Są takie desery, które nie tuczą, dbają o odporność, wzmacniają kości i zęby, poprawiają nastrój, pamięć i koncentrację, w dodatku są słodkie. Pokochają je nie tylko dzieci. Spróbujcie im się oprzeć! Oto 5 pomysłów na zdrowy deser dla dziecka.
Spis treści
1. Czekoladowe trufle z awokado
Składniki na 14 sztuk:
- dojrzałe awokado (140 g)
- 140 g gorzkiej czekolady powyżej 70 proc. kakao
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki kakao (20 g)
- 3 łyżki zmielonych migdałów (30 g)
Jak to zrobić?
Dojrzałe, miękkie awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę. Wrzucić do miski i zblendować na masę. Czekoladę włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mus z awokado, syrop z agawy, łyżkę kakao oraz migdały. Mieszać do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
Przestudzić, odstawić na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, uformować kulki o średnicy ok 2 cm. Obtoczyć w pozostałym kakao. Przechowywać w lodówce.
Trufle w wersji fit (bez cukru) to idealna przekąska przed klasówką. Dostarcza potas i magnez, które wspomagają pracę mózgu. Poprawiają pamięć i koncentrację, a także działają przeciwstresowo.
Przepisy na zdrowe desery dla dzieci
2. Mus z malin z jogurtem i czekoladą
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki malin (250 g)
- 2 szklanki gęstego niskotłuszczowego jogurtu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki chudego mleka
Czekolada – co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Jak to zrobić?
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maliny wrzucić do blendera, dokładnie zmiksować, a potem przetrzeć przez gęste sito. Mus malinowy przelać do szklanek, napełniając do 1/3 wysokości. Pozostałą część szklanki uzupełnić jogurtem. Posypać borówkami i polać roztopioną czekoladą. Zamiast świeżych malin można użyć mrożonych. Świetnie smakują także brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze i mandarynki.
Deser dla niejadków na zdrowe kości i zęby. Lekko kwaskowy i orzeźwiający zdrowy deser dla dziecka poprawia apetyt. Dostarcza też porcję wapnia i białka niezbędnego dla wzrostu kości i zdrowych zębów.
Malinowy mus to porcja witaminy C, niezbędna do wytwarzania osseiny – składnika budulcowego kości, a gorzka czekolada to źródło przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych, które dbają o zdrowe kości. Takie deser nie zawiera dodatkowego cukru, dzięki czemu nie zwiększa ryzyka próchnicy zębów.
Wielkanocne desery dla dzieci
3. Pralinki fasolowe
Składniki:
- fasola czerwona z puszki – 470 g (waga ugotowanej)
- suszone daktyle bez pestek – 245 g
- wiórki kokosowe – 50 g do „ciasta”
- dodatkowo niewielka ilość do obtoczenia pralin
- mleko – 50 g
Jak to zrobić?
Daktyle namoczyć aż staną się miękkie. Zmiksować razem z fasolą i połową wiórków kokosowych. Z masy uformować pralinki, obtoczyć w wiórkach lub kakao. Schłodzić w lodówce. Pralinki z fasoli gotowe.
Zdrowy deser dla dzieci aktywnych. Idealna przekąska po wyczerpującym treningu. Naturalne cukry zawarte w daktylach znakomicie uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach i wątrobie po treningu. Zaś fasola jedno z lepszych źródeł witamin z grupy B, które uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów oraz zamiany glukozy w energię.
4. Batoniki owsiane z żurawiną
Składniki na 8-10 porcji:
- 1 duże jabłko
- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- ½ szklanki żurawiny
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki mieszanki nasion dyni, słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, płatków migdałowych
Jak to zrobić?
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nasiona uprażyć na patelni. Płatki owsiane, amarantus i suszona żurawinę wymieszać z jabłkiem i miodem i pozostawić na noc w lodówce, aby płatki nasiąknęły sokiem jabłkowym. Następnie dodać uprażone nasiona, wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugnieść dokładnie dłonią, formując baton.
Zapiec w piekarniku w temp 180 stopni ok 30 minut i pozostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym piekarniku, by się przesuszyły. Po ostudzeniu, przekroić na batony, przechowywać w lodówce.
Coś słodkiego na II śniadanie do szkoły. Doskonała alternatywa dla kupnych batoników zawierających szkodliwy dla zdrowia syrop glukozowo-frukozowy. Zdrowa przekąska wzbogacona w błonnik. Ten zaś pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości na dłużej. Połączenie płatków owsianych z orzechami to porcja zdrowej energii na cały dzień w szkole.
5. Galaretka owocowo-miętowa
Składniki na 5 porcji:
- szklanka kompotu jabłkowego bez cukru
- szklanka lekkiego naparu z mięty
- 4 łyżki żelatyny lub agar-agar
- 2 szklanki różnych owoców jagodowych (maliny, żurawina, borówki, jagody)
- kilka listków mięty
- łyżka miodu płynnego
Jak to zrobić?
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać w garnku z gorąca wodą aż do rozpuszczenia. Owoce włożyć do dużej miski. Połączyć kompot z zimnym naparem mięty, osłodzić miodem. Dodać żelatynę i wymieszać. Zalać owoce, wstawić do lodówki. Gdy deser stężeje. Wyjąć z formy, udekorować listkami mięty.
Lekki orzeźwiający zdrowy deser dla dziecka (lub dorosłego) mało aktywnego. Idealny dla tych, którzy godzinami przesiadują przed komputerem lub „na smartfonie”. Deser wzbogaca ich menu w witaminy i antyoksydanty wzmacniające ściany naczyń krwionośnych, transportujących substancje odżywiające gałkę oczną.
6 przepisów na domowe lody naturalne