Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy z porzeczkami
Przepisy z czerwonymi porzeczkami Agnieszki Żelazko. Czerwone porzeczki w wiklinowym koszyku.
Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy z porzeczkami

Przepisy z porzeczkami

autor: Agnieszka Żelazko

Sezon na porzeczki trwa w najlepsze. Okrągłe i niewielkie owoce wyglądają malowniczo i przypominają czerwone korale. Dzięki cienkiej skórce szybko wybuchają w ustach. Są mocno kwaśne, więc dobrze łączyć je ze słodkimi owocami: daktylami, winogronami, bananami. Dzięki duszeniu lub smażeniu tracą swój pazur i stają się bardziej łagodne. Są moczopędne, wzmagają łaknienie, obniżają cholesterol, a na dodatek pomagają budować odporność organizmu. Polecane w problemach jelitowych, ale również przeziębieniach. Można stosować je też zewnętrznie. Maseczka z porzeczek idealnie tonizuje, ściąga skórę i łagodzi podrażnienia. Nic tylko zrywać z krzaczka!

Trzeba przyznać, że czarne porzeczki są bardziej popularne niż czerwone. A szkoda. Bo te jaśniejsze są skarbnicą witamin, mikroelementów i mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Są mocno kwaskowate i dlatego zapewne mniej popularne. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami najczęściej wykorzystuje się je jako składnik kompotów, nalewek, naparów, win, konfitur.

Tymczasem porzeczki świetnie pasują też do serów i przeróżnych sałatek, zwłaszcza gdy połączymy je ze słodkimi owocami takimi jak maliny, czereśnie, banany lub daktyle. Idealnie komponują się też z naleśnikami, pankejkami, omletem na słodko oraz deserami pod maślaną kruszonką. Mogą być piękną dekoracją tortów, ciast i bezy.

Porzeczki bogate w witaminy i mikroelementy

W porzeczkach znajdziemy mnóstwo witaminy C, która ma właściwości przeciwutleniające. Jedzenie porzeczek jest polecane w przypadku przeziębienia, grypy, infekcji górnych dróg oddechowych. Mają one zbawienny wpływ na organizm, detoksykują, wzmacniają go, poprawiają odporność.

Porzeczki mają też właściwości moczopędne i są polecane dla osób, które borykają się z problemami układu moczowego. Mogą zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, zmieniają odczyn moczu z kwaśnego na zasadowy. W czerwonych owockach, poza witaminą C, znajdziemy też witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, K), witaminę A oraz sód, potas, żelazo, wapń i magnez.  

10 rzeczy, których nie wiecie o porzeczkach

Kwaśne owoce pobudzają trawienie

Porzeczki wzmagają trawienie, więc są dobrym sposobem na niejadków. Pobudzają też perystaltykę jelit, wspierają proces wypróżniania się, hamują rozwój bakterii, mają wpływ na powstawanie zdrowej mikroflory jelitowej. Polecane są w przypadku różnych dolegliwości układu pokarmowego. Mowa tu nie tylko o niestrawności, ale również zgadze, czy problemach z wątrobą.

Obniżają cholesterol

Dzięki zawartości witaminy PP porzeczki obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych. Wpływają też korzystnie na nadciśnienie tętnicze (także ze względu na obecność potasu). Są bogatym źródłem antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Tonizują i są zbawienne dla cery

Porzeczki mają właściwości pielęgnacyjne i lecznicze w przypadku problemów natury dermatologicznej. Można je stosować na skórę – zwłaszcza tłustą i trądzikową. Kiedyś wykorzystywano je nawet do rozjaśniania piegów. Dziś polecane są głównie w kuracjach, które mają na celu oczyszczanie, tonizowanie i ściąganie chorobowo zmienionej skóry.

Domowe maseczki na twarz z letnich owoców

Przepisy z czerwonymi porzeczkami

1. Sałatka z porzeczkami, daktylami i dwoma rodzajami sera

W tej sałatce słodkie daktyle równoważą kwaśny smak porzeczek. Do tego dużo zieleniny, dwa rodzaje serów i owocowy sos na bazie daktyli i dobrej jakościowo oliwy.

Składniki:

  • Miks sałat (garść)
  • 4 daktyle
  • Kilka gałązek porzeczek
  • Kawałek sera feta (ok. 3-4 cm)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Kilka ciemnych winogron
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cytryny
  • Zioła, pieprz i sól
Sałatka z porzeczkami, daktylami i dwoma rodzajami sera - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Sałatę wypłucz i ułóż na talerzu. Dodaj fetę (w całości lub pokrojoną). Oliwę, sok z cytryny, jedną łyżkę parmezanu i jednego daktyla zmiksuj, a następnie polej sosem sałatkę. Pozostałe daktyle pokrój i ułóż na talerzu wraz z winogronami, porzeczkami.

Posyp startym parmezanem, który został. Całość dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Na górze możesz ułożyć (dekoracyjnie) trochę porzeczek wraz z gałązkami.

2. Omlet cynamonowy z porzeczkami

Delikatny, puszysty omlet, doprawiony miodem i cynamonem. Z orzeźwiającą porzeczkową nutą. Pożywny, bo z dodatkiem kaszy jaglanej.  

Składniki:

  • 2-3 jaja
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej)
  • 1 łyżeczka masła oraz kilka kropel oliwy
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • Szczypta cynamonu
  • Świeże porzeczki
Omlet cynamonowy z porzeczkami - przepisy z czerwonymi porzeczkami.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Jaja rozbełtaj energicznie widelcem łącząc je z miodem i cynamonem. Dodaj 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i wymieszaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy (by się nie przypalało), a następnie wylej masę jajeczną. Smaż na maleńkim ogniu. Przez pierwszą minutę lub dwie smaż bez przykrycia. Później połóż na górze porzeczki i przykryj pokrywką. Smaż jeszcze przez chwilę. Dzięki przykryciu nie będzie potrzeby przewracania omleta na drugą stronę.

3. Czereśnie i porzeczki smażone z brandy, podawane z kaszą jaglaną

To danie można przygotować w wersji alkoholowej lub bezalkoholowej. Odrobina brandy podkręca smak smażonych owoców. Taka „konfitura” dobrze smakuje z kaszą jaglaną gotowaną na mleku.  

Składniki:

  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • Pół szklanki mleka zwykłego lub kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka czereśni bez pestek
  • Pół szklanki porzeczek
  • 1 kieliszek brandy (40 ml)
Czereśnie i porzeczki smażone z brandy, podawane z kaszą jaglaną - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem (w ten sposób pozbędziesz się goryczki). Ugotuj ją w wodzie z dodatkiem mleka (ok. 10-15 min). Gdy ją odcedzisz – dosłódź miodem. Na patelni rozpuść masło, dodaj czereśnie i porzeczki. Duś na małym ogniu aż owoce puszczą sok, a później zgęstnieją. Pod koniec dodaj brandy. Możesz dosłodzić wedle uznania. Podawaj kaszę z ciepłymi owocami. 

Najnowsze artykuły