Śpieszcie się, bo sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni! Mrożone czy marynowane, to zdecydowanie nie to samo. Warto korzystać i jeść je jak najczęściej bo są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Na dodatek wysmuklają sylwetkę, pomagając usunąć nadmiar wody zgromadzonej w tkankach.
Spis treści
Szparagi pomagają usunąć nadmiar wody
Moczopędne działanie szparagi zawdzięczają asparaginie, aminokwasowi, który wspomaga pracę nerek i reguluje gospodarkę wodną organizmu. Moczopędne właściwości szparagów warto wykorzystać także w przypadku infekcji układu moczowego oraz profilaktycznie, w przypadku skłonności do nich. Przyspieszone usuwanie moczu z układu moczowego sprawia, że obecne w nim bakterie są wypłukiwane zanim zdążą się namnożyć. Dzięki temu mamy większe szanse szybciej pokonać zakażenie.
Takie działanie mają nie tylko same szparagi, ale także woda pozostała po ich gotowaniu. Ale uwaga, jeśli zamierzacie ją wypić, nie dodajcie do niej soli na czas gotowania. W ogóle przy skłonności do obrzęków, lepiej ograniczyć jej spożycie, bo powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
Obrzęk – jakie mogą być przyczyny worków pod oczami, opuchniętych nóg i dłoni?
To nie przypadek, że gdy pozwolimy sobie na zjedzenie dużej ilości słonych przekąsek, następnego dnia nie możemy dopiąć ulubionych dżinsów czy założyć pierścionków (palce „serdelki”). Osoby, które nadużywają soli często mają problem z tzw. cellulitem wodnym, czyli obrzękami w okolicy ud i brzucha. Nie dość, że wyglądają one nieestetycznie, to jeszcze sprzyjają gromadzeniu się podskórnej tkanki tłuszczowej, więc utrudniają redukcję masy ciała.
Amatorów szparagów ma prawo zaniepokoić wyjątkowo nieprzyjemny zapach moczu, który pojawia się już w trakcie kilkudziesięciu minut po ich spożyciu. Nie ma się co martwić, to całkowicie normalne! Winowajcami są dwa aminokwasy zawarte w szparagach: wspomniana już asparagina i S-metylmetionina, z których w wyniku przemian metabolicznych powstają związki siarki o odrażającym zapachu. Utrzymują się one w moczu przez kilka godzin, potem jego zapach wraca do normy.
Co ciekawe związki siarki pojawiają się u wszystkich uczestników szparagowej uczty, ale tylko 22-50 proc. populacji (częściej Amerykanie, rzadziej Azjaci) zauważa, że zapach moczu się zmienia. To kwestia różnic w genach warunkujących działanie receptorów węchowych.
Szparagi – zielone, białe czy fioletowe?
Wszystkie szparagi mają właściwości drenujące i są bardzo zdrowe.
Szparagi zielone, szczególnie te młode są najbardziej chrupkie i nieco ostrzejsze, białe to kwintesencja delikatności i maślanego smaku. Fioletowe w smaku przypominają białe, ale są od nich nieco słodsze.
Bez względu na rodzaj wszystkie są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ich zaletą jest wysoka gęstość odżywcza (ilość składników odżywczych i witamin w jednostce wagi) przy niskiej gęstości energetycznej (wartość energetyczna w jednostce wagi).
100 gramów szparagów ma w sobie jedynie 18 kcal!
Jeśli więc dbasz o linię, szparagi możesz jeść do woli, byle bez kalorycznych np. ciężkich sosów czy dużej ilości parmezanu, bo te dodatki mocno podbijają kaloryczność.
Uwaga! Jedynym przeciwwskazaniem zdrowotnym do objadania się szparagami jest dna moczanowa. Niestety te cudowne warzywa mają w swoim składzie sporo związków purynowych, które sprzyjają powstawaniu kryształów kwasu moczowego w stawach, czego następstwem bywa silny ból i stan zapalny.
Koktajl na stan zapalny – sprawdź przepis.
Szparagi – co się w nich znajduje?
Co się kryje w szparagach?
- kwas foliowy (w zielonych jest go więcej)
- witamin C, E i A
- wapń
- magnez
- potas
- żelazo
- rutyna i kwercetyna – flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym i przeciwbakteryjnym
- kwas ferulowy i kumarowy – obecne w szparagowych pędach mają właściwości antyoksydacyjne
- inulina – wielocukier o prozdrowotnych właściwościach, który usprawnia działanie przewodu pokarmowego i jest ulubionym pożywieniem dla bakterii probiotycznych zamieszkujących jelita
- sterole roślinne – związki obniżające poziom cholesterolu we krwi
Szparagi działają przeczyszczająco i moczopędnie. Prawdopodobnie przez to, że mają falliczny kształt, są zaliczane do roślinnych afrodyzjaków. Czy naprawdę tak działają? Wydaje się, że to raczej kwestia wyobraźni.
Jakie szparagi wybierać i jak je przechowywać?
Smakosze szparagów wiedzą, że najlepiej smakują, gdy są świeże. Im krótszą drogę muszą pokonać, by trafić z pola na talerz, tym lepiej. W supermarkecie raczej dobrych szparagów nie dostaniecie. Najlepiej wybrać się po nie rankiem na targowisko lub bazarek.
Szparagi trzeba przechowywać w chłodzie, najlepiej owinięte w wilgotną ściereczkę, ale nie za długo, bo ich delikatne główki szybko tracą jędrność i psują się, a to one są najbardziej smakowitą częścią tej rośliny.
Jak gotować szparagi?
Młode zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy odłamać twarde końcówki. Można jeść je na surowo, krótko gotować na parze lub w garnku w osolonej wodzie albo grillować.
Białe i fioletowe szparagi najlepiej obierać specjalną obieraczką do szparagów usuwając zwłókniałą wierzchnią warstwę i odcinając twardą końcówkę. Gotują się trochę dłużej niż zielone, ale maksymalnie 8 minut.
By ochronić szparagowe główki przed rozgotowaniem, warto gotować je w pozycji stojącej pod przykrywką. Do garnka (najlepiej specjalnego do gotowania szparagów, czyli wąskiego i wysokiego) nalewamy tyle wody, by główki znajdowały się ponad jej powierzchnią i gotowały się w parze.
Jak przyrządzić szparagi?
Najprostszy sposób na szparagi (każdego rodzaju) to ugotować je w lekko osolonej wodzie i podać z podsmażoną na maśle tartą bułką lub sezamem. Poniżej kilka alternatywnych pomysłów. Smacznego!
Sałatka ze szparagami, fetą i truskawkami
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 200 g sera feta
- 300 g świeżych truskawek
- 50 g płatków migdałów
- 150 ml śmietany lub gęstego jogurtu
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugrillować lub zblanszować na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Ułożyć na półmisku, posypać pokrojoną w kostkę fetą i ćwiartkami truskawek. Polać sosem ze śmietany lub jogurtu doprawionym do smaku solą i pieprzem. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów (ok. 15 szt.)
- 100 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach
- odrobina oliwy z oliwek
- sos balsamiczny lub dip z jogurtu i czosnku do polania
Jak to zrobić?
Umyte szparagi, po odłamaniu twardych końcówek, posmarować oliwą, zawijać pojedynczo w plastry szynki i grillować. Serwować polane sosem balsamicznym lub czosnkowym dipem. Razem z jajkiem sadzonym to fantastyczny, lekki obiad.
Zupa krem ze szparagów białych
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- pół cebuli
- duży ziemniak
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Ziemniaki gotujemy w bulionie, a gdy są już prawie miękkie dodajemy pokrojone (wcześniej obranej pozbawione zwłókniałych końcówek), szparagi ale uwaga bez główek. Gotujemy do miękkości, a następnie dodajemy zeszkloną na patelni cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Przed podaniem dodajemy podsmażone na maśle główki szparagów zamiast grzanek oraz (opcjonalnie) kleks ze słodkiej śmietanki.
Nowalijki – sprawdź przepisy z młodymi warzywami.