Choć jagły, czyli proso zwyczajne, proso właściwe, Panicum miliaceum L., są znane i uprawiane od stuleci, były raczej niedoceniane. A szkoda, bo proso ma sporo prozdrowotnych właściwości.
- Jest bogatym źródłem białka, zawiera cenne aminokwasy egzogenne, metioninę i cysteinę, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać. Musimy je sobie dostarczać wraz z dietą.
- Nie zawiera glutenu.
- Jest źródłem beta-glukanu – rodzaju błonnika, który pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.
- Ma niższy indeks glikemiczny (IG) w porównaniu do pszenicy, ryżu czy jęczmienia.
- Wzbogaca dietę w antyoksydanty chroniące przed zniszczeniami DNA i zapobiegające chorobom nowotworowym.
- Ma właściwości odkwaszające.
- Zawiera sporo żelaza, potasu i magnezu.
A skoro tak, proso i zrobiona z niego kasza powinny na stale zagościć w codziennym jadłospisie. Kaszę jaglaną można wykorzystać nie tylko jako dodatek do zup, sosów, sałatek, ale także jako bazę deserów, np. budyniu jaglanego.
Spis treści
Na co pomaga budyń jaglany?
Budyń jaglany to lekkostrawny pyszny deser, który pomaga:
- zapanować nad wysokim cukrem i cholesterolem
- poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci
- wzmacniać pracę mięśni
- wzbogacać menu w żelazo
- usprawniać działanie układu nerwowego
Kto powinien jeść budyń jaglany?
Budyń z kaszy jaglanej można polecić każdemu, od juniora po seniora. Dla niektórych budyń jaglany jest nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym deserem. Powinny o nim pamiętać osoby:
- cierpiące na celiakię i nietolerancję glutenu, które stosują dietę bezglutenową
- zmagające się z niedokrwistością z powodu niedoborów żelaza
- chorujące na cukrzycę
- cierpiące na hipercholesterolemię
- zestresowane, żyjące w ciągłym napięciu i stresie
- mające kłopoty z wypadaniem i łamliwością włosów, problemy ze skórą i paznokciami
- uczące się: studenci i uczniowie przygotowujący się do egzaminów
- odchudzające się – budyń jaglany zawiera krzem, który poprawia przemianę materii
Budyń jaglany – przepisy
Budyń jaglany powstaje z ugotowanej na dowolnym mleku i dokładnie zmiksowanej kaszy jaglanej wzbogaconej różnymi dodatkami smakowymi. Nie wszyscy go jednak lubią, bo może być lekko gorzki w smaku. Kasza jaglana ma charakterystyczną goryczkę, które może popsuć smak dania. Dlatego aby zrobić pyszny budyń z kaszy jaglanej, trzeba ją wcześniej dobrze przepłukać – najpierw zimną, potem ciepłą wodą.
Budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- kasza jaglana sucha – 1/3 szklanki
- mleko krowie lub napój roślinny, np. migdałowy czy ryżowy – 1,5 szklanki
- banan – mała sztuka (120 g)
- syrop klonowy – łyżka
Kaszę jaglaną opłukać na sicie zimną wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Ugotowaną kaszę zmiksować razem z bananem i syropem klonowym na gładki budyń. Przełożyć do do miseczek, udekorować świeżymi owocami, konfiturą lub dżemem.
Czekoladowy budyń jaglany
Składniki:
- kasza jaglana sucha – 1/3 szklanki
- mleko krowie lub napój roślinny migdałowy czy ryżowy – 1,5 szklanki
- kakao – 1 łyżka
- czekolada gorzka – 50 g
- daktyle – 2–3 szt.
- borówki – 2 garści
Kaszę jaglaną umieścić na suchej rozgrzanej patelni. Prażyć ok. 10 min. Uprażoną kaszę zalać zimną wodą i dokładnie przepłukać, by pozbyć się goryczki. Przełożyć do rondelka, zalać zimnym mlekiem, dodać kakao i zagotować, mieszając. Pod koniec gotowania, gdy kasza napęcznieje i zrobi się miękka, dodać suszone daktyle i kawałki czekolady. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Zmiksować budyń na gładki krem. Podawać z borówkami.
Waniliowy budyń jaglany
Składniki:
- kasza jaglana sucha – 1/3 szklanki
- mleko krowie lub napój roślinny migdałowy czy ryżowy – 1,5 szklanki
- wanilia – laska lub cukier wanilinowy
- rodzynki
- miód – łyżeczka
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. Przełożyć do rondelka, zalać zimnym mlekiem, dodać ziarenka wanilii i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Do gorącej kaszy dodać miód i ponownie wymieszać. Kaszę zmielić dokładnie w malakserze, aż powstanie kremowy budyń. Jeść na ciepło, dodając owoce, np. maliny. Budyń można też przestudzić i przechować przez kilka godzin w lodówce.
Budyń jaglany z owocami
Składniki:
- kasza jaglana sucha – 1/3 szklanki
- mleko krowie lub napój roślinny migdałowy czy ryżowy – 1,5 szklanki
- syrop klonowy – 2 łyżki
- garść malin – 50 g
- garść borówek – 50 g
- garść jeżyn – 50 g
- syrop malinowy – 2–3 łyżki
Kaszę jaglaną umieścić na suchej rozgrzanej patelni. Prażyć ok. 10 min. Uprażoną kaszę zalać zimną wodą i dokładnie przepłukać. Ugotować na mleku, np. krowim, z dodatkiem syropu klonowego. Ugotowaną i ciepłą kaszę zmiksować na gładką masę. Ciepły budyń przełożyć do miseczek, posypać świeżymi owocami i polać sokiem malinowym.