw odrobiną soli. Podawaj po minimum 2 godzinach w lodówce.

4. Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Składniki:

  • 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 2 szklanki posiekanego arbuza
  • 1 czerwona cebula
  • kilka kostek lodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 50 g sera feta

Jak to zrobić?

Pomidory, arbuza, cebulę i lód zmiksuj, wymieszaj z octem balsamicznym. Na talerzu posyp pokruszonym serem feta.

5. Chłodnik z ogórków małosolnych

Składniki:

  • 1/2 litra maślanki
  • 3 ogórki małosolne
  • pęczek koperku
  • kilka wąsów szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy bez ziaren gorczycy
  • Do posypania odrobina zieleniny i 3 łyżki prażonych pestek słonecznika

Jak to zrobić?

Ogórki zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w kostkę. Czosnek, koperek i szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z maślanką, dopraw musztardą i odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.

Sprawdź też przepisy na letnie koktajle z superfoods od Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

Najnowsze artykuły