Spis treści
Kawa w medycynie chińskiej
Czasem aż dziwi, dlaczego kawa zrobiła ogólnoświatową furorę i podbiła rynki oraz podniebienia ludzi we wszystkich niemalże krajach. Przecież kawa sama w sobie jest nieco kwaśna, czasem cierpka, trochę gorzkawa. Często nawet musimy „umilać” sobie jej smak, dodając do niej mleko, cukier, nie wspominając o bardziej wyrafinowanych dodatkach, jak alkohol, bita śmietana czy czekolada.
Istnieją niezliczone badania dotyczące wpływu kawy i kofeiny na nasz organizm. Wynika z nich niezbicie, że… „na dwoje babka wróżyła”. To znaczy, że obie strony mają rację, bo – jak to w życiu zwykle bywa – zawsze są dwie strony medalu. Kawa może zarówno szkodzić, jak i spełniać dobroczynną funkcję. Medycyna chińska odnosi się do tego po swojemu, czyli każdemu według potrzeb.
Tymczasem to właśnie w medycynie wschodniej upatrujemy poniekąd usprawiedliwienia dla folgowania nadmiernemu spożyciu kawy. Przypisujemy jej bowiem stworzenie zasad diety pięciu przemian, według której to przyrządzona kawa miałaby być zdrowsza i mniej szkodliwa dla organizmu niż „ta zwykła”.
Przepis na kawę wg diety pięciu przemian
Kierując się zasadami diety 5 przemian, sporządzamy kawę według poniższego przepisu.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 czubata łyżeczka kawy dobrej jakości
- pół łyżeczki zmielonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu (lub kardamonu)
- pół łyżeczki miodu (lub tyle, na ile masz ochotę)
Jak zrobić kawę według diety 5 przemian?
Odmierzyć potrzebną ilość wody (smak słony) i zagotować. Do gotującej się wody wsypać odpowiednią ilość dobrej jakości zmielonej kawy (smak gorzki) naturalnej (mniej więcej 1 czubata łyżeczka kawy na 1 szklankę wody), dodać pół łyżeczki zmielonego, suszonego imbiru oraz pół łyżeczki cynamonu (można go zastąpić kardamonem) – te przyprawy dodadzą kawie smaku ostrego. Kawę gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 3-5 minut. Pić osłodzoną odrobiną miodu (smak słodki).
Tak przyrządzona kawa nie tylko zyskuje wzbogacony smak, lecz także nabiera właściwości dodatkowych – pomaga przy osłabieniu, przemarznięciu, a nawet wspomaga trawienie po przejedzeniu się słodyczami. Dodatek przypraw sprzyja nasileniu działania rozgrzewającego.
Nie można zaprzeczyć, że kawa według diety pięciu przemian jest faktycznie pyszna i rozgrzewająca. Smakosze na pewno poczują różnicę. Jednak to nie zmienia faktu, że kawa – niezależnie od tego jaką metodą jest przyrządzona – nadal nie jest wskazana dla wszystkich. Nic bardziej mylnego niż pogląd, jakoby kawa według pięciu przemian mogła być pita bezkarnie przez każdego.
Kto nie powinien pić kawy wg diety 5 przemian?
Kawy według diety 5 przemian powinny unikać osoby z syndromami gorąca i suchości, ponieważ kawa ze swej natury ma działanie rozgrzewające i wysuszające, cechuje się smakiem gorzkim i kieruje energię w ciele w dół. Dlatego większość osób szybko musi skorzystać z toalety po wypiciu porannej filiżanki czarnego napoju. Nie łudźmy się jednak, że kawą można rozwiązać problem zaparć, ponieważ jeśli zaparcia rozwijają się na tle niedoboru płynów i suchości (co jest bardzo częstą przyczyną zaparć zwłaszcza u kobiet), picie kawy jedynie nasili problem!
Podobnie można wyjaśnić kwestię, dlaczego jednym osobom kawa pomaga na ból głowy, a u innych wręcz go nasila. Wynika to z indywidualnych przyczyn tej przypadłości. Jeśli ból głowy jest efektem nadmiernego wznoszenia się energii w ciele, to kierujące energię w dół działanie kawy będzie łagodziło i uśmierzało dolegliwość. Ale jeżeli osoba cierpiąca na ból głowy objawia syndromy gorąca, które nasila symptomy choroby, rozgrzewający wpływ kawy spowoduje także nasilenie bólu. Dodatek silnie rozgrzewających przypraw (cynamon, kardamon, imbir) pogłębi jeszcze bardziej negatywny wpływ gorąca.
Kawa według diety pięciu przemian – jakie ma właściwości?
Przygotowywanie kawy według zasad pięciu przemian ma znaczenie nie tylko dla smaku, lecz także dla jej działania. Jednak to nie kolejność dodawania składników sprawia, że kawa tak działa i tak smakuje. To obecność składników z poszczególnych przemian równoważy napój energetycznie i termicznie.
Poza tym ważny jest sposób jej przyrządzenia. Tutaj gotujemy kawę! To istotna różnica w porównaniu do zalania wrzątkiem kawy rozpuszczalnej czy nawet do przygotowania jej za pomocą ekspresu.
Powyższy przepis na kawę według pięciu przemian powinien być jednak modyfikowany, w zależności od indywidualnych potrzeb. I tak np. dodatek mleka złagodzi działanie wysuszające i rozgrzewające kawy, ponieważ mleko nawilża i ochładza. Jednocześnie osoby cierpiące na choroby spowodowane śluzem i wilgocią, powinny unikać nabiału i pić tylko czarną kawę. I tak dalej.
Zobacz więcej: Kawa z miodem – przepis na aromatyczny napój
Jednym słowem – najważniejsze to zachować równowagę i zdrowy rozsądek. Posłuchajmy mądrego terapeuty medycyny chińskiej, który podpowie nam czy w ogóle powinniśmy sięgać po kawę, a jeśli tak, to w jakiej formie będzie ona dla nas najlepsza.