Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Jak posadzić i uprawiać imbir

Jak posadzić i uprawiać imbir

autor: Agata Jeżewska

Imbir pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych terenów Azji Południowo-Wschodniej. Ponieważ jest rośliną ciepłolubną, pozostawiony w ogrodzie nie przetrwa w naszych warunkach klimatycznych (mroźna zima). Można jednak zapewnić mu odpowiednie warunki w domu.

Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Jak posadzić i uprawiać imbir
świeży korzeń imbiru

Istnieje wiele gatunków imbiru. Dekoracyjne można kupić w sklepie ogrodniczym, natomiast po najbardziej popularny, jadalny imbir lekarski (Zingiber officinale), który przyda się w kuchni, trzeba udać się do sklepu spożywczego. Warto uprawiać imbir, gdyż ta aromatyczna roślina ma silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Jak wyhodować imbir z korzenia

Imbir lubi ciepło. Jego okres wegetacji wynosi 10 miesięcy. W naszych warunkach klimatycznych można uprawiać go w domu, umieścić w szklarni lub oranżerii. Doniczkowa uprawa imbiru sprawi, że będziemy mogli na co dzień cieszyć się smakiem i aromatem kłącza.

A więc jak posadzić imbir? Kawałek imbiru można kupić w sklepie spożywczym, a najlepiej zdobyć organiczny w sklepie ze zdrową żywnością. Uprawa imbiru w doniczce uda się, jeśli korzeń będzie zdrowy, jędrny, z „oczkami” na końcach rozgałęzień (są to rozwijające się pędy rośliny).

Uprawa imbiru w domu

Domowa uprawa imbiru nie jest trudna. Powinniśmy zasadzić roślinę pod koniec zimy, na początku marca. Jak wyhodować imbir z korzenia? Kłącze trzeba pociąć wyparzonym nożem na kawałki. Każdy z nich powinien mieć co najmniej około 3 cm długości i przynajmniej jedno „oczko”, z którego wyrosną pędy. Pokrojony imbir pozostawiamy na 2 dni, aby tkanki rośliny się zamknęły. To zmniejszy potem ryzyko infekcji.

Uprawę imbiru najlepiej zaplanować w skrzynce lub doniczce z otworami odpływowymi. Na każdy kawałek kłącza imbiru trzeba zarezerwować ok. 20 cm średnicy (imbir rośnie bardziej wszerz niż w głąb doniczki).

Sadzenie imbiru w doniczce

Najważniejsze w domowej uprawie imbiru jest podłoże. Imbir dobrze rośnie w żyznej glebie, przepuszczalnej, lekko kwaśnej (o pH 6,1-6,5). Wsypujemy ziemię do doniczki (można zrobić warstwę drenażową z keramzytu) i umieszczamy w niej imbir z zawiązkami nowych pędów (oczkami) do góry. Przysypujemy korzeń imbiru maksymalnie dwoma centymetrami ziemi. Doniczkę można przykryć folią, aby przyspieszyć kiełkowanie kłącza imbiru w domu (gdy pojawią się pierwsze pędy, zdejmujemy folię).

Jak pielęgnować imbir?

Kłącze należy podlewać regularnie, ale z wyczuciem, by nie było zastoju wody, bo to spowoduje gnicie rośliny. W okresie intensywnego wzrostu, na przełomie czerwca i lipca, imbir można zasilać płynnym nawozem.

Idealna temperatura w warunkach domowych to 22-25 st. C, zanim roślina wykiełkuje. Potem do prawidłowego rozwoju potrzebuje temperatury minimum 20 st. C. Trzeba więc trzymać imbir w ciepłym, widnym miejscu.

Unikajmy jednak bezpośredniego nasłonecznienia i nie ustawiajmy doniczki na parapecie od strony południowej. Lepsza opcja to strona wschodnia lub zachodnia. Promienie słoneczne uszkodzą liście, które się już nie zregenerują.

Jak długo rośnie imbir?

Nie spodziewajmy się, że domowa uprawa rośliny da nam szybko efekty. Imbir rośnie dość wolno. Pierwszych pędów (kiełków) przy odrobinie szczęścia można spodziewać się po 3 tygodniach, ale na liście trochę poczekamy. Jednak po 12 miesiącach uprawy imbiru w doniczce roślina może osiągnąć wysokość około metra!

Imbir – uprawa w wodzie

Imbir lekarski wykiełkuje także w wodzie. Jak wyhodować imbir w tym przypadku? Pierwszy sposób to umieszczenie korzenia imbiru na 2 dni w pojemniku z wodą, tak aby sięgała ona do połowy jego wysokości.

Można także hodować imbir w wilgotnej torebce. Myjemy i osuszamy kłącze imbiru. Zawijamy je w wilgotną (nie przemoczoną) szmatkę lub ręczniki papierowe i umieszczamy w plastikowej torebce w szafce kuchennej w temperaturze ok. 21 st. C. Połączenie wilgoci i ciepła sprawi, że roślina wykiełkuje.

Można ustawić alert w telefonie, aby sprawdzać co 3 dni, co się dzieje z kłączem. Po około 7-10 dniach powinno być widoczne jasnozielone oczko, które potem wypuści pęd.

Jak posadzić kiełkujący imbir?

Imbir trzymamy w plastikowej torbie, aż pędy i korzenie zaczną rosnąć. Po 4-6 tygodniach powinien być gotowy do posadzenia w doniczce. Największe korzenie i pędy powinny mieć kilka centymetrów długości. Przenosimy wówczas roślinę do doniczki z ziemią.

Pod koniec lata zmniejsza się zapotrzebowanie imbiru na wodę, by w październiku w ogóle zaniknąć. Można zacząć zbierać plony. Jeśli chcemy, część uzyskanych kłączy możemy pozostawić w doniczce, przenieść ją do chłodnego pomieszczenia o temperaturze 10 st. C i wstrzymać się z podlewaniem do wiosny. Im imbir jest starszy, tym ma lepszy smak.

Imbir – uprawa w gruncie

Nawet latem uprawa imbiru w Polsce, w naszych warunkach klimatycznych, nie jest łatwa. Roślina potrzebuje stałych temperatur – powyżej 20 st. C – by mogła rosnąć w gruncie. Za to doniczkę z imbirem można wystawiać na balkon lub do ogrodu późną wiosną i latem, gdy temperatura w ciągu dnia ustabilizuje się na poziomie minimum 20 st. C, a nocą nie będzie spadać poniżej 15 st. C.

Właściwości imbiru

Własnoręcznie wyhodowany świeży korzeń imbiru to duża satysfakcja. W zależności od potrzeb można wykorzystywać cenne właściwości kłącza, jego intensywny smak i aromat. Oto niektóre prozdrowotne właściwości imbiru:

  • działa rozgrzewająco
  • działa wspomagająco w nieżytach górnych dróg oddechowych, przy katarze i bólu gardła
  • wpływa na pracę układu trawiennego
  • poprawia krążenie krwi
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • łagodzi chorobę lokomocyjną i migreny

Źródła:

  1. Love the garden. (b.d.). How to grow ginger. Pobrane 19 października 2022 z https://www.lovethegarden.com/uk-en/article/how-grow-ginger
  2. BBC Gardeners’ World Magazine. (2022). How to grow a ginger plant. Pobrane z https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-ginger/
  3. Morleo, A. (2021). Uprawa imbiru w Polsce. Pobrane z https://ladnydom.pl/uprawa-imbiru-w-polsce

Podobne artykuły