Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy z brzoskwiniami
Przepisy z brzoskwiniami Agnieszki Żelazko. Brzoskwinie leżą na talerzu i białym drewnianym stole - widok z góry.
Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy z brzoskwiniami

Przepisy z brzoskwiniami

autor: Agnieszka Żelazko

Słodkie, soczyste brzoskwinie, z charakterystyczną zamszową skórką, są przysmakiem letnich i wczesnojesiennych posiłków. Były popularne już 4000 lat temu w Chinach, a około XVI wieku przywędrowały do Europy i rozgościły się na dobre. Co można z nich wyczarować w kuchni? Sprawdź moje przepisy z brzoskwiniami.

Do czego pasują brzoskwinie?

Nazywane często perskimi jabłkami brzoskwinie świetnie pasują do sałatek, deserów, koktajli, lemoniad. Najczęściej jadane na surowo, wspaniale smakują też zapieczone lub podsmażone na maśle. Można posypać je wtedy bułką tartą lub cynamonem. Brzoskwinie składają się w większości z wody i są lekkostrawne, a przy tym bardzo zdrowe. Oczyszczają organizm z toksyn, dostarczają potrzebnych witamin i minerałów, są polecane dla osób cierpiących na anemię. A to tylko kilka ich właściwości.

Brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny. Na dodatek są niskokaloryczne – jeden owoc ma ok. 45-50 kcal. W 90 proc. składają się z wody i zawierają też dużo błonnika. Dzięki temu mogą być spożywane zarówno przez cukrzyków, jak i osoby odchudzające się. Warto podkreślić, że mowa tu o brzoskwiniach świeżych, bo te suszone (lub w zalewie) są znacznie bardziej kaloryczne, zawierają też dużo więcej cukru.

Brzoskwinie – idealne owoce na lato

Jej wysokość „mechatość”

Brzoskwinia ma charakterystyczną „zamszową”, czy też „mechatą” skórkę. Niektórzy jej nie lubią i jedzą tylko obrane owoce. Inni podkreślają, że zamszowa skórka powoduje ostrą biegunkę. Okazuje się, że kwestia ta może dotyczyć tylko niedojrzałych owoców. Te dojrzałe, pomarańczowo-czerwone okazy można, a nawet trzeba jeść ze skórką.

To właśnie w niej kryje się najwięcej witamin, ale również błonnik, który ma zbawienny wpływ na trawienie, poprawia perystaltykę jelit, dba o właściwe wypróżnianie, jest polecany dla osób z problemami jelitowymi lub odchudzających się.

Brzoskwinia bogata w składniki odżywcze

W owocach, poza witaminą C, występują też witaminy: A, E, D i K. W brzoskwiniowym miąższu można znaleźć też sporo witamin z grupy B, całkiem pokaźną ilość magnezu, fosforu i wapnia. Przede wszystkim brzoskwinie bogate są jednak w potas (w 100 g jest go 190 mg), który pomaga niwelować oznaki zmęczenia oraz zawroty głowy. Reguluje ciśnienie krwi oraz zapobiega skurczom.

Do listy zbawiennych składników trzeba dopisać też kwas foliowy, polecany szczególnie kobietom w ciąży. Są też źródłem beta-karotenu, który działa m.in. przeciwnowotworowo.

Jak serwować brzoskwinie?

Wydawałoby się, że odpowiedź jest prosta: jeść świeże w jak największej ilości. Ale jedzenie świeżych brzoskwiń to tylko wierzchołek góry lodowej. Bo nadają się one też do dżemów, konfitur, nalewek i kompotów.

Z brzoskwiń można zrobić ostry i wytrawny chutney do mięs, serów i wędlin. Jeśli pokroimy je w cieniusieńkie plasterki będą stanowiły idealne carpaccio, które wystarczy posypać ostrym serem i orzechami, a następnie polać miodem lub octem balsamicznym.

Przepyszne są też brzoskwinie smażone i zapiekane. W przeciwieństwie do smażonych moreli, brzoskwinie zachowują swój słodki smak (morele stają się bardziej kwaskowate) oraz niezwykłą soczystość.

Morele zbawienne na trawienie

Przepisy z brzoskwiniami w roli głównej

1. Sałatka ze smażonymi brzoskwiniami, serem i indykiem zapiekanym w parmezanie

Ta sałatka z powodzeniem może zastąpić obiad. Ser pleśniowy, indyk zapiekany z parmezanem, podsmażone brzoskwinie, figi i lekki sos owocowy tworzą idealną słodko-słoną kompozycję.

Składniki:

  • Miks sałat
  • 100-150 g indyka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 brzoskwinie
  • 1 łyżeczka cytryny (lub więcej)
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej)
  • 2 figi (świeże)
  • 3 plastry sera camembert
  • Sól, pieprz, sproszkowana papryka czerwona (łagodna)
  • Opcjonalnie: migdały lub płatki migdałowe
Sałatka ze smażonymi brzoskwiniami, serem i indykiem zapiekanym w parmezanie - przepis Agnieszki Żelazko

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Indyka natrzyj solą i pieprzem i wstaw do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na 3-4 h). Po wyjęciu pokrój w paski, posyp sproszkowaną papryką, parmezanem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 15 minut.

Brzoskwinię pokrój w półksiężyce i podsmaż na maśle (wystarczy kilka sekund na mocno rozgrzanej patelni).

Przygotuj sos: zmiksuj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, ćwiartkę podsmażonej brzoskwini, miód, pieprz i sól. Na talerzu ułóż sałatę, ser camembert, indyka oraz podsmażone brzoskwinie. Dodaj świeże figi i migdały. Polej sosem.

2. Ostra caponata z warzyw, chili i brzoskwini

Typowa sycylijska caponata często podawana jest na zimno z pieczywem, mięsem lub serami. I choć ta tradycyjna składa się zazwyczaj z bakłażana, selera naciowego i innych warzyw, można trochę poszaleć i przygotować wersję z wykorzystaniem marchewki, papryki, pora, miodu, chili i brzoskwiń. Taka caponata będzie idealnym dodatkiem do  grzanek lub bagietki. Uwaga: dobrze smakuje też z duszonym dorszem.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 gałązka selera naciowego
  • Pół białej lub żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub więcej)
  • Odrobina octu winnego
  • Sól, pieprz, chili do smaku
Ostra caponata z warzyw, chili i brzoskwini - przepisy z brzoskwiniami.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzyj na tarce (grube oczka). Pora, paprykę, selera naciowego, cebulę pokrój drobiutko. Brzoskwinię przekrój na pół. Jedną połówkę pokrój, drugą rozgnieć widelcem. Na oliwie podsmaż przepuszczony przez praskę czosnek, dodaj wszystkie warzywa i smaż przez kilka minut cały czas mieszając.

Następnie podlej wodą, dodaj miód, koncentrat pomidorowy, ocet, chili, sól i pieprz. Duś ok. 10 minut aż woda zacznie wyparowywać. Dorzuć wtedy brzoskwinię, wymieszaj, przykryj i znów duś kilka minut. Dopraw raz jeszcze do smaku i podawaj na zimno lub ciepło z mięsami, serami, wędlinami lub duszoną rybą.

3. Brzoskwinie zapiekane z masłem, cynamonem i orzechami, podane na kaszy jaglanej

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej)
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka masła
  • Garść orzechów włoskich lub granoli
  • Szczypta cynamonu
Brzoskwinie zapiekane z masłem, cynamonem i orzechami, podane na kaszy jaglanej - przepis Agnieszki Żelazko

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Brzoskwinie pokrój w półksiężyce, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na górze poukładaj kawałeczki zimnego masła, orzechy (lub granolę). Całość posyp cynamonem. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 15-20 minut.

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem (w ten sposób pozbędziesz się gorzkiego posmaku). Kaszę ugotuj w lekko słodkiej wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. Odcedź i póki jest ciepła, dosłódź miodem. Na górze ułóż brzoskwinie. Możesz całość skropić dodatkowo miodem.

Śliwki na pożegnanie lata. Przepisy ze śliwkami

Najnowsze artykuły