Inny mit na temat wegańskich posiłków to ten, że nie dają one poczucia sytości jakie potrafi zapewnić porcja kotleta. Tymczasem białko występuje obficie w składnikach zielonej kuchni – strączkach, nieprzetworzonych kaszach i zbożach, orzechach, tofu, a nawet szpinaku. Dodatkowo zawierają one także cenny błonnik i składniki odżywcze, których próżno szukać w mięsie, a które także mają na to uczucie wpływ.
Przepisy na dania z cukinii
Wśród wegańskich produktów coraz więcej dostępnych jest przetworzonych dań imitujących dania mięsne od bekonu, kotletów po salami i pastrami. Jednak zamiast kupować niezdrowe imitacje wypełnione najczęściej szkodliwymi sztucznymi dodatkami warto przygotować w domu zdrowe roślinne wersje znanych potraw.
Bo choć kuchnia wegańska wcale nie ma ambicji imitowania tradycyjnego mięsnego menu, potrafi takie posiłki zaproponować tym, którzy jeszcze za nimi tęsknią, udowadniając, że bez mięsa można się obejść, nie żegnając się z ulubionym smakiem na języku. Sprawdź, przepisy na wegańskie smakołyki dla mięsożerców.
Weganizm oswojony, czyli 9 rzeczy, które warto wiedzieć o diecie, która dba o ludzi i zwierzęta
Spis treści
Wegański smalec z białej fasoli
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 niewielka cebula (drobno posiekana)
- oliwa
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- wędzona sól, pieprz
Jak to zrobić?
Zeszklij na oliwie cebulę z wędzona solą. Dorzuć czosnek i smaż, aż uwolni się aromat. Zmiksuj odsączoną fasolę. Wymieszaj z zawartością patelni. Dopraw. Przełóż do szklanego słoika i przechowuj w lodówce. Świetnie smakuje ze świeżym chlebem i plasterkami kiszonego ogórka.
Retrowarzywa – znów są w modzie!
Wegańskie flaczki
Składniki:
- 700 g boczniaków (pokroić w paski)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- niewielki kawałek bulwy selera
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 3 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub posiekać)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 2 litry bulionu (ew. wody)
- olej
Jak to zrobić?
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużym oczku. Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę, warzywa, boczniaki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i duś 10-15 minut. Dodaj czosnek i resztę przypraw. Dobrze zamieszaj i duś jeszcze chwilę. Dodaj bulion i gotuj ok. 15-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i szczodrą porcją świeżego zmielone pieprzu.
Warzywa korzeniowe – czego jeszcze o nich nie wiesz?
Wegańskie nuggetsy z boczniaków
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- płatki kukurydziane (potłucz na drobne kawałki)
- olej
na panierkę:
- 8 łyżek mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- spora szczypta chili
- szczypta soli
- sporo świeżo zmielonego pieprzu
- woda
Jak to zrobić?
Grzyby pokrój na kawałki wielkości kęsa. Wymieszaj w misce z sosem sojowym i marynuj ok. 30 minut. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki na panierkę. Opanieruj grzyby. Na mocno rozgrzanej patelni smaż boczniaki partiami, obracając je, gdy zarumienią się od spodu, aby były równomiernie usmażone. Wykładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.
Kurczaki – co musisz wiedzieć o współczesnych fermach drobiu?
Wegański burger z ciecierzycy
Składniki:
- 2 szklanki drobno startych buraków i marchewki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ulubionych prażonych nasion
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 6-8 łyżek mąki z ciecierzycy
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- szczypta chili (opcjonalnie)
- ulubiona przyprawa do mięs bez glutaminianu (opcjonalnie)
- szczypta wędzonej soli
- sól, pieprz
Jak to zrobić?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki. Z masy formuj burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-35 minut. Mniej więcej w połowie czasu odwróć burgery spodem do góry.
Bataty – jak wykorzystać je w kuchni?
Wegański bekon z chipsów kokosowych
Składniki:
- 1 szklanka niesłodzonych płatków/czipsów kokosowych (nie wiórków)
- 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli
Jak to zrobić?
Nagrzej piekarnik do 165 stopni. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz płatków kokosa. Delikatnie połącz mieszankę z płatkami, tak by były równo pokryte. Wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut, aż kokos stanie się chrupiący. Uważaj, aby go nie przypalić. Gdy ostygnie przełóż do słoika.
Sprawdź, dlaczego warto przejść na zieloną stronę mocy i włączyć do swojego menu dania wegańskie.
Przepisy na lody wegańskie