Magnez w profilaktyce chorób serca
Ten, kto pije sporo kawy lub alkoholu oraz je przetworzoną żywność powinien polubić także produkty, które zawierają magnez albo przyjmować suplementy z tym składnikiem! To wniosek z wielu badań, które potwierdzają zwiększone ryzyko:
- rozwoju nadciśnienia tętniczego (1)
- udaru mózgu (2)
- arytmii (3)
- depresji i zespołu przewlekłego zmęczenia (4) u tych, którzy mają zbyt niski poziom magnezu w organizmie
Ten składnik mineralny (jeśli mamy wystarczającą jego ilość) redukuje także ryzyko zespołu metabolicznego oraz zmniejsza nasilenie przewlekłego stanu zapalnego, co dodatkowo wpływa na redukcję ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Warto zapamiętać! Prawidłowe stężenie Mg we krwi wynosi 0,65–1,25 mmol/l. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to ok. 320-400 mg magnezu, a to znaczy, że każdego dnia musielibyśmy zjeść co najmniej 100 g pestek dyni, otrąb czy zarodków pszennych lub 200 g kaszy gryczanej albo migdałów (przyswajanie magnezu z pożywienia wynosi ok. 50 proc.).
Jeśli ktoś nie przepada za tymi produktami, powinien rozważyć suplementację magnezem, najlepiej preparatem zawierającym organiczne formy tego pierwiastka, tzw. chelaty (5). Taka kuracja nieco obniża ciśnienie krwi, a także zaskakująco skutecznie pomaga uregulować rytm serca, a dzięki temu, daje szansę na dłuższe życie!
Uwaga! Jeśli masz problemy z nerkami, zapytaj lekarza, czy możesz przyjmować suplementy magnezu.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820345
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10471422
- https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/200901_Farmacja_006.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16542786
- https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939