7 produktów wzmacniających jelita

Wszyscy już wiemy, że od stanu naszych jelit, a dokładniej od tego w jakiej kondycji znajdują się bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, zależy odporność, samopoczucie, a nawet nastrój. Aby je odżywić, jedz prebiotyki. Dowiedz się więc, co warto włączyć do menu, żeby twój mikrobiom był silny i zdrowy.

7 produktów, które wzmacniają jelita. Czosnek, jogurt, cykoria, kombucha, szparagi, cebula, kiszonki.

Dobre bakterie (probiotyki) będę się namnażać i chronić nasze zdrowe jeśli zapewnimy im odpowiednią pożywkę, czyli stały dostęp do prebiotyków. Znakomitym prebiotykiem jest błonnik zawarty w surowych warzywach, owocach czy produktach zbożowych z pełnego przemiału. Sprawdź, jakie prebiotyki będą najlepsze dla twojego mikrobiomu. A oto prawdziwa złota siódemka produktów, które najlepiej dbają o jelita i cały układ trawienny.

 Produkty wzmacniające mikrobiom jelit

  • Cykoria: Zawarta w niej inulina sprzyja rozwojowi dobrych bakterii, obniża tez poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo laktucyna i laktukopiryna przyspieszają wydzielanie żółci w wątrobie.
  • Jogurt: Naturalne, niesłodzone mleczne produkty fermentowane (jogurty, kefiry, zsiadłe mleko) dbają o mikrobiom. Wybieraj te, na opakowaniu których podany jest rodzaj, gatunek i szczep bakterii np. Bifidobakterium, lactis, DN-173010.
  • Kiszonki: świetne źródło bakterii kwasu mlekowego, błonnika, a także działającej przeciwzapalnie witaminy C. Zawierają także acetyloholinę pomagającą regulować ciśnienie krwi.
  • Cebula: jest źródłem fruktooligosacharydów, czyli naturalnych prebiotyków, a także witaminy C oraz substancji o działaniu grzybobójczym.
  • Szparagi: podobnie jak cykoria zawierają inulinę a także glutation, który wspomaga pracę wątroby i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
  • Czosnek: najlepszy naturalny prebiotyk – kiedy jemy czosnek, obniża się pH jelitowe, co zniechęca szkodliwe bakterie do rozmnażania. Natomiast zawarta w nim allicyna niszczy szkodliwe patogeny.
  • Kombucha: naturalny sfermentowany napój herbaciany (do sporządzenia którego potrzebna jest herbata, cukier i specjalny „grzybek japoński”) jest źródłem m.in. dobroczynnych kwasów organicznych, drożdży, aminokwasów, witamin które zasiedlają nasze jelita i pomagają je oczyścić z toksyn.

7 produktów wzmacniających jelita.

07.08.2019
Bardziej kojarzy się z lekami na wątrobę niż z kuchnią. Tymczasem może być naprawdę smaczną przekąską, a pod względem właściwości prozdrowotnych deklasuje konkurencję –  pomoże podreperować wątrobę, uregulować cukier, a nawet walczy z bakteriami i drożdżami.
21.09.2019
Dieta oparta o indeks glikemiczny (IG) sprzyja osobom z cukrzycą, insulinoopornością, otyłością i nadwagą. Im niższy IG posiłku, tym lepiej. Ale nawet te potrawy, które mają najwyższy wskaźnik można „naprawić”. Oto najlepsze sposoby na obniżenie indeksu glikemicznego.
27.07.2019
Matcha ma opinię najzdrowszej ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Na jej prozdrowotne właściwości ogromny wpływ ma sposób jej przyrządzania i uprawy.
13.07.2019
Latem często słyszymy komunikaty o zagrożeniu pożarowym lasów. Warto wiedzieć, jak zachować się, by nie stwarzać niebezpieczeństwa, a także co robić, gdy zauważymy ogień w lesie.
05.06.2018
Z powodu zaparć cierpi niemal połowa kobiet i co czwarty mężczyzna. Obstrukcja to nie tylko dyskomfort, ale poważny problem zdrowotny, który prowadzi do otyłości i przewlekłego zatrucia organizmu. Jest także przyczyną złego samopoczucia i obniżenia jakości życia. O tym, jak walczyć z zaparciami naturalnymi metodami i jak się ich na dobre pozbyć, opowiada dr Alina Małmyszko-Czapkowicz, lekarz rodzinny.
04.06.2019
To tylko mała plamka – myślisz, widząc kawałek pleśni na chlebie lub owocu – odkroję ją, a resztę da się zjeść. Stop! Zanim sięgniesz po spleśniałą żywność, sprawdź, czym grozi jej zjedzenie!