Strona główna Zdrowe odżywianie Jarzębina w czekoladzie – przepisy na różne przysmaki

Jarzębina w czekoladzie – przepisy na różne przysmaki

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Słodycze z jarzębiny? Tak, to możliwe. Piękne, czerwone i zdrowe owoce jarzębiny pospolitej lub jarzębu szwedzkiego można oblać białą lub ciemną czekoladą, a następnie podawać w wersji klasycznej lub obtoczone w sezamie, wiórkach kokosowych, pyłku migdałowym lub pokruszonych orzechach. Będą smaczną przekąską do kawy czy herbaty.

Strona główna Zdrowe odżywianie Jarzębina w czekoladzie – przepisy na różne przysmaki
jarzębina w czekoladzie

Jarzębina w czekoladzie jest pyszna, o ile owoce wcześniej zamrozimy i obgotujemy. Wtedy stracą cierpki, gorzki posmak i staną się słodsze. Nie zaszkodzą też naszemu układowi pokarmowemu. Przepis na jarzębinę w czekoladzie to wierzchołek góry lodowej, dlatego publikujemy 3 dodatkowe pomysły, jak wykorzystać jarzębinę w kuchni.

Jarząb pospolity czy szwedzki?

Czerwone korale jarzębiny zerwane prosto z drzewa nie nadają się do jedzenia. Są cierpkie, gorzkawe, a na dodatek zawierają kwas parasorbowy, który może podrażniać żołądek i błony śluzowe. Co innego przemrożone i obgotowane owoce, które są słodsze i nadają się do spożycia. Na dodatek podczas obróbki termicznej wspomniany kwas parasorbowy przekształca się w nieszkodliwy kwas sorbinowy.

A czerwone korale mają nie tylko beta-karoten, ale także witaminę C (w 100 g jarzębiny jest jej mniej więcej tyle, ile w niewielkiej cytrynie), witaminy z grupy B, a dodatkowo K oraz E. Warto pamiętać, że jadalne są owoce zarówno jarząbu pospolitego, jak szwedzkiego oraz mącznego. Te pierwsze bywają jednak bardziej gorzkie, nawet po obróbce, dlatego warto najpierw szukać dwóch pozostałych odmian.

Jak wykorzystać jarzębinę w kuchni?

Czerwone owoce jarzębiny można przerobić na kilka sposobów. Jarzębina w czekoladzie to tylko jedna z propozycji. Owoce nadają się też na konfitury, napary, nalewki. Jarzębina smażona na maśle z niewielką ilością miodu i szczyptą cynamonu będzie świetnym dodatkiem do mięs czy pieczonego camemberta.

Przemrożone, podgotowane i podsmażone owoce można rozgnieść widelcem i zalać oliwą, a następnie przechowywać w słoiku. W tym wypadku oliwa przejdzie jarzębinowym smakiem i razem z owockami będzie idealna do wytrawnych ciast, krakersów oraz focaccii.

Pyszny jest też chutney z jarzębiny oraz pomidorów koktajlowych. Najlepiej smakuje, gdy dodamy do niego odrobinę parmezanu. Można podawać go chociażby z delikatnym mięsem drobiowym, np. pulpecikami z indyka.

Jak zrobić kandyzowaną jarzębinę?

Owoce jarzębiny trzeba najpierw umyć, a później zamrozić na minimum 23 dni – dzięki temu pozbędziemy się goryczy. Po wyjęciu z zamrażalnika wrzuć je do wrzątku, chwilę gotuj, a później odcedź. W garnku o grubym dnie rozpuść cukier (1 szklankę), sok z 1 cytryny, kilka łyżek przegotowanej wody. Do gotującego się syropu wrzuć partię jarzębiny i smaż na maleńkim ogniu, aż owoce będą szkliste. Wyłów owoce i ułóż je na papierze śniadaniowym do obeschnięcia. Owoce kandyzowane można oblać czekoladą. Warto tu podkreślić, że w czekoladzie świetnie smakuje zarówno jarzębina kandyzowana, jak i świeża (oczywiście wcześniej przemrożona i obgotowana!).

Gdzie kupić jarzębinę w czekoladzie?

Jarzębiny w czekoladzie raczej nie znajdziemy na półkach supermarketów lub dużych dyskontów spożywczych. Najłatwiej kupić ją w sklepach rzemieślniczych lub zamówić przez internet. Zanim jednak kupimy taki produkt, dobrze przeczytać etykietę i sprawdzić, czy owoce oblane są prawdziwą czekoladą, czy wyrobem „czekoladopodobnym”. Oprócz miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego może mieć on w składzie inny tłuszcz, nie zawsze zdrowy, dużo cukru, czasem dodatkowe aromaty czy konserwanty.

Zamiast kupować jarzębinę w sklepie, warto pokusić się o przygotowanie własnej wersji, zwłaszcza że wtedy możemy wykorzystać czekoladę dobrej jakości, zawierającą dużo kakao, które jest cennym źródłem magnezu, a na dodatek podawać ją z pysznymi i wartościowymi dodatkami: orzechami, pistacjami, sezamem, wiórkami kokosowymi. Poniżej prosty przepis.

Przepisy z jarzębiną w roli głównej

Cukierki z jarzębiną, czyli owoce zatopione w czekoladzie

jarzębina w czekoladzie

W tym przepisie można wykorzystać czekoladę białą lub ciemną. Do czekoladowej kąpieli można wrzucić zarówno przemrożone i podgotowane owoce, jak i te kandyzowane (pamiętajmy jednak, że to dodatkowa dawka cukru, a więc i wartość energetyczna deseru większa).

Składniki:

  • 2 garście owoców jarzębiny
  • 1 tabliczka czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody lub mleka
  • opcjonalnie: ulubione dodatki (np. wiórki kokosowe, pył migdałowy, pokruszone orzechy)

Przygotowanie:

Przemrożone, podgotowane i odcedzone owoce jarzębiny dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Czekoladę pokrusz, przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj wodę lub mleko i podgrzej na maleńkim ogniu, dokładnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Owoce jarzębinki zanurzaj w czekoladzie (najlepiej nabić owoc na wykałaczkę lub igłę), a następnie odkładaj na papier do pieczenia. Jeśli masz ochotę, obsyp owoce ulubionymi dodatkami, zanim czekolada zastygnie.  

Jarzębina w oliwie

jarzębina w oliwie

Składniki:

  • 2 garście owoców jarzębiny
  • ¾ szklanki oliwy

Przygotowanie:

Przemrożoną i obgotowaną jarzębinę rozdrobnij widelcem (zostawiając kilka całych kuleczek) i przełóż do wyparzonego słoika. Zalej oliwą. Zakręć szczelnie i odstaw do lodówki na kilka dni. Następnie podawaj z focaccią, wytrawną tartą lub serami.

Smażona jarzębina z dodatkiem miodu i cynamonu

smażona jarzębina z dodatkiem miodu i cynamonu

Składniki:

  • 2 garście owoców jarzębiny
  • 1 płaska łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka masła i kilka kropel oliwy
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło z odrobiną oliwy. Przemrożoną i obgotowaną jarzębinę wrzuć na patelnię i smaż, aż zmięknie. Dopraw do smaku miodem, sokiem z cytryny i cynamonem. Podawaj na kanapce w połączeniu z delikatnymi serami, np. mozzarellą, kremowym serkiem typu philadelphia lub twarogiem.

Chutney z jarzębiny i pomidorów koktajlowych

chutney z jarzębiny i pomidorów

Składniki:

  • 2 garście owoców jarzębiny
  • 2 garście czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 2 garście pomarańczowych pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka masła i odrobina oliwy

Przygotowanie:

Pomidorki przekrój na połówki, czosnek obierz i przepuść przez praskę. Na patelni rozpuść masło z odrobiną oliwy, wrzuć czosnek i pomidorki. Smaż, aż zmiękną. Dodaj przemrożoną wcześniej (a następnie obgotowaną) jarzębinę, podlej odrobinę wodą (nie więcej niż 1 cm). Duś, aż całość połączy się w masę, a woda odparuje. Na końcu dorzuć parmezan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z delikatnym mięsem drobiowy

Podobne artykuły