Strona główna Zdrowie na talerzu Wiosenne przepisy z nowalijkami
Strona główna Zdrowie na talerzu Wiosenne przepisy z nowalijkami

Wiosenne przepisy z nowalijkami

autor: Agnieszka Leciejewska

Gdy w ogrodzie zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, kolorowo robi się także na naszych stołach. Najbardziej popularny jest wówczas klasyczny wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem,  jajecznica ze szczypiorkiem, szparagi i botwinka. Ale nowalijki świetnie sprawdzają się także w innych kompozycjach, które dbają o urodę, pomagają utrzymać w ryzach cholesterol, cukier, schudnąć oraz oczyścić organizm na wiosnę.

Znudziły Ci się klasyczne wiosenne dania? Oto przepisy, dzięki którym nie tylko zjesz pyszny, pożywny obiad, ale oczyścisz organizm, obniżysz poziom cukru i wzmocnisz organizm. Postaw na nowalijki!

Sprawdź, jak posadzić rzeżuchę.

1. Wege miska ze szpinakiem i botwinką

Składniki dla 2 osób:

  • garść szpinaku
  • po garści sałaty masłowej, rukoli lub roszponki
  • garść świeżej botwinki
  • burak
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sok z cytryny

Składniki na sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną (pół szklanki) przepłukać na sicie pod bieżąca wodą. Zalać  wrzątkiem (1,5 szklanki) i gotować ok 15-20 min. na małym ogniu. Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni ok. 45 minut. Gdy burak przestygnie obrać go cienko ze skóry i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać umytą i osuszoną zieleninę (szpinak, rukolę, roszponkę i botwinkę kasze jaglaną, buraki. Polać sosem, na koniec posypać nasionami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.

5 produktów, które warto jeść na przedwiośniu.

Botwinka - przepisy z nowalijkami.

Wiosną warto zacząć domowy detoks, wprowadzając do menu bezmięsne sałatki z ze świeżym szpinakiem, botwinką i zielonymi sałatami. Zawierają one dużo chlorofilu zwanego „zieloną krwią”. Budową przypomina on ludzką hemoglobinę. Ma właściwości odkwaszające, oczyszczające i odtruwające.

Poprawia transport tlenu w naczyniach krwionośnych, wspomaga odchudzanie, reguluje poziom cukru i ciśnienie tętnicze, wiąże toksyny, poprawia wygląd cery oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Zielone warzywa doskonale służą mieszkańcom dużych miast, którzy są szczególnie narażeni toksyny i szkodliwe wolne rodniki znajdujące się w powietrzu. Zielenina zawiera spor antyoksydantów, wymiatających je z organizmu.

2. Roladki z cukinii z kaszą gryczaną i szpinakiem

Składniki na 3 porcje:

  • 2 cukinie (450 g)
  • 2 łyżki oliwy (20 g)
  • torebka kaszy gryczanej
  • 100 g świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki pieprzu

Cukinie umyć i pokroić obieraczkę do warzyw wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm. Każdy posmarować oliwa i ostawić na kilka minut. Kaszę ugotować tak, by była lekko twarda. Szpinak umyć, odciąć grube łodyżki, sparzyć we wrzątku i pokroić. Połączyć z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Farsz nałożyć na każdy plaster cukinii, następnie go zrolować. Gotowane roladki umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folia aluminiową. Piec 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Zdjąć folię, piec kolejne 10 min. Podawać z dipem  z jogurtu, czosnku i koperku.

Czosnek niedźwiedzi – jakie ma właściwości?

Szpinak - przepisy z nowalijkami.

Lekkie roladki z dodatkiem młodych zielonych warzyw szpinaku i natki to idealne danie na wiosnę dla osób borykających się z wysokim poziomem cukru we krwi. Potrawa dostarcza sporo błonnika, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Szpinak to cenne źródło magnezu, fosforu i potasu.

Razem z natką wzbogaca menu w witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych: witaminy A, C i E. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają działanie przeciwzapalne. Wysoki poziom cukru sprzyja stanom zapalnym.

3. Jajko ze szparagami w kokilce

Składniki na 2 porcje:

  • 6 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi umyć, oderwać twardą końcówkę, a łodygi pokroić na długie cienkie wstążki obieraczką do warzyw. Zostawić główki. Silikonową formę do pieczenia babeczek spryskać oliwą. Wyłożyć do niej szparagowe wiórka, posolić. Do tak przygotowanych kokilek wlać jajko. Wstawić do piekarnika do temp. 180 stopni na 20 minut.

Szparagi - przepisy z nowalijkami.

Przyszłe mamy powinny wykorzystać sezon na szparagi i często sięgać po te zielone, by wzbogacić menu w kwas foliowy. Jest on niezbędny już na etapie przygotowań do ciąży oraz w jej trakcie. Odpowiednia ilość kwasu foliowego jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, gdy kształtuje się mózg i rdzeń kręgowy dziecka. Niedobór kwasu foliowego może bowiem spowodować wady cewy nerwowej u płodu.

Powiązane artykuły