Kawa według diety pięciu przemian

Któż z nas może oprzeć się filiżance pachnącej, czarnej, parującej kawy? Wręcz trudno odmówić… Czasem aż dziwi, dlaczego ten właśnie napój zrobił ogólnoświatową furorę i podbił rynki i podniebienia we wszystkich niemalże krajach. Przecież kawa sama w sobie jest nieco kwaśna, czasem cierpka, trochę gorzkawa. Często nawet musimy „umilać” sobie jej smak, dodając do niej mleko, cukier, nie wspominając o bardziej wyrafinowanych dodatkach, jak alkohol, bita śmietana czy czekolada.
Kawa według diety pięciu przemian.

Istnieją niezliczone badania dotyczące kawy i jej wpływu na nasz organizm, Wynika z nich niezbicie, że… „na dwoje babka wróżyła”. To znaczy, że obie strony mają rację, bo – jak to w życiu zwykle bywa – zawsze są dwie strony medalu. Kawa może zarówno szkodzić, jak i spełniać dobroczynną funkcję. Medycyna chińska odnosi się do tego po swojemu, czyli: każdemu według potrzeb.

Tymczasem to właśnie w medycynie wschodniej upatrujemy poniekąd usprawiedliwienia dla folgowania nadmiernemu spożyciu kawy. Przypisujemy jej bowiem stworzenie zasad diety pięciu przemian, według której to przyrządzona kawa miałaby być zdrowsza i mniej szkodliwa dla organizmu niż „ta zwykła”.

Przepis na kawę wg diety pięciu przemian

Kierując się tymi zasadami, sporządzamy kawę według następującego przepisu:

Odmierzyć potrzebną ilość wody (smak słony) i zagotować. Do gotującej się wody wsypać odpowiednią ilość dobrej jakości zmielonej kawy (smak gorzki) naturalnej (mniej więcej 1 czubata łyżeczka kawy na 1 szklankę wody), dodać pół łyżeczki zmielonego, suszonego imbiru oraz pół łyżeczki cynamonu (można go zastąpić kardamonem) – te przyprawy dodadzą kawie smaku ostrego. Kawę gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 3-5 minut. Pić osłodzoną odrobiną miodu (smak słodki).

Tak przyrządzona kawa nie tylko zyskuje wzbogacony smak, lecz także nabiera właściwości dodatkowych – pomaga przy osłabieniu, przemarznięciu, a nawet wspomaga trawienie po przejedzeniu się słodyczami. Dodatek przypraw sprzyja nasileniu działania rozgrzewającego.

Nie można zaprzeczyć, że kawa przygotowana według tego przepisu jest faktycznie pyszna i smakosze poczują różnicę. Jednak to nie zmienia faktu, że kawa – niezależnie od tego jaką metodą jest przyrządzona – nadal nie jest wskazana dla wszystkich. Nic bardziej mylnego niż pogląd, jakoby kawa według pięciu przemian mogła być pita bezkarnie przez każdego.

Jak parzyć kawę według zasad diety pięciu przemian?

Kto nie powinien jej pić?

Kawy powinny unikać osoby z syndromami gorąca i suchości, ponieważ kawa ze swej natury ma działanie rozgrzewające i wysuszające, cechuje się smakiem gorzkim i kieruje energię w ciele w dół. Dlatego większość osób szybko musi skorzystać z toalety po wypiciu porannej filiżanki czarnego napoju. Nie łudźmy się jednak, że kawą można rozwiązać problem zaparć, ponieważ jeśli zaparcia rozwijają się na tle niedoboru płynów i suchości (co jest bardzo częstą przyczyną zaparć zwłaszcza u pań), picie kawy jedynie nasili problem!

Podobnie można wyjaśnić kwestię, dlaczego jednym osobom kawa pomaga na ból głowy, a u innych wręcz go nasila. Wynika to z indywidualnych przyczyn tej przypadłości. Jeśli ból głowy jest efektem nadmiernego wznoszenia się energii w ciele, to kierujące energię w dół działanie kawy będzie łagodziło i uśmierzało dolegliwość. Ale jeżeli osoba cierpiąca na ból głowy objawia syndromy gorąca, które nasila symptomy choroby, rozgrzewający wpływ kawy spowoduje także nasilenie bólu. Dodatek silnie rozgrzewających przypraw (cynamon, imbir) pogłębi jeszcze bardziej negatywny wpływ gorąca.

Kawa według diety pięciu przemian i jej właściwości

Przygotowywanie kawy według zasad pięciu przemian ma znaczenie nie tylko dla smaku, lecz także dla jej działania. Jednak to nie kolejność dodawania składników sprawia, że kawa tak działa i tak smakuje. To obecność składników z poszczególnych przemian równoważy napój energetycznie i termicznie. Poza tym ważny jest sposób jej przyrządzenia. Tutaj gotujemy kawę! To istotna różnica w porównaniu do zalania wrzątkiem kawy rozpuszczalnej czy nawet do przygotowania jej za pomocą ekspresu.

Powyższy przepis na kawę według pięciu przemian powinien być jednak modyfikowany, w zależności od indywidualnych potrzeb. I tak np. dodatek mleka złagodzi działanie wysuszające i rozgrzewające kawy, ponieważ mleko nawilża i ochładza. Jednocześnie osoby cierpiące na choroby spowodowane śluzem i wilgocią, powinny unikać nabiału i pić tylko czarną kawę. I tak dalej.

Jednym słowem – najważniejsze to zachować równowagę i zdrowy rozsądek. Posłuchajmy mądrego terapeuty medycyny chińskiej, który podpowie nam czy w ogóle powinniśmy sięgać po kawę, a jeśli tak, to w jakiej formie będzie ona dla nas najlepsza.

Sprawdź, jak gotować według zasad diety pięciu przemian?

23.05.2019
Lubisz kawę, ale nie możesz jej pić? A może wypróbujesz napary z orkiszu, cykorii, topinamburu lub żołędzi? To idealne zamienniki dla tradycyjnej małej czarnej. Co prawda mają nieco słabszy smak, ale są naprawdę zdrowe. Zresztą przekonaj się sama, jaką moc kryje w sobie kawa zbożowa bezkofeinowa.
07.03.2019
Powszechnie uważa się, że warzywa i owoce powinny stanowić niezbędny element naszej diety, ponieważ są doskonałym źródłem witamin, błonnika, zdrowych i dobrze przyswajalnych węglowodanów oraz cennych przeciwutleniaczy. To wszystko prawda. O ile jednak warzywa możemy stosunkowo bezkarnie spożywać w dużych ilościach, o tyle na owoce już trzeba uważać.
26.05.2019
Prozdrowotne właściwości siemienia i oleju lnianego są znane od wieków. Współczesne badania je potwierdzają i wskazują, jakie wartościowe składniki są za to dobroczynne działanie siemienia lnianego odpowiedzialne.
17.08.2018
Pracujesz ciężko cały rok, a w wyjątkowo trudnych chwilach myślisz: „na wakacjach wreszcie odpocznę”. Wyobrażasz sobie, jak świetnie będziesz się czuła, gdy nadmiar obowiązków przestanie cię przytłaczać. Jedziesz wreszcie na urlop pełna nadziei na odpoczynek i… już pierwszego dnia budzisz się z bólem głowy albo doświadczasz innych dolegliwości. 
05.03.2018
Przeziębienie to jedna z typowych dolegliwości okresu jesienno-zimowego. Dopada nas często w czasie listopadowej słoty, styczniowego mrozu czy marcowego przedwiośnia. Jak szybko wyleczyć przeziębienie?
05.01.2019
Pełne sprzeczności. Kwaśne, a odkwaszają organizm. Wychładzają, a jemy je głównie zimą. Uważane za źródło witaminy C, choć mają jej trzy razy mniej niż rodzima papryka. Działają niemal jak leki, a z drugiej strony mogą zaburzać ich działanie. Jak to naprawdę jest z tymi cytrusami? Oto kilka faktów.