Strona główna Na talerzu 6 przepisów na jesienne przetwory ze śliwek

6 przepisów na jesienne przetwory ze śliwek

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Czy wiesz, że śliwki, jako jedne z nielicznych owoców są tak bogatym źródłem serotoniny, czyli hormonu szczęścia, a także innych substancji kojących nerwy i poprawiających samopoczucie? Jeśli więc dopadła cię jesienna chandra, koniecznie sięgnij po pyszne węgierki czy renklody.

Strona główna Na talerzu 6 przepisów na jesienne przetwory ze śliwek

Nie sposób pisać o owocach sezonowych, nie wspominając śliwek. Obok wiśni, czereśni i jabłoni to podstawowe drzewa owocowe w większości przydomowych sadów. W zależności od odmiany rodzą kuliste lub owalne owoce barwy zielonożółtej, zielonej, ciemnoniebieskiej, fioletowej lub lekko czerwonej. Skórkę pokrywa cienka warstwa wosku. Pomarańczowożółty miąższ jest słodki, lekko kwaskowy i bardzo soczysty. Zawiera aż 91 proc, wody, dlatego doskonale gasi pragnienie. Wszystkie śliwki mają zbliżoną wartość odżywczą. Świeże owoce w 100 g mają 46 kcal, 0,7 g białka, 0,3 g tłuszczu i 11,4 g węglowodanów, z czego większość to cukry proste. Dlatego do jedzenia śliwek ostrożnie powinni podchodzić diabetycy i osoby z nadwagą.

Nie chodzi jednak o to, by ich w ogóle unikać, bo śliwki mają niski indeks glikemiczny IG 35 nie podbijają gwałtownie cukru po zjedzeniu. Trzeba jednak zachować umiar i jeść najwyżej kilka owoców dziennie. A warto, bo soczysty miąższ to wielowitaminowa pigułka wzbogacająca menu w beta-karoten, witaminę E, witaminę C i witaminy z  grupy B, a także fosfor, potas, magnez i żelazo, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Śliwki działają lekko moczopędnie, mogą być więc cennym uzupełnieniem diety osób cierpiących na kamice nerkową, podagrę i reumatyzm. Wspomagają też pracę serca. A to nie jedyne zalety węgierek, mirabelek, czy renklod.

Śliwki zamiast czekolady

Twój sposób na szybką poprawę humoru to czekolada? Wypróbuj inny. Zjedz śliwki. Wszystkie rodzaje kojąco wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie, a to dlatego, że mają sporo witamin z grupy B. W dodatku zawierają tzw. „hormon szczęścia”, czyli serotoninę, a także tryptofan – aminokwasu, z którego ona powstaje i który skutecznie podnosi jej poziom w mózgu. Dlatego jeśli masz gorszy dzień, zjedz kilka śliwek, najlepiej świeżych na przykład na drugie śniadanie  lub na podwieczorek. Od razu poczujesz się lepiej.

Zdrowa przekąska dla mieszczucha

Mieszkasz w dużym mieście? Wzbogać menu w śliwki. To doskonałe remedium na wszechobecne szkodliwe wolne rodniki, zawarte m.in. w spalinach. Śliwki, zwłaszcza te z ciemną skórką zawierają sporo przeciwutleniaczy, m.in. beta-karoten, witamina C i witamina E, a także polifenole – katechiny i kwas chlorogenowy. Te zaś wymiatają z organizmu szkodliwe substancje, które mogą być jedną z przyczyn chorób nowotworowych. A to nie wszystko. Jak pokazują badania, dzięki zawartości przeciwutleniaczy ekstrakty ze śliwek węgierek mogą niszczą agresywne komórki raka piersi, oszczędzając zdrowe komórki.

Śliwki po czterdziestce

Śliwki to idealna przekąska dla dojrzałych kobiet, zwłaszcza u progu menopauzy. Miąższ zawiera sporo boru, ten zaś pomaga utrzymać prawidłowy poziom estrogenów, biorących udział w procesie wchłaniania wapnia, zapobiegając osteoporozie.

Śliwki na zdrowe jelita

Świeże  i suszone śliwki, zwłaszcza węgierki i renklody znakomicie działają na przewód pokarmowy. Te suszone pęcznieją w żołądku, wypełniając go, co tłumi głód. Zawarte w miąższu pektyny przyspieszają perystaltykę (ruchy jelit), usprawniając ich pracę i zapobiegając zaparciom. To zaś może zmniejszać zagrożenie zachorowaniem na raka jelita grubego. Przy uporczywych zaparciach poleca się moczenie kilku suszonych śliwek wieczorem. Rano trzeba je zjeść i wypić wodę pozostała po namoczeniu owoców. Przy problemach trawiennych zaleca się także kompot z renklod. Gotowany z cukrem, cynamonem i goździkami to naturalne remedium na problemy z układem pokarmowym.

Uwaga! Jedzenie śliwek nie wszystkim wychodzi na dobre. Powinni pamiętać o tym zwłaszcza osoby cierpiące na nietolerancję fruktozy, choroby wątroby, żołądka i jelit, nadwrażliwe jelito, chorzy zmagający się z biegunkami i wzdęciami. Wszystkie rodzaje śliwek sprzyjają wzdęciom. Owoce zawierają też sorbitol – substancję o działaniu lekko przeczyszczającym. Dlatego nadmierna ilość śliwek może się skończyć rozwolnieniem.

Przepisy na przetwory ze śliwek

1. Maseczka na kurze łapki

Składniki:

  • kilka dojrzałych śliwek (np. renklody)
  • białko jaja

Jak to zrobić?

Zmiksować kilka dojrzałych, wydrylowanych śliwek ze skórką, dodać białko jaja ubite na sztywną pianę. Po wymieszaniu nałożyć maseczkę na twarz i dekolt na 15-20 min. Zmyć letnią wodą. Stosować raz dziennie, wieczorem. Maseczka odżywia skórę i pomaga wygładzić zmarszczki, zwłaszcza tzw. kurze łapki wokół oczu.

2. Śliwki w occie

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • ¼ litra octu (6 proc.)
  • 25 dag cukru
  • kilka goździków
  • kawałek cynamonu

Jak to zrobić?

Śliwki umyć, osączyć, nakłuć ostrym patyczkiem. Ułożyć w słoikach. Zagotować ¾ litra wody, dodać ocet, cukier i przyprawy. Zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki. Następnego dnia zalewę zlać ze śliwek, zagotować pod przykryciem i ponownie zalać śliwki. Czynność powtarzać cztery razy. Po ostatnim zalaniu zalewą, śliwki ostudzić. Zakręcić słoiki. Przechowywać w suchym chłodnym pomieszczeniu. Podawać jako przekąskę do mięs i wędlin.

3. Suszone śliwki

Składniki:

  • 1 kg śliwek

Jak to zrobić?

Owoce umyć, osączyć. Suszyć w piekarniku w temp 50-60 stopni. Podsuszone owoce można dosuszać w wyższej temperaturze (ok 70 stopni). Owoce można uznać za wysuszone, kiedy są elastyczne, a po rozerwaniu nie wycieka z nich sok. Przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, np. metalowych puszkach lub szklanych słojach w suchym i ciemnym miejscu.

4. Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 1 kg śliwek (renklody lub węgierki)
  • 20 dag cukru

Jak to zrobić?

Owoce umyć, osączyć, usunąć ogonki i pestki. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę. Śliwki włożyć do garnka dodać bardzo małą ilość wody. (Na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki wody na dnie garnka). Gotować na małym ogniu ok, 1.5 godziny, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował. Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. Jeśli powidła są wystarczająco słodkie, jeszcze gorące przełożyć do czystych wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem na 15 min. Jeśli powidła nie są zbyt słodkie, można dodać cukier. Trzeba je dalej gotować na małym ogniu ok 30 min., aż ponownie zgęstnieją (Cukier  rozrzedza powidła, gdyż wyciąga ze śliwek resztę wody). Gotowe jeszcze gorące powidła przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować.

5. Śliwki flambirowane (idealne do deserów)

Składniki:

  • pół kilograma owoców
  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • ekstrakt wanilii

Jak to zrobić?

Zagotować wodę z dodatkiem cukru i ekstraktu z wanilii, gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Umyte, połówki śliwek bez pestek gotować w syropie około 5 min. Owoce wyjąc, polać syropem i odrobiną śliwowicy, a następnie podpalić.

6. Ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 75 dag śliwek
  • cukier puder do posypania

Jak to zrobić?

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Oddzielić białko od żółtek. Masło ucierać do białości  z cukrem, dodając po 1 żółtku na przemian z cukrem. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać po łyżce piany i mąki z proszkiem, cały czas mieszając. Na końcu wymieszać ciasto z sokiem z cytryny. Ciasto wlać na wyłożoną pergaminem blachę, na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 40 min.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Sprawdź, na czym polega janginizowanie owoców sezonowych.

Najnowsze artykuły