Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy na lody wegańskie
Przepisy na lody wegańskie z owocami Agnieszki Żelazko.
Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy na lody wegańskie

Przepisy na lody wegańskie

autor: Agnieszka Żelazko

Latem, gdy na zewnątrz panują upały, organizm domaga się czegoś chłodnego, słodkiego i orzeźwiającego. Może zamiast zwykłych lodów na bazie krowiego mleka lub jogurtu, warto poeksperymentować i przygotować domowe lody wegańskie? Na dodatek zdrowsze, bo nie tylko bez laktozy, ale również bez cukru. Ten ostatni z powodzeniem zastąpią banany, miód lub syrop klonowy. Lody wegańskie robi się naprawdę szybko i są świetną alternatywą nie tylko dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową. Sprawdź przepisy na wegańskie lody owocowe.

Z czego zrobić lody wegańskie?

Lody wegańskie nie zawierają nabiału krowiego i żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Zazwyczaj ich bazą jest mleko kokosowe, migdałowe lub napój sojowy (przepisy na mleka roślinne).

Wspaniałe lody wegańskie wychodzą również z bananów! Trzeba jednak pamiętać, by mrozić banany średnio dojrzałe. Te zielone i niezbyt dojrzałe lubią zgorzknieć podczas mrożenia. Z kolei te mocno dojrzałe (które idealnie nadają się do ciasta) mają za dużo wody. Najlepiej pokroić banany w plasterki o grubości ok. 1 cm i rozłożyć je płasko w pojemniku. Dopiero wtedy włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu nie zbiją się w jedną wielką zamrożoną „kulę” i będą się łatwiej blendować. Przed włożeniem do zamrażalnika dobrze skropić je odrobiną cytryny, żeby nie ciemniały.

Na lato idealne będą lody wegańskie z dodatkiem owoców sezonowych:

  • malin
  • jeżyn
  • porzeczek
  • arbuza
  • truskawek

Do takich lodów świetnie pasują świeże zioła, które nadają nietypowego aromatu. Z owocowymi lodami wegańskimi dobrze komponuje np. estragon i rozmaryn. Lodowe pucharki warto ozdobić jadalnymi kwiatami. Zanim nałożymy lody można wlać do pucharka odrobinę lekkiego wina lub likieru. Dobrze smakuje też wersja z mrożoną kawą.

6 przepisów na domowe lody naturalne

Lody wegańskie – przepisy nie tylko na letnie upały

1. Wegańskie lody kokosowe z lawendą

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka napoju sojowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu (lub więcej)
  • lawenda
Wegańskie lody kokosowe z lawendą - przepisy Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

To jeden z najprostszych przepisów na lody wegańskie. Możesz wykorzystać mleko kokosowe lub migdałowe, choć osobiście wolę to pierwsze. Mleko kokosowe jest bardziej tłuste i gęste, przez co i lody są bardziej „maślane”.

Wszystkie składniki (poza lawendą) zmiksuj w blenderze, a później przelej do foremek. Wstaw do zamrażalnika i zaczekaj aż lody delikatnie się zetną. Dopiero wtedy wsuń do nich drewniane patyczki. Gotowe lody obsyp lawendą. Podawaj z owocami lub saute.

2. Lody wegańskie z owocami leśnymi i estragonem

Składniki:

  • 2-3 banany
  • Trochę soku z cytryny
  • 2 garści dowolnych owoców leśnych
  • Gałązka świeżego estragonu
  • Opcjonalnie: miód do smaku
Lody wegańskie z owocami leśnymi i estragonem - przepis.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Banany obierz, pokrój w plasterki o grubości 1 cm, skrop sokiem z cytryny. Przed włożeniem do zamrażalnika – ułóż je płasko w pojemniku, by nie zbiły się w wielką zamrożoną kulę i łatwiej się miksowały. Zamrożone banany zblenduj ze świeżymi owocami leśnymi i estragonem. Możesz dosłodzić miodem, choć nie zawsze jest to konieczne, bo banany dodają słodkości. Podawaj od razu.

3. Wegańskie lody arbuzowe z jadalnymi kwiatami i likierem

W tym przepisie możesz wykorzystać dowolny likier – ja proponuję kokosowe Malibu. To może być również lekkie słodkie wino, szampan lub lekko gorzkawy Aperol.

Składniki:

  • 2-3 banany
  • 1/4 arbuza
  • Trochę soku z cytryny
  • Miód do smaku
  • Jadalne kwiaty
  • Opcjonalnie: odrobina Malibu lub innego alkoholu
Wegańskie lody arbuzowe z jadalnymi kwiatami i likierem - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Banany obierz i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Skrop sokiem z cytryny i włóż do zamrażalnika. Z arbuza usuń pestki. Zamrożonego banana zmiksuj ze świeżym arbuzem, dodaj do smaku miód i podawaj od razu. Do niewielkich szklaneczek lub kieliszków nalej najpierw odrobinę Malibu lub innego alkoholu, później nałóż lody, a następnie udekoruj jadalnymi kwiatami. Smacznego!

Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe

Najnowsze artykuły