Z całych jabłek lub resztek po obieraniu i wycinaniu gniazd nasiennych można zrobić domowy ocet jabłkowy. Ma złocisty kolor, jabłkowy zapach i wiele właściwości prozdrowotnych. Konsultacja: Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy, dyrektor Centrum Dietetycznego SetPoint.
Ocet jabłkowy – jakie ma właściwości?
Ocet jabłkowy korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, co udowodniły badania przeprowadzone na osobach chorych na cukrzycę. Kwas octowy niszczy także bakterie, grzyby i wirusy. Jednak nie udowodniono w badaniach, że ocet jabłkowy obniża cholesterol, hamuje apetyt – ułatwiając tym samym odchudzanie – i poprawia pracę układu krążenia, a takie informacje można znaleźć w Internecie. – Osoby z nadkwaśnością żołądkową powinny go unikać, bo może pogłębić dolegliwości – mówi Alicja Kalińska.
Cukrzyca typu 2 – jak ją leczyć?
Ocet jabłkowy ma też zastosowanie zewnętrzne. Tradycyjnie był stosowany:
- do okładów na bóle głowy
- jako dodatek do przygotowanych w domu preparatów na niedoskonałości skóry: wypryski i krosty
- w celu złagodzenia obrzęków nóg i oparzeń słonecznych
- przy zwichnięciach
- żylakach
- zapaleniu gardła, kaszlu
- na poprawę stanu włosów i skóry
Alicja Kalińska dodaje też, że może on zastąpić proszek do prania. – W efekcie pranie pięknie pachnie, kolory się utrwalają, dzięki kwaśnemu pH, a przy okazji chronimy pralkę przed odkładaniem się kamienia – wylicza specjalistka. – Przy czym osoby, które nie czują się na siłach, by robić ocet w domu, mogą posiłkować się gotowym, na przykład bio, z dobrego sklepu. Dla ambitnych przepis na domowy ocet jabłkowy poniżej.
Ekologiczny proszek do prania – jak go zrobić w domu?
Przepis na ocet jabłkowy
Do zrobienia octu potrzebne są jabłka bez oprysków, bo z tych z chemicznymi pestycydami ocet nie wyjdzie. Na skórkach owoców znajduje się sporo bakterii i naturalnych drożdży, dlatego nie powinno się ich myć dokładnie. Jeśli jabłka są zerwane z gałęzi, są czyste. Gdy zbieramy spady, trzeba je delikatnie umyć i usunąć miejsca stłuczone czy zarobaczone. Można też zrobić ocet z samych skórek i ogryzków (bez ogonków).
Zakwas buraczany – jak go zrobić domowym sposobem?
1. Pokrój jabłka
Pokrojone jabłka włóż do czystego słoja i zalej przegotowaną, ostudzoną, posłodzoną wodą
Ilość cukru, jakiej użyjesz, zależy od kwaśności jabłek − jeśli są słodkie, to dodaj łyżkę na 1 l wody, jeśli kwaśne, to 3−4 łyżki na 1 l (lepiej, by woda była zbyt słodka niż za mało słodka, bo cukier i tak zostanie pochłonięty przez drożdże).
2. Słój przykryj bawełnianą szmatką
Lub kawałkiem ręcznika papierowego i załóż gumkę recepturkę. Musisz liczyć się z obecnością muszek owocówek – nie używaj gazy, bo owady mogą wejść do naczynia przez dziurki.
3. Słój postaw w ciemnym, ciepłym miejscu
4. Fermentacja alkoholowa
Rozpoczyna się fermentacja alkoholowa i jabłka stale wypływają na wierzch, więc codziennie trzeba je energicznie mieszać, by nie utworzyła się pleśń. Po 2−3 dniach wokół owoców pojawia się piana – to dobry znak. Dawniej nazywano ją octem zarodowym i uznawano za szczególnie leczniczą, silniejszą w działaniu od samego octu. Faza fermentacji trwa 2−3 tygodnie.
5. Przecedź płyn
Gdy piana zniknie, a owoce lekko zbrązowieją i przestaną wypływać na wierzch, przecedź płyn do garnka przez sitko lub durszlak. Owoce nie będą już potrzebne.
6. Fermentacja octowa
Umyj słój i wlej do niego zaczątek octu (płyn jabłkowy). Nałóż ręcznik papierowy lub bawełnianą szmatkę, załóż recepturkę i ustaw w ciemnym, ciepłym miejscu.
Teraz rozpoczyna się fermentacja octowa. Ta faza trwa 2−4 tygodnie, jej długość jest uzależniona od temperatury, rodzaju bakterii octowych i ilości wytworzonego alkoholu. Ciecz zaczyna pachnieć octem, na wierzchu może utworzyć się kożuszek fermentacyjny – warto go zamieszać z octem.
7. Po 4 tygodniach zajrzyj do octu
Powinna zacząć się tworzyć zawiesina o równomiernym kolorze. Dotknij jej, daje wrażenie śliskości – to zbiór dobrych bakterii, zwany matką octową. Nie wyrzucaj zawiesiny – to octowy skarb, konieczny do tworzenia innych rodzajów octów.
8. Przelej ocet do butelek
Gdy płyn zacznie pachnieć octem, to znak, że zakończyła się jego produkcja. Wyjmij matkę octową, a pozostałą część zlej do czystych butelek, najlepiej brązowych. Ocet powinien być przejrzysty, sklarowany, więc nie przelewaj do butelki mętnych resztek.
Matkę octową przechowuj w osobnym słoiku, zalaną wodą lub octem. Dorzuć ją do słoika, w którym zrobisz następny ocet. Jest w niej sporo bakterii octowych, które przyspieszą produkcję.
Jak przechowywać domowy ocet jabłkowy?
Świeżo przelany ocet odstaw do piwnicy, spiżarki czy szafki. Można go długo przechowywać. W butelce też może się tworzyć matka octowa, czyli „glutowy” korek, a na dnie mogą osadzać się mętne resztki – to nie jest oznaka psucia się, ale tego, że ocet jest doskonały.
Przepis na ocet jabłkowy pochodzi z książki Zioła dla smaku, zdrowia i urody Anny Kaczmarczyk, wyd. Samo Sedno
Octowy energy drink
1−2 łyżki octu wymieszaj z przegotowaną wodą (ok. 200 ml), dodaj łyżeczkę miodu. Pij na czczo, a po pół godzinie zjedz śniadanie. Taka mieszanka dostarczy związków aktywnych, pochodzących z octu jabłkowego i miodu; stosowana odpowiednio długo uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie.