Wegańskie smakołyki, które zastąpią ci mięso!

Czy mięsożerca, który jest zagorzałym fanem mięsa, może czerpać radość z diety wegańskiej? Tak i można to łatwo udowodnić. Nieprzetworzona kuchnia roślinna to wcale nie smutny liść sałaty wtulony samotnie w biały talerz, ale bogata gama sycących aromatycznych dań. Wypróbuj przepisy na najlepsze wegańskie smakołyki, które z powodzeniem zastąpią ci mięso!
Sprawdź przepisy na dania wegańskie np. kotlet wegański do burgera.

Inny mit na temat wegańskich posiłków to ten, że nie dają one poczucia sytości jakie potrafi zapewnić porcja kotleta. Tymczasem białko występuje obficie w składnikach zielonej kuchni – strączkach, nieprzetworzonych kaszach i zbożach, orzechach, tofu, a nawet szpinaku. Dodatkowo zawierają one także cenny błonnik i składniki odżywcze, których próżno szukać w mięsie, a które także mają na to uczucie wpływ.

Wśród wegańskich produktów coraz więcej dostępnych jest przetworzonych dań imitujących dania mięsne od bekonu, kotletów po salami i pastrami. Jednak zamiast kupować niezdrowe imitacje wypełnione najczęściej szkodliwymi sztucznymi dodatkami warto przygotować w domu zdrowe roślinne wersje znanych potraw. Bo choć kuchnia wegańska wcale nie ma ambicji imitowania tradycyjnego mięsnego menu, potrafi takie posiłki zaproponować tym, którzy jeszcze za nimi tęsknią, udowadniając, że bez mięsa można się obejść, nie żegnając się z ulubionym smakiem na języku. Sprawdź, przepisy na wegańskie smakołyki dla mięsożerców.

Wegański smalec z białej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 niewielka cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • oliwa
  • wędzona sól, pieprz

Sprawdź przepis na wegański smalec z białej fasoli. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców.

Jak to zrobić?

Zeszklij na oliwie cebulę z wędzona solą. Dorzuć czosnek i smaż, aż uwolni się aromat. Zmiksuj odsączoną fasolę. Wymieszaj z zawartością patelni. Dopraw. Przełóż do szklanego słoika i przechowuj w lodówce. Świetnie smakuje ze świeżym chlebem i plasterkami kiszonego ogórka.

Wegańskie flaczki

Składniki:

  • 700 g boczniaków (pokroić w paski)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek bulwy selera
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 3 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub posiekać)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 2 litry bulionu (ew. wody)
  • olej

Sprawdź przepis na wegańskie flaczki z boczniaków. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców.

Jak to zrobić?

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużym oczku. Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę, warzywa, boczniaki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i duś 10-15 minut. Dodaj czosnek i resztę przypraw. Dobrze zamieszaj i duś jeszcze chwilę. Dodaj bulion i gotuj ok. 15-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i szczodrą porcją świeżego zmielone pieprzu.

Wegańskie nuggetsy z boczniaków

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • płatki kukurydziane (potłucz na drobne kawałki)
  • olej

na panierkę:

  • 8 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • spora szczypta chili
  • szczypta soli
  • sporo świeżo zmielonego pieprzu
  • woda

Sprawdź przepis na wegańskie nuggetsy z boczniaków. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców np. nagetsy w panierce.

Jak to zrobić?

Grzyby pokrój na kawałki wielkości kęsa. Wymieszaj w misce z sosem sojowym i marynuj ok. 30 minut. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki na panierkę. Opanieruj grzyby. Na mocno rozgrzanej patelni smaż boczniaki partiami, obracając je, gdy zarumienią się od spodu, aby były równomiernie usmażone. Wykładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.

Wegański burger z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startych buraków i marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ulubionych prażonych nasion
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 6-8 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • ulubiona przyprawa do mięs bez glutaminianu (opcjonalnie)
  • szczypta wędzonej soli
  • sól, pieprz

Sprawdź przepis na wegański burger z ciecierzycy. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców np. burger wegański z cieciorki.

Jak to zrobić?

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki. Z masy formuj burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-35 minut. Mniej więcej w połowie czasu odwróć burgery spodem do góry.

Sprawdź przepis na frytki z batatów, idealne do wegańskiego burgera.

Frytki z batatów do wege burgera

TUTAJ przeczytasz o 9 rzeczach, które warto wiedzieć o diecie roślinnej.

Wegański bekon z chipsów kokosowych

Składniki:

  • 1 szklanka niesłodzonych płatków/czipsów kokosowych (nie wiórków)
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli

Sprawdź przepis na wegański bekon z chipsów kokosowych. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców np. wegańskie czipsy a la bekon.

Jak to zrobić?

Nagrzej piekarnik do 165 stopni. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz płatków kokosa. Delikatnie połącz mieszankę z płatkami, tak by były równo pokryte. Wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut, aż kokos stanie się chrupiący. Uważaj, aby go nie przypalić. Gdy ostygnie przełóż do słoika.

Sprawdź, dlaczego warto przejść na zieloną stronę mocy i włączyć do swojego menu dania wegańskie.

28.11.2018
Sezon na gruszki w pełni!  Odkryj przepisy na najlepsze przetwory z gruszek: super zdrowe chipsy, rozgrzewającą zupę, koktajl mocy z dodatkiem żurawiny, a nawet maseczkę do twarzy, która odżywi skórę.
26.01.2019
Szukasz inspiracji na rozgrzewające zupy na zimę? Sprawdź nasze przepisy na zimowe zupy z dynią, papryką, kurczakiem, z dodatkiem ostrego chilli i curry.
08.01.2019
Codziennie rano toczymy wojnę z czasem. Czasem wygrywamy, częściej jednak chwytamy coś na szybko, w „przelocie”. Pamiętajmy jednak, że śniadanie zawsze jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi dostarczyć nam energii, składników odżywczych, witamin. Szczególną uwagę zwrócić powinniśmy na śniadania naszych dzieci – koniecznie, aby zawierały w sobie produkty bogate w magnez, cynk, selen, […]
23.02.2019
Choć nie widzimy ich gołym okiem, na naszej skórze żyją miliony mikroorganizmów. Mikrobiom, który tworzą, ma wpływ na nasze zdrowie. Dlatego warto troszczyć się o to, by dominowały w nim organizmy nam przyjazne, które będą skutecznie wpierać organizm w obronie przed patogenami. Konsultacja: lek.med. Monika Rogala, dermatolog.
14.05.2018
Zaczęło się: wodnisty katar leci z nosa, malec kicha raz za razem, oczy go swędzą i zamiast cieszyć się wiosną, chodzi markotny. Czy musisz podawać mu leki przeciwalergiczne? Może uda się mu pomóc stosując naturalne metody? Radzi pediatra i homeopata Monika Gołębiewska.
04.03.2019
Tryb życia wielu osób w dzisiejszych czasach sprzyja licznym niedoborom witamin i minerałów. Nieodpowiedni sposób odżywiania się, palenie papierosów, nadmiar alkoholu i niedobór aktywności fizycznej, to tylko jedni z głównych winowajców, odpowiedzialnych między innymi za ubytek wapnia z naszego organizmu. Czy warto stosować suplementy wapnia?