Strona główna Polecane Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?
Strona główna Polecane Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

autor: Dominika Bagińska

Z całych jabłek lub resztek po obieraniu i wycinaniu gniazd nasiennych można zrobić domowy ocet jabłkowy. Ma złocisty kolor, jabłkowy zapach i wiele właściwości prozdrowotnych. Konsultacja: Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy, dyrektor Centrum Dietetycznego SetPoint.

Ocet jabłkowy – jakie ma właściwości?

Ocet jabłkowy korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, co udowodniły badania przeprowadzone na osobach chorych na cukrzycę. Kwas octowy niszczy także bakterie, grzyby i wirusy. Jednak nie udowodniono w badaniach, że ocet jabłkowy obniża cholesterol, hamuje apetyt – ułatwiając tym samym odchudzanie – i poprawia pracę układu krążenia, a takie informacje można znaleźć w Internecie. – Osoby z nadkwaśnością żołądkową powinny go unikać, bo może pogłębić dolegliwości – mówi Alicja Kalińska.

Cukrzyca typu 2 – jak ją leczyć?

Ocet jabłkowy ma też zastosowanie zewnętrzne. Tradycyjnie był stosowany:

  • do okładów na bóle głowy
  • jako dodatek do przygotowanych w domu preparatów na niedoskonałości skóry: wypryski i krosty
  • w celu złagodzenia obrzęków nóg i oparzeń słonecznych
  • przy zwichnięciach
  • żylakach
  • zapaleniu gardła, kaszlu
  • na poprawę stanu włosów i skóry

Alicja Kalińska dodaje też, że może on zastąpić proszek do prania. – W efekcie pranie pięknie pachnie, kolory się utrwalają, dzięki kwaśnemu pH, a przy okazji chronimy pralkę przed odkładaniem się kamienia – wylicza specjalistka. – Przy czym osoby, które nie czują się na siłach, by robić ocet w domu, mogą posiłkować się gotowym, na przykład bio, z dobrego sklepu. Dla ambitnych przepis na domowy ocet jabłkowy poniżej.

Ekologiczny proszek do prania – jak go zrobić w domu?

Przepis na ocet jabłkowy - jak zrobić go w domu? Czerwone jabłka w wiklinowym koszyczku.

Przepis na ocet jabłkowy

Do zrobienia octu potrzebne są jabłka bez oprysków, bo z tych z chemicznymi pestycydami ocet nie wyjdzie. Na skórkach owoców znajduje się sporo bakterii i naturalnych drożdży, dlatego nie powinno się ich myć dokładnie. Jeśli jabłka są zerwane z gałęzi, są czyste. Gdy zbieramy spady, trzeba je delikatnie umyć i usunąć miejsca stłuczone czy zarobaczone. Można też zrobić ocet z samych skórek i ogryzków (bez ogonków).

Zakwas buraczany – jak go zrobić domowym sposobem?

1. Pokrój jabłka

Pokrojone jabłka włóż do czystego słoja i zalej przegotowaną, ostudzoną, posłodzoną wodą

Ilość cukru, jakiej użyjesz, zależy od kwaśności jabłek − jeśli są słodkie, to dodaj łyżkę na 1 l wody, jeśli kwaśne, to 3−4 łyżki na 1 l (lepiej, by woda była zbyt słodka niż za mało słodka, bo cukier i tak zostanie pochłonięty przez drożdże).

Naturalne antybiotyki z roślin

2. Słój przykryj bawełnianą szmatką

Lub kawałkiem ręcznika papierowego i załóż gumkę recepturkę. Musisz liczyć się z obecnością muszek owocówek – nie używaj gazy, bo owady mogą wejść do naczynia przez dziurki.

3. Słój postaw w ciemnym, ciepłym miejscu

4. Fermentacja alkoholowa

Rozpoczyna się fermentacja alkoholowa i jabłka stale wypływają na wierzch, więc codziennie trzeba je energicznie mieszać, by nie utworzyła się pleśń. Po 2−3 dniach wokół owoców pojawia się piana – to dobry znak. Dawniej nazywano ją octem zarodowym i uznawano za szczególnie leczniczą, silniejszą w działaniu od samego octu. Faza fermentacji trwa 2−3 tygodnie.

5. Przecedź płyn

Gdy piana zniknie, a owoce lekko zbrązowieją i przestaną wypływać na wierzch, przecedź płyn do garnka przez sitko lub durszlak. Owoce nie będą już potrzebne.

8 przepisów na letnie przetwory z pomidorów

6. Fermentacja octowa

Umyj słój i wlej do niego zaczątek octu (płyn jabłkowy). Nałóż ręcznik papierowy lub bawełnianą szmatkę, załóż recepturkę i ustaw w ciemnym, ciepłym miejscu.

Teraz rozpoczyna się fermentacja octowa. Ta faza trwa 2−4 tygodnie, jej długość jest uzależniona od temperatury, rodzaju bakterii octowych i ilości wytworzonego alkoholu. Ciecz zaczyna pachnieć octem, na wierzchu może utworzyć się kożuszek fermentacyjny – warto go zamieszać z octem.

7. Po 4 tygodniach zajrzyj do octu

Powinna zacząć się tworzyć zawiesina o równomiernym kolorze. Dotknij jej, daje wrażenie śliskości – to zbiór dobrych bakterii, zwany matką octową. Nie wyrzucaj zawiesiny – to octowy skarb, konieczny do tworzenia innych rodzajów octów.

8. Przelej ocet do butelek

Gdy płyn zacznie pachnieć octem, to znak, że zakończyła się jego produkcja. Wyjmij matkę octową, a pozostałą część zlej do czystych butelek, najlepiej brązowych. Ocet powinien być przejrzysty, sklarowany, więc nie przelewaj do butelki mętnych resztek.

Matkę octową przechowuj w osobnym słoiku, zalaną wodą lub octem. Dorzuć ją do słoika, w którym zrobisz następny ocet. Jest w niej sporo bakterii octowych, które przyspieszą produkcję.

Mleko roślinne – jak zrobić je w domu?

Jak przechowywać domowy ocet jabłkowy?

Świeżo przelany ocet odstaw do piwnicy, spiżarki czy szafki. Można go długo przechowywać. W butelce też może się tworzyć matka octowa, czyli „glutowy” korek, a na dnie mogą osadzać się mętne resztki – to nie jest oznaka psucia się, ale tego, że ocet jest doskonały.

Przepis na ocet jabłkowy pochodzi z książki Zioła dla smaku, zdrowia i urody Anny Kaczmarczyk, wyd. Samo Sedno

Ocet jabłkowy - jak zrobić go w domu?

Octowy energy drink

1−2 łyżki octu wymieszaj z przegotowaną wodą (ok. 200 ml), dodaj łyżeczkę miodu. Pij na czczo, a po pół godzinie zjedz śniadanie. Taka mieszanka dostarczy związków aktywnych, pochodzących z octu jabłkowego i miodu; stosowana odpowiednio długo uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie.

Kurkumowy shot, czyli najzdrowszy drink świata

Powiązane artykuły