Wegańskie smakołyki, które zastąpią ci mięso!

Czy mięsożerca, który jest zagorzałym fanem mięsa, może czerpać radość z diety wegańskiej? Tak i można to łatwo udowodnić. Nieprzetworzona kuchnia roślinna to wcale nie smutny liść sałaty wtulony samotnie w biały talerz, ale bogata gama sycących aromatycznych dań. Wypróbuj przepisy na najlepsze wegańskie smakołyki, które z powodzeniem zastąpią ci mięso!
Sprawdź przepisy na dania wegańskie np. kotlet wegański do burgera.

Inny mit na temat wegańskich posiłków to ten, że nie dają one poczucia sytości jakie potrafi zapewnić porcja kotleta. Tymczasem białko występuje obficie w składnikach zielonej kuchni – strączkach, nieprzetworzonych kaszach i zbożach, orzechach, tofu, a nawet szpinaku. Dodatkowo zawierają one także cenny błonnik i składniki odżywcze, których próżno szukać w mięsie, a które także mają na to uczucie wpływ.

Wśród wegańskich produktów coraz więcej dostępnych jest przetworzonych dań imitujących dania mięsne od bekonu, kotletów po salami i pastrami. Jednak zamiast kupować niezdrowe imitacje wypełnione najczęściej szkodliwymi sztucznymi dodatkami warto przygotować w domu zdrowe roślinne wersje znanych potraw. Bo choć kuchnia wegańska wcale nie ma ambicji imitowania tradycyjnego mięsnego menu, potrafi takie posiłki zaproponować tym, którzy jeszcze za nimi tęsknią, udowadniając, że bez mięsa można się obejść, nie żegnając się z ulubionym smakiem na języku. Sprawdź, przepisy na wegańskie smakołyki dla mięsożerców.

Wegański smalec z białej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 niewielka cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • oliwa
  • wędzona sól, pieprz

Sprawdź przepis na wegański smalec z białej fasoli. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców.

Jak to zrobić?

Zeszklij na oliwie cebulę z wędzona solą. Dorzuć czosnek i smaż, aż uwolni się aromat. Zmiksuj odsączoną fasolę. Wymieszaj z zawartością patelni. Dopraw. Przełóż do szklanego słoika i przechowuj w lodówce. Świetnie smakuje ze świeżym chlebem i plasterkami kiszonego ogórka.

Wegańskie flaczki

Składniki:

  • 700 g boczniaków (pokroić w paski)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek bulwy selera
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 3 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub posiekać)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 2 litry bulionu (ew. wody)
  • olej

Sprawdź przepis na wegańskie flaczki z boczniaków. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców.

Jak to zrobić?

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużym oczku. Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę, warzywa, boczniaki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i duś 10-15 minut. Dodaj czosnek i resztę przypraw. Dobrze zamieszaj i duś jeszcze chwilę. Dodaj bulion i gotuj ok. 15-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i szczodrą porcją świeżego zmielone pieprzu.

Wegańskie nuggetsy z boczniaków

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • płatki kukurydziane (potłucz na drobne kawałki)
  • olej

na panierkę:

  • 8 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • spora szczypta chili
  • szczypta soli
  • sporo świeżo zmielonego pieprzu
  • woda

Sprawdź przepis na wegańskie nuggetsy z boczniaków. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców np. nagetsy w panierce.

Jak to zrobić?

Grzyby pokrój na kawałki wielkości kęsa. Wymieszaj w misce z sosem sojowym i marynuj ok. 30 minut. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki na panierkę. Opanieruj grzyby. Na mocno rozgrzanej patelni smaż boczniaki partiami, obracając je, gdy zarumienią się od spodu, aby były równomiernie usmażone. Wykładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.

Wegański burger z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startych buraków i marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ulubionych prażonych nasion
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 6-8 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • ulubiona przyprawa do mięs bez glutaminianu (opcjonalnie)
  • szczypta wędzonej soli
  • sól, pieprz

Sprawdź przepis na wegański burger z ciecierzycy. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców np. burger wegański z cieciorki.

Jak to zrobić?

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki. Z masy formuj burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-35 minut. Mniej więcej w połowie czasu odwróć burgery spodem do góry.

Sprawdź przepis na frytki z batatów, idealne do wegańskiego burgera.

Frytki z batatów do wege burgera

TUTAJ przeczytasz o 9 rzeczach, które warto wiedzieć o diecie roślinnej.

Wegański bekon z chipsów kokosowych

Składniki:

  • 1 szklanka niesłodzonych płatków/czipsów kokosowych (nie wiórków)
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli

Sprawdź przepis na wegański bekon z chipsów kokosowych. Zobacz jak przygotować wegańskie smakołyki dla mięsożerców np. wegańskie czipsy a la bekon.

Jak to zrobić?

Nagrzej piekarnik do 165 stopni. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz płatków kokosa. Delikatnie połącz mieszankę z płatkami, tak by były równo pokryte. Wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut, aż kokos stanie się chrupiący. Uważaj, aby go nie przypalić. Gdy ostygnie przełóż do słoika.

Sprawdź, dlaczego warto przejść na zieloną stronę mocy i włączyć do swojego menu dania wegańskie.

31.07.2018
Sezon na soczyste pomidory prosto z krzaka w pełni! Smaczne, bogate w likopen i minerały, powinny gościć na twoim talerzu codziennie. Sprawdź, jak je przyrządzić, aby wydobyć z nich to, co najlepsze. Oto 8 przepisów na pyszne przetwory z pomidorów.
19.07.2018
Zastanawiałaś się czasami, czy warto spróbować diety wegetariańskiej? A może pójść krok dalej i zostać weganką? Alicja Radej, nauczycielka filozofii, stylistka wnętrz i… wnuczka rzeźnika, nie zastanawiała się długo. Po obejrzeniu filmu dokumentalnego pokazującego los zwierząt prowadzonych na ubój, decyzję podjęła natychmiast. Wiedziała, że nie będzie w stanie dalej jeść mięsa, ryb, ani produktów zwierzęcych. […]
04.08.2018
Latem nie masz ochoty na gorące, sycące zupy? Tęsknisz za lekką, orzeźwiającą potrawą, która zaspokoi głód, będzie zdrowa i pomoże schłodzić organizm? Zrób chłodnik.
27.10.2018
Soki to samo zdrowie – orzeźwiają, pobudzają, wzmacniają organizm. A jeśli dodasz do nich „tajny” składnik otrzymasz sok z superdoładowaniem, który pomoże ci schudnąć, doda energii, złagodzi PMS albo wzmocni serce. Sprawdź, który będzie najlepszy dla ciebie.
20.07.2018
Gdy za oknem upał, nasz organizm domaga się dodatkowych porcji picia. Ile tak naprawdę go potrzebuje i dlaczego tak ważne jest prawidłowe nawodnienie? Sprawdziliśmy!
15.10.2018
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to naturalne probiotyki. Pomagają odbudować mikroflorę jelit i wspierają odporność. Ale nie tylko! Odkryj 10 rzeczy, których nie wiedziałaś o kiszonkach, a powinnaś!