Kiedyś nazywano ją jagłami lub krupem i dodawano najczęściej do krupniku. Popularny był też kleik z kaszy jaglanej podawany osobom chorym i osłabionym. Miał zbawienny wpływ nie tylko na żołądek, ale pomagał również odkwasić organizm i miał właściwości antywirusowe. Zmniejszał stan zapalny błony śluzowej i wysuszał nadmiar wydzieliny w przypadku kataru. Ze względu na dużą ilość antyoksydantów – neutralizował też wolne rodniki.
Dziś kasza jaglana serwowana jest w przeróżnych odsłonach, od dań słodkich po mocno wytrawne. Leczniczy kleik na przeziębienie i inne dolegliwości powinien wrócić jednak do łask.
Spis treści
Kasza jaglana – kulinarny kameleon
Kaszę jaglaną można byłoby nazwać kulinarnym kameleonem. Już na etapie gotowania/przetwarzania warto doprawić ją miodem, cukrem, mlekiem, cynamonem, kurkumą, curry lub innymi składnikami, które zadecydują o finalnym smaku.
Kasza jaglana idealnie nadaje się do deserów, a przy długim miksowaniu daje konsystencję lepkiego puddingu. Świetnie pasuje do omletów, włoskiej frittaty, czy pikantnych zapiekanek. Może być „wypełniaczem” pulpetów i pierogów. Dobrze pasuje też do dań jednogarnkowych, choć warto pamiętać, by dodawać ją na samym końcu, bo lubi się rozgotowywać.
Kasza jaglana – jak zniwelować goryczkę?
Podczas kuchennych szaleństw wato pamiętać, że przed obróbką trzeba wykonać kilka czynności, które usuną posmak goryczki z kaszy jaglanej. W tym celu najczęściej przelewa się ją zimną wodą, a następnie wrzątkiem lub praży (na sucho) na patelni lub w piekarniku.
Właściwości kaszy jaglanej
W jagle znajdziemy mnóstwo antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki. To niejedyne składniki odżywcze, na które warto zwrócić uwagę. Na odnotowanie zasługuje pokaźna dawka witaminy E oraz lecytyny (które wpływają korzystnie na pamięć oraz poprawiają koncentrację) oraz witamin z grupy B (ryboflawiny, pirydoksyny oraz kwasu pantotenowego).
Kasza jaglana zawiera też:
Jaglanka jest też skarbnicą krzemu, którego próżno szukać w innych produktach spożywczych. Zapobiega on odwapnianiu kości i wpływa na ich mineralizację. Jest też zbawienny dla stawów, dlatego często poleca się go osobom po urazach związanych z układem kostnym.
Ten pierwiastek zapobiega też odkładaniu się cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, a co więcej – powoduje, że włosy, paznokcie i skóra stają się piękniejsze, zdrowsze, bardziej lśniące. Poprawia też przemianę materii. Mimo, że ma dość wysoki indeks glikemiczny jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
6 polskich superfoods, o których nie miałaś pojęcia!
Kasza jaglana – przepisy
1. Ricotta zapiekana z kaszą jaglaną i tymiankiem, polana solonym miodem
Zapiekana ricotta jest jednym z moich ulubionych dań. Może być serwowana w wersji wytrawnej np. z parmezanem, czosnkiem, rozmarynem i dużą ilością masła. Ja jednak wolę wariację na słodko, z kaszą jaglaną, cynamonem, odrobiną prażonego jabłka i tymiankiem. Idealnym uzupełnieniem jest delikatnie solony miód, który świetnie pasuje m.in. do przeróżnych serów.
Składniki:
- 300-400 g serka ricotta
- 2 łyżki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 jabłko
- Szczypta cynamonu
- Pół łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- Szczypta soli
- Świeży tymianek
- Odrobina oliwy

Fot. Agnieszka Żelazko
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz pod zimną wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem (to zlikwiduje posmak goryczki). Kaszę ugotuj do miękkości w lekko słodkiej wodzie. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, zetrzyj na tarce (grube oczka), a następnie posyp cukrem. Podduś na połowie masła (resztę zostaw do wysmarowania naczynia żaroodpornego), a następnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i dopraw cynamonem. Naczynie żaroodporne wysmaruj mieszanką masła i oliwy.
Pamiętaj, by wysmarować naczynie najpierw masłem, a później oliwą (ona sprawi, że masło nie będzie się przypalać).
W naczyniu ułóż serek ricotta, na górę daj kaszę z jabłkiem, delikatnie przemieszaj. Posyp świeżym tymiankiem. Zapiekaj w temp. 150 stopni przez 10-15 min. Na małej patelni lub w garnuszku połącz łyżkę miodu i łyżkę wody. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Dodaj szczyptę soli i mieszaj dopóki miód nie zgęstnieje. Polej nim ricottę.
2. Frittata curry z kaszą jaglaną, cebulą i rukolą
Przepyszna, bardzo aromatyczna i puszysta frittata z dodatkiem kaszy jaglanej, czarnych oliwek, cebuli i zieleniny. Frittata to włoski przysmak, który jest nieco podobny nieco do omletu. Różnica jest taka, że do jajek nie dodaje się mleka. Frittata z kaszą jaglaną jest dużo bardziej puszysta niż zwykła, a jeśli smażymy ją na bardzo małym ogniu i pod przykryciem – nie trzeba jej przewracać, a to oznacza, że można na górze ułożyć mnóstwo dodatków.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej)
- ½ małej czerwonej cebuli
- Garść rukoli
- Kilka czarnych oliwek
- 1 łyżeczka masła
- ½ łyżeczki curry
- Szczypta młotkowanej kolendry
- Pieprz i sól do smaku

Fot. Agnieszka Żelazko
Przygotowanie:
Jajka roztrzep widelcem, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, curry, sól i pieprz. Wymieszaj energicznie, by wytworzyć trochę bąbelków powietrza. Na patelni rozpuść masło, wylej masę jajeczną, dodaj pokrojoną cebulę, rukolę i oliwki. Posyp całość młotkowaną kolendrą i pieprzem. Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec smażenia zdejmij pokrywkę, by frittata „nie zapociła się”.
Zobacz także: Kotlety z kaszy jaglanej
3. Bajaderki z kaszy jaglanej
Mięciutkie kuleczki naszpikowane bakaliami i wiórkami kokosowymi. Delikatne, słodzone miodem, z dodatkiem kakao. Typowy przykład zdrowego deseru, którym można cieszyć się bez umiaru.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- ½ szklanki mleka kokosowego (można pominąć)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Dowolna domowa granola (np. mieszanka orzechów, rodzynek, siemienia lnianego, płatków kokosowych itd.)

Fot. Agnieszka Żelazko
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Do wody, w której będziesz gotować kaszę dodaj łyżeczkę cukru. Możesz dodać też mleko kokosowe, choć nie jest to konieczne.
Ugotowaną kaszę odcedź, a następnie odstaw do wystygnięcia (powinna stężeć tak, by można było ją kroić nożem). Dodaj do niej kakao, miód i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj a następnie formuj małe kuleczki i obtaczaj je w granoli. Bajaderki układaj na talerzu, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia.
Zobacz również: Jak przygotować kaszę jaglaną na mleku?