Strona główna Polecane Hummus, sosy i dipy – 4 przepisy na pasty warzywne na kanapki i nie tylko
Hummus, ajvar, chimichurri, harissa - 4 przepisy na pasty warzywne na kanapki i nie tylko. Miseczki z kolorowymi pastami warzywnymi na ciemnym blacie.
Strona główna Polecane Hummus, sosy i dipy – 4 przepisy na pasty warzywne na kanapki i nie tylko

Hummus, sosy i dipy – 4 przepisy na pasty warzywne na kanapki i nie tylko

autor: Julia Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Pasty warzywne to idealna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich smarowideł na kanapki. Te domowe i wykonane ze świeżych składników pasty warzywne, poza pełnią smaku, są zdrowe i wartościowe. Hummus czy ajvar to nie tylko idealny dodatek do pieczywa. Można przyrządzać z nimi obiady, np. mięsa, makarony, robić pyszne przekąski, takie jak tortille, tacos, czy posmarować nimi warzywa do szaszłyków. Jak zrobić takie sosy? Jak zrobić domowy ajvar, hummus z cukinii, chimichurri i i pastę harissa? Oto kilka wskazówek.

1. Domowy ajvar

Ajvar to pyszna paprykowa pasta, której historia zaczęła się w Serbii. Oryginalna pasta warzywna zawiera w sobie dwa główne składniki – paprykę i bakłażan. Ajvar świetnie pasuje do kanapek, zapiekanek czy chleba. Idealnie nada się też do posmarowania tortilli lub mięsa.

Przepis na domowy ajvar

Składniki:

  • 5–6 czerwonych papryk
  • 1 średniej wielkości lub duży bakłażan
  • 2 pomidory lub 3–4 łyżki przecieru pomidorowego (można pominąć)
  • 1 cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina lub sok z cytryny
  • łyżka miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili lub płatki ostrej papryki
Przepis na domowy ajvar - pasta warzywna na kanapkę.

Fot. Julia Jarosz

 

Jak zrobić ajwar?

Paprykę, pomidory i bakłażana dokładnie myjemy. Pomidory i paprykę kroimy na ćwiartki. Z papryki usuwamy wszystkie pestki. Bakłażana kroimy na grube plastry. Wszystkie warzywa przekładamy na blaszkę, skrapiamy delikatnie oliwą. Cebulę i czosnek kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do warzyw.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika (230–240 stopni). Pieczemy tak długo, aż skórka zacznie łatwo odchodzić od powierzchni papryki. Zwykle jest to około 30 minut. Skórka może zrobić się czarna – to w niczym nie przeszkadza, należy jednak uważać, by nie spalić całości warzyw.

Po wyciągnięciu blaszki z piekarnika odstawiamy ją na bok, by warzywa ostygły. Obieramy paprykę ze skórki. Do całości dodajemy przyprawy: sól, pieprz, chili lub płatki ostrej papryki, słodką paprykę, ocet i coś słodkiego (np. cukier, miód, syrop z agawy). Całość miksujemy. Domowy ajvar gotowy!

2. Hummus z cukinii

Hummus to bardzo popularny przysmak wśród wegan i wegetarian. Jego podstawowym składnikiem jest ciecierzyca. Jest to idealna potrawa uzupełniająca białko w diecie. Oryginalny hummus pochodzi z Egiptu i Lewantu. Hummus jemy jako dodatek np. do kanapek, ale może być także daniem głównym.

Hummus z cukinii nie jest aż tak wyrazisty w smaku i jest nieco bardziej płynny niż ten tradycyjny. Dlatego hummus z cukinii świetnie sprawdza się jako sos do makaronu lub jako pyszny sos do pieczonych warzyw. Idealnie nadaje się też na kanapkę.

Przepis na hummus z cukinii

Składniki:

  • jedna duża cukinia lub dwie małe
  • około 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 2–3 łyżeczki pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • pieprz, sól, odrobina kurkumy i kminku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie ziarna słonecznika
  • jeśli ktoś lubi wyrazisty smak, warto dodać suszone pomidory
Przepis na hummus z cukinii.

Fot. Julia Jarosz

 

Jak zrobić hummus z cukinii?

Cukinię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Wszystko układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i dodajemy odrobinę soli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25–30 minut i pieczemy w temperaturze około 180 stopni – do momentu, aż cukinia zmięknie.

Wyjmujemy blaszkę i czekamy na ostudzenie warzyw. Następnie dłońmi wyciskamy z nich nadmiar wody. Ugotowaną i odsączoną ciecierzycę łączymy z cukinią, cebulą, czosnkiem i blendujemy. Następnie dodajemy pastę tahini, przyprawy i ponownie delikatnie mieszamy. Pyszny hummus z cukinii można podać z makaronem lub z pieczonymi warzywami.

Buddha bowl – micha, która uszczęśliwi i ciało i ducha

3. Chimichurri

Chimichurri to surowy sos, który wywodzi się z kuchni argentyńskiej. Kluczowymi składnikami są świeże zioła i czosnek. To, co wyróżnia ten sos, to bardzo letnio świeży smak, jednak jednocześnie bardzo rozgrzewający. Ten przysmak chętnie wykorzystywany jest jako dodatek do mięsa, chociaż wspaniale komponuje się z focaccią lub ciepłymi grzankami. Przepysznym odkryciem jest sos chimichurri z podsmażonymi krewetkami, które można zjeść na kolację lub obiad.

Przepis na chimichurri

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano (opcjonalnie)
  • 1/6 kawałka cytryny lub limonki
  • 1 cebula (najlepsza będzie czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 4–6 łyżek oliwy z oliwek
  • opcjonalnie można dodać trochę chili (jeśli ktoś lubi pikantny smak)
Przepis na chimichurri

Fot. Julia Jarosz

 

Jak zrobić chimichurri?

Nie ma nic prostszego niż ta pasta warzywna. W pierwszej kolejności wszystkie zioła dokładnie myjemy. Obieramy cebulę i czosnek. Wszystkie składniki poza przyprawami i cytryną umieszczamy w malakserze. Jeśli go nie mamy, wystarczy zioła, czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać. Do całości wkrapiamy kilka kropel cytryny i doprawiamy do smaku. Całość ponownie mieszamy i pasta warzywna chimichurri gotowa.

4. Piekielnie ostra pasta harissa

Pasta, której najważniejszym składnikiem są suszone papryczki chili. Jest bardzo ostra (chociaż to w głównej mierze zależne od tego, jaki rodzaj papryczek chili wybierzemy). Można byłoby o niej mówić dużo. Także jako o przyprawie, np. do zup czy kanapek. Bardzo popularna jest w Maroku, ale też w Tunezji i Libii. Świetnie pasuje do kanapek, ale też do kuskusu i makaronów, jest dobrym dodatkiem do innych sosów (jako składnik nadający pikantności).

Przepis na pastę harissa

Składniki:

  • 2 cebule (najlepiej szalotki)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 suszone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, zmielona kolendra, kmin rzymski, słodka papryka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie pasta z pomidorów
Przepis na pastę harissa

Fot. Julia Jarosz

 

Jak zrobić pastę harissa?

Paprykę czerwoną myjemy i czyścimy z pestek. Przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20–30 minut (temperatura około 230 stopni). Gdy papryka przestygnie, obieramy ją ze skórki i umieszczamy w malakserze.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni (do złotego koloru – trzeba uważać, by się nie spaliła). Wszystkie składniki – podsmażoną cebulkę, paprykę, suszone papryczki chili, czosnek i przyprawy –miksujemy. Oliwy dodajemy według uznania – do otrzymania odpowiedniej konsystencji pasty harissa.

Najnowsze artykuły