Kasza jaglana, inaczej jagła lub krup, wytwarzana jest z ziaren prosa. Jest jedną z najstarszych kasz. Jako pierwsza, obok kaszy jęczmiennej, gościła na staropolskich stołach. Przyrządzano z niej zupy i desery z suszonymi owocami. Następnie przez wiele stuleci była wypierana przez inne kasze oraz zyskujący na popularności ryż. Dopiero niedawno wróciła do łask, głównie za sprawą swojego delikatnego smaku i bogactwa składników, które służą zdrowiu.
Kasza jaglana ma sporo atutów. Nie zawiera glutenu, co doceniają osoby cierpiące na celiakię i będące na diecie bezglutenowej. Ma delikatny smak, który daje możliwość przyrządzenia kaszy zarówno na słono, jak i na słodko. Pasują do niej nie tylko mięso i warzywa, lecz także owoce. Jest sporo sposobów na jej ugotowanie i serwowanie: może być sypka, kleista lub tak zwarta, że trzeba kroić ją nożem. Do tego jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. A jeść ją mogą już niemowlęta, i to po pierwszym półroczu życia, gdy rozszerzamy ich dietę o produkty stałe.
Spis treści
Kasza jaglana dla niemowlaka
Kasza jaglana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Jest też bardzo zdrowa. Obfituje w:
- żelazo pochodzenia roślinnego (zawiera go więcej niż inne kasze). Żelazo jest ważne w profilaktyce niedokrwistości u niemowląt i dzieci. Pełni ważną rolę w rozwoju układu nerwowego
- lecytynę, która usprawnia pracę mózgu
- witaminę E, która jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki i działa ochronnie na komórki, jest więc niezbędna dziecku w okresie jego intensywnego wzrostu i rozwoju
- witaminy z grupy B – ryboflawiny, pirydoksyny i kwas pantotenowy, które wspierają układ odpornościowy, wpływają na dobrą pracę układu nerwowego. Ryboflawina stoi na straży zdrowego stanu skóry i błon śluzowych, więc zapobiega m.in. pleśniawkom u dzieci
- krzem – bierze udział w mineralizacji kości, co ważne dla rosnącego organizmu niemowlaka
Kasza jaglana dobra na katar?
W sezonie przeziębień warto podawać dziecku kaszę jaglaną jak najczęściej. Wspiera odporność, ma działanie rozgrzewające, pomaga organizmowi zwalczać chorobotwórcze drobnoustroje. A gdy malec złapie katar, przyniesie mu ulgę w oddychaniu, ponieważ pomaga zwalczać stan zapalny błony śluzowej i zmniejszać ilość wydzieliny z nosa.
Jak przygotować kaszę jaglaną dla niemowlaka i małego dziecka?
Kluczowe jest przygotowanie kaszy jaglanej jeszcze przed ugotowaniem, by pozbawić ją często występującego posmaku goryczki. Są dwie podstawowe metody. Jedna to przepłukanie wysypanej na durszlak kaszy jaglanej pod strumieniem gorącej wody. Druga to uprażenie kaszy jaglanej na suchej patelni – podgrzewaj ją tak długo, aż zacznie orzechowo pachnieć. Następnie ugotuj kaszę na wodzie, soku, bulionie warzywnym lub wybranym mleku, np. krowim lub napoju roślinnym.
Kaszę jaglaną można podawać dzieciom w różnych postaciach, na przykład:
- ugotowaną na wodzie kaszę jaglaną, połączoną np. z gotowaną marchewką
- ugotowaną na mleku kaszę jaglaną na śniadanie
- jako dodatek do zupy, np. zamiast ryżu
- budyń z kaszy jaglanej – ugotowaną kaszę jaglaną trzeba zblendować, np. z owocami lub twarożkiem
- koktajl – zblendowane owoce z sokiem łączymy z odrobiną ugotowanej kaszy jaglanej
Jeśli maleństwu nie posmakują pierwsze łyżeczki kaszy jaglanej, można „oszukać” jej smak i poprawić konsystencję. Do zblendowanej na gładką masę ugotowanej kaszy jaglanej dodaj mleko: naturalne, jeśli dziecko karmione jest piersią, lub modyfikowane, jeśli jest karmione sztucznie. Pomaga również dosłodzenie kaszy jaglanej oraz ugotowanie jej na soku, np. jabłkowym, zamiast na wodzie.
Dziecku po pierwszym roku życia możesz zaproponować:
- kotleciki z kaszy jaglanej i np. kalafiora
- pierogi z farszem z kaszy jaglanej i np. twarogu
- gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem
3 przepisy na kaszę jaglaną dla niemowlaka
1. Kasza jaglana z owocami
Wlej do garnka szklankę wody i szklankę mleka (np. modyfikowanego). Doprowadź do wrzenia. Dodaj pół szklanki kaszy jaglanej, wcześniej wypłukanej w gorącej wodzie. Gotuj na najmniejszym ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. Nie zdejmuj przykrywki jeszcze przez kilka minut.
Dodaj zblendowane owoce, które niemowlak lubi, np. jabłko, banana. Jeśli kasza będzie miała grudkowatą konsystencję, której dziecko nie lubi, zmiksuj ją, dodając odrobinę wody.
2. Kleik jaglany
Przepłucz na sitku pod bieżącą wodą 3 łyżki kaszy jaglanej, wrzuć ją do rondelka i zalej trzema szklankami wody. Możesz odrobinę posolić. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Odstaw do ostygnięcia i przetrzyj przez sito.
Aby rozrzedzić kleik, dodaj mleko (naturalne lub modyfikowane). Świetnie smakuje z musem owocowym.
3. Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
Małą marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekane dwie gałązki koperku i zalej odrobiną wody. Duś pod przykryciem przez kilka minut.
Dodaj łyżkę przepłukanej kaszy jaglanej, szklankę wody i gotuj około 20 minut. Przed podaniem dodaj kilka kropel oliwy lub odrobinę masełka. Dosól do smaku.