W szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi ok. 120 proc. dziennego zapotrzebowania. Truskawki pobudzają apetyt, poprawiają trawienie, są świetne na odporność, a na dodatek mają niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane również przez cukrzyków.
Truskawkowe szaleństwo zaczyna się wczesnym latem i trwa dość długo, choć w dużej mierze zależy od pogody. Susze, ulewne deszcze i podtopienia skracają czas zbierania plonów. W Polsce z truskawek robi się dużo przetworów, dżemów i konfitur. Wiele osób zamraża owoce „na zimę”, a później dodaje je do deserów, koktajli i ciast.
Najlepsze są jednak świeże, bo charakteryzują sprężystością, soczystością i niepowtarzalnym aromatem. Niewiele osób wie, że można spożywać również liście oraz robić z nich napary. Są one bogate w sole mineralne, garbniki oraz kwasy organiczne.
Truskawki – najzdrowsze owoce świata?
Spis treści
Witamina C? Truskawka ma jej więcej niż pomarańcze
W truskawkach jest więcej witaminy C niż w pomarańczach. W jednej szklance tych owoców znajdziemy aż 82 mg, czyli 120 proc. dziennego zapotrzebowania. Na dodatek zawierają one mało kalorii i w 90 procentach składają się z wody, więc można je jeść bez ograniczeń. Owoce są prawdziwą bombą witaminową.
Znajdziemy w nich witaminy: A, E, K, B6 oraz kwas foliowy. Dodatkowo są źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu. Mają też w składzie sód, cynk i żelazo.
Truskawki pomagają w zwalczaniu cholesterolu
Co ciekawe, oprócz witaminy C i kwasu elagowego, w truskawkach znajdziemy również flawonoidy (m.in. antocyjany, katechiny, kwercetynę oraz kemferol), czyli składniki, które wpływają korzystnie na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu.
Truskawki pobudzają trawienie
Truskawki są bogate w pektyny i kwasy organiczne. Warto przypomnieć, że te pierwsze pobudzają pracę jelit, a drugie przyspieszają przemianę materii i regulują trawienie. Owoce te są delikatnie żółciopędne, a zatem wpływają korzystnie na pracę wątroby i woreczka żółciowego.
Awokado na słodko – przepisy na desery z awokado
Z czym komponować truskawki?
Najprostszy przepis, który znamy z dzieciństwa to truskawki z cukrem pudrem, miodem lub śmietaną. Świetne jest też połączenie owoców z jogurtem, ulubionym serkiem albo koglem moglem na gorąco. Truskawki można zapiekać z kaszą jaglaną, ryżem, albo podawać z makaronem. Wspaniale komponują się z sałatkami dlatego poniżej przygotowałam również dwa przepisy na sałatki z wykorzystaniem truskawek.
Jak przechowywać truskawki?
Niektórzy twierdzą, że truskawki „nie lubią” lodówki i lepiej przechowywać je na kuchennym blacie. Nic bardziej mylnego. Ja przechowuję je w lodówce, ale tylko w szklanym naczyniu. Górę przykrywam papierowym ręcznikiem, by miały dostęp powietrza. Przed włożeniem do lodówki lepiej nie płukać owoców i nie usuwać szypułek. Dzięki temu „postoją” dłużej.
Najlepiej przebrać owoce i usunąć te, które są uszkodzone, nadgnite i mokre. Do lodówki trzeba włożyć tylko suche okazy. Wtedy wytrzymają nawet tydzień.
Morele zbawienne na trawienie
Jak mrozić truskawki? Dwuetapowo
Najlepiej mrozić tylko świeże truskawki, a te które leżą w lodówce dwa, trzy dni – warto przeznaczyć na dżem lub kompot. Przed mrożeniem trzeba dobrze wypłukać owoce, usunąć z nich szypułki, a następnie dobrze wysuszyć. Gdy zamrozimy wilgotne – stracą swój aromat, a po odmrożeniu będą mało sprężyste. Najlepiej mrozić dwuetapowo.
W pierwszym etapie – ułożyć truskawki na desce lub tacy, w takiej odległości, by się nie sklejały. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
W drugim etapie – wyjąć owoce z zamrażalnika i dopiero wtedy (gdy będą twarde jak kamyki) zapakować je do worków lub pojemników. Można zamrozić też mus (czyli zblendowane truskawki saute, z cukrem lub miodem).
Przepisy z truskawkami
1. Truskawki zapiekane z koglem moglem i cynamonem
Kogel mogel królował kiedyś na liście naszych ulubionych deserów, aż do chwili, gdy zaczęto przestrzegać przed jedzeniem surowych jajek. Wtedy stracił nieco na popularności. Chciałabym przypomnieć ten deser, tyle że na gorąco, a więc w bezpiecznej, a równie pysznej odsłonie. Warto podkreślić, że kogel mogel najczęściej robiło się z żółtka, ale do zapiekania w piekarniku potrzebujemy całego jajka.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- ¾ szklanki pokrojonych truskawek
- ½ szklanki pokrojonych moreli
Przygotowanie:
Jajo ubij z cukrem (najlepiej mikserem), aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. W małych naczyniach żaroodpornych ułóż najpierw pokrojone morele, a później truskawki (same truskawki mogłyby za szybko zacząć puszczać sok, więc na spodzie powinny znaleźć się bardziej mięsiste owoce). Owoce zalej koglem moglem, całość posyp cynamonem.
Zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że jajka muszą się delikatnie ściąć i urosnąć (zyskując konsystencję pianki), ale zbyt długie trzymanie ich w piekarniku spowoduje, że jajeczna masa zacznie robić się zbyt twarda.
2. Sałatka z karmelizowanym boczkiem, truskawkami i sosem mango
W chwili gdy (w moje urodziny) zamówiłam w restauracji lody waniliowe z karmelizowanym boczkiem zrozumiałam, że boczek na słodko był przeze mnie niedoceniany. Nie lubię zbyt przesłodzonej wersji, więc do karmelizacji nie używam cukru, lecz miodu. Taki boczek idealnie komponuje się ze wszystkimi owocami i jest też świetnym składnikiem sałatek. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
- Garść rukoli (lub sałaty)
- 2 grube plastry boczku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- ¼ piersi z kurczaka
- 5 dorodnych truskawek
- 1 jajko (na sos)
- Mały kawałeczek mango (ok. 2 cm)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek pokrój w cienkie i podłużne kawałeczki. Kurczaka – w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuść łyżeczkę miodu i dwie łyżeczki wody. Zanim zaczniesz smażyć boczek – dokładnie wymieszaj miksturę, by miód rozpuścił się w wodzie. Na patelni ułóż boczek. Na początku będzie się dusił (gotował), a w miarę odparowywania wody zacznie się karmelizować. Gdy będzie gotowy i rumiany – ułóż go na rukoli, dodaj pokrojone truskawki.
Kurczaka przysmaż na tej samej patelni co boczek. Dopraw go do smaku solą i pieprzem, a następnie dodaj do sałatki. Jajko ugotuj na miękko, przełóż do blendera. Dodaj sos miodowy, który został po smażeniu boczku, kawałek mango oraz pieprz i sól do smaku. Zmiksuj wszystko na gładką masę (bez dodawania oliwy lub wody) i dodaj do sałatki. Uzyskasz delikatny majonezowy sos, który będzie lekko winny, ale również lekko słonawy w smaku.
3. Sałatka z truskawkami, mozzarellą i sosem tymiankowym
Składniki:
- Garść szpinaku
- 5 dorodnych truskawek
- Kilka kulek mini-mozzarelli
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki soku z cytryny (lub więcej)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Szczypta suszonego tymianku
Przygotowanie:
Szpinak ułóż w misce, dodaj mozzarellę i pokrojone truskawki. Jogurt zmiksuj z cytryną, syropem klonowym, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj sos do sałatki, całość posyp suszonym tymiankiem.
4. Truskawki z kozim serkiem i koperkiem
Składniki:
- 10 truskawek (lub więcej)
- 3 łyżki ostrego serka koziego (najlepiej podpuszczkowego)
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- Sałata lub inna „zielenina” do dekoracji
Przygotowanie:
Z truskawek usuń szypułki. Każdą z nich posmaruj serkiem, a następnie zanurz w pokrojonym koperku. Podawaj na sałacie lub innej „zieleninie”.