Podagrycznik – dobroczynny chwast

Utrapienie działkowiczów, czy cenna dla zdrowia roślina lecznicza? Jedno i drugie, choć z przewagą drugiego!
Podagrycznik - jakie ma właściwości?

Czy wiesz, skąd wzięła się nazwa tego ziela? Od wieków w medycynie ludowej stosowane było ono jako lek na podagrę, czyli dnę moczanową (inna nazwa to artretyzm). Ta choroba, dość częsta zwłaszcza wśród mężczyzn po pięćdziesiątce, objawia się ostrym zapaleniem stawów, przebiegającym z silnym bólem, który często zaczyna się od dużego palca u stopy. Spowodowana jest odkładaniem się w stawach kryształków kwasu moczowego, podagrycznik zawiera zaś związki czynne zaliczane do poliacetylenów, które obniżają jego poziom we krwi i zmniejszają dolegliwości bólowe stawów.

Ponadto ziele to ze względu na dużą zawartość potasu, ma właściwości diuretyczne (moczopędne) – sprzyja odtruwaniu organizmu i wspomaga oczyszczanie go ze zbędnych produktów przemiany materii. Jak je stosować? Wiosną najlepiej dodawać do różnego rodzaju sałatek na surowo (ma łagodny, lekko gorzkawy smak), najlepiej w towarzystwie szpinaku czy rukoli. Latem i jesienią można dodawać gotowane lub duszone liście do placuszków czy makaronu, a zimą pić napary z suszonego ziela (łyżeczkę na szklankę wrzątku), bądź robić z nich okłady na bolące stawy.

Przepis na letnią lemoniadę: do litra soku jabłkowego włóż mały pęczek liści lub kwiatów podagrycznika, pozostaw na ok. 2 godziny. Dodaj wodę mineralną i sok z cytryny do smaku (1).

 

Więcej informacji:

  1. Karin Greiner „Superfood z ogrodów, łąk i lasów”
14.03.2019
Masz przed miesiączką problemy z huśtawką nastrojów, boli cię brzuch, piersi stają się tkliwe i puchną nogi? Wypróbuj proste i sprawdzone sposoby na PMS, które pomogą ci przetrwać ten trudny czas.
16.03.2019
Kichasz już od stycznia? Zapewne uczulają cię pyłki leszczyny i olszy. Jeśli masz alergię na trawy, problemy zaczną się po koniec kwietnia… Jeśli wiesz na pyłki jakich roślin jesteś uczulona, szybciej złagodzisz objawy alergii. Sprawdź nasz kalendarz pylenia roślin w Polsce.
18.03.2019
Skóra dzieli nas od świata zewnętrznego, a zarazem nas z nim łączy. Gdy zaczyna chorować, zagrożone staje się nasze zdrowie. Można ją jednak wzmocnić i wyleczyć dzięki lekom roślinnym.
20.11.2018
Podczas choroby onkologicznej trzeba się dobrze odżywiać – dzięki temu leczenie jest bardziej efektywne, chory ma siły do walki z chorobą i zwiększa swoje szanse na powrót do zdrowia. Jednak mitów na temat tego co jeść, a czego nie jeść w trakcie choroby jest mnóstwo! Niektóre bardzo szkodzą pacjentom. Jak więc komponować posiłki, żeby zdrowieć […]
09.05.2019
Pomarańczowe jak marchewka, w smaku przypominają ziemniaki, ale nie są nawet z nimi spokrewnione. Za to pod względem wartości odżywczych bataty biją ziemniaki na głowę. Zawarte w nich substancje wspomagają wzrok, odporność, poprawiają pamięć, a nawet walczą z nowotworami. Warto poznać je bliżej.
05.03.2018
Joga bardzo często nazywana jest filozofią życia czy nawet sposobem na życie. Niektórym takie podejście może wydawać się nieco wyolbrzymione, ponieważ kojarzą jogę tylko z fizycznymi ćwiczeniami ciała. Jednak joga to coś znacznie więcej niż asany. Tak naprawdę asana to tylko jedna z ośmiu części praktyki jogi.