Spis treści
Jak kupować imbir?
Przy kupnie imbiru dobrze jest przełamać kłącze i zobaczyć, jak imbir wygląda „od środka”. Korzeń surowego imbiru powinien być po przełamaniu jasnożółty i lekko wilgotny. Nie kupuj imbiru, który ma niebieskawą lub siną obwódkę, bo oznacza to, że jest już zleżały i stary. Raczej nam nie zaszkodzi, ale stracił wiele ze swoich cennych właściwości.
Jeśli już dokonamy zakupu i mamy w domu zapas imbiru w postaci świeżej, dobrze wiedzieć, w jaki sposób można przechowywać świeży imbir, aby wykorzystać go w pełni i nie pozwolić mu się zestarzeć.
Jak przechowywać imbir w domu?
Imbir powinien być przechowywany w chłodnym miejscu i w szczelnym opakowaniu. W ten sposób przez wiele tygodni nie straci walorów smakowych i swoich właściwości. Ten egzotyczny korzeń można również mrozić.
Jak przechowywać imbir w korzeniu?
Korzeń imbiru wystarczy po prostu zawinąć w papierowy ręcznik i włożyć do plastikowej torby, najlepiej woreczka strunowego, który charakteryzuje się szczelnym zamknięciem. Tak zaopatrzone kłącze imbiru umieszczamy w lodówce, w pojemniku do przechowywania warzyw i owoców. Chodzi głównie o to, aby korzeń był przechowywany w chłodnym miejscu i nie miał bezpośredniego kontaktu ze światłem słonecznym. W ciepłym i wilgotnym otoczeniu (w kuchni) korzeń imbiru szybko straci świeżość i nie będzie się nadawał do spożycia.
Jak przechowywać starty imbir?
Starty imbir najlepiej zamrozić. W tej postaci będzie można korzystać z jego właściwości nawet przez wiele tygodni. Świeże kłącze należy umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce do warzyw na drobnych oczkach i umieścić w szczelnej torebce strunowej. Dobrze jest uformować go przed zamrożeniem w płaski placek, aby potem móc odrywać z niego tylko taki kawałek, jakiego akurat potrzebujemy.
Jak mrozić cały korzeń imbiru?
Jeśli chodzi o świeży korzeń, to najlepiej mrozić go w kawałkach. Kłącze należy umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 2-3 cm kawałki, które następnie wkładamy do torebki ze szczelnym zamknięciem i mrozimy. Przed zamrożeniem nie musimy go obierać. Wystarczy dokładnie go umyć przed użyciem. Korzeń imbiru obieramy wtedy, gdy będziemy go ścierać na tarce.
Jak przechowywać imbir suszony?
W przypadku suszonego imbiru z jego przechowywaniem nie ma żadnego problemu. Najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej, w szklanym pojemniku ze szczelnym zamknięciem. Nie ma tu potrzeby, aby trzymać go w lodówce.
Widzimy więc, że odpowiednie przechowywanie imbiru pozwala przez długi czas cieszyć się jego smakiem, zachować świeżość tej cennej przyprawy i jej właściwości.
Źródła:
- https://www.welbi.pl/ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec/#:~:text=Ile%20imbiru%20mo%C5%BCna%20spo%C5%BCywa%C4%87%20dziennie,krwi%20i%20obni%C5%BCaj%C4%85%20poziom%20cukru.
- https://mamadu.pl/157335,najlepszy-trik-na-przechowywanie-imbiru-bedzie-swiezy-przez-kilka-tygodni
- https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-fresh-ginger#3-ways-to-store-ginger-root
- https://www.eatthis.com/best-way-store-ginger/
- https://www.insider.com/guides/kitchen/how-to-store-ginger#:~:text=To%20store%20peeled%2C%20grated%20ginger,a%20regular%20shelf%20works%2C%20too