7 produktów wzmacniających jelita

Wszyscy już wiemy, że od stanu naszych jelit, a dokładniej od tego w jakiej kondycji znajdują się bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, zależy odporność, samopoczucie, a nawet nastrój. Aby je odżywić, jedz prebiotyki. Dowiedz się więc, co warto włączyć do menu, żeby twój mikrobiom był silny i zdrowy.

7 produktów, które wzmacniają jelita. Czosnek, jogurt, cykoria, kombucha, szparagi, cebula, kiszonki.

Dobre bakterie (probiotyki) będę się namnażać i chronić nasze zdrowe jeśli zapewnimy im odpowiednią pożywkę, czyli stały dostęp do prebiotyków. Znakomitym prebiotykiem jest błonnik zawarty w surowych warzywach, owocach czy produktach zbożowych z pełnego przemiału. Sprawdź, jakie prebiotyki będą najlepsze dla twojego mikrobiomu. A oto prawdziwa złota siódemka produktów, które najlepiej dbają o jelita i cały układ trawienny.

 Produkty wzmacniające mikrobiom jelit

  • Cykoria: Zawarta w niej inulina sprzyja rozwojowi dobrych bakterii, obniża tez poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo laktucyna i laktukopiryna przyspieszają wydzielanie żółci w wątrobie.
  • Jogurt: Naturalne, niesłodzone mleczne produkty fermentowane (jogurty, kefiry, zsiadłe mleko) dbają o mikrobiom. Wybieraj te, na opakowaniu których podany jest rodzaj, gatunek i szczep bakterii np. Bifidobakterium, lactis, DN-173010.
  • Kiszonki: świetne źródło bakterii kwasu mlekowego, błonnika, a także działającej przeciwzapalnie witaminy C. Zawierają także acetyloholinę pomagającą regulować ciśnienie krwi.
  • Cebula: jest źródłem fruktooligosacharydów, czyli naturalnych prebiotyków, a także witaminy C oraz substancji o działaniu grzybobójczym.
  • Szparagi: podobnie jak cykoria zawierają inulinę a także glutation, który wspomaga pracę wątroby i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
  • Czosnek: najlepszy naturalny prebiotyk – kiedy jemy czosnek, obniża się pH jelitowe, co zniechęca szkodliwe bakterie do rozmnażania. Natomiast zawarta w nim allicyna niszczy szkodliwe patogeny.
  • Kombucha: naturalny sfermentowany napój herbaciany (do sporządzenia którego potrzebna jest herbata, cukier i specjalny „grzybek japoński”) jest źródłem m.in. dobroczynnych kwasów organicznych, drożdży, aminokwasów, witamin które zasiedlają nasze jelita i pomagają je oczyścić z toksyn.

7 produktów wzmacniających jelita.

31.05.2019
Poznaj 6 produktów żywnościowych, które wzmacniają serce, obniżają ciśnienie i zapobiegają zawałom. Wszystkie mają potwierdzone naukowo właściwości, dlatego warto włączyć je na stałe do swojego jadłospisu.
28.05.2019
Pomidory w sałatce, w zupie pomidorowej, jako składnik soków warzywnych, ketchup, sos do pizzy… Pyszne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Jedzmy ich jak najwięcej, zwłaszcza w sezonie gdy dojrzewają w naszym kraju. Wówczas mają najwięcej składników odżywczych.
07.08.2019
Bardziej kojarzy się z lekami na wątrobę niż z kuchnią. Tymczasem może być naprawdę smaczną przekąską, a pod względem właściwości prozdrowotnych deklasuje konkurencję –  pomoże podreperować wątrobę, uregulować cukier, a nawet walczy z bakteriami i drożdżami.
01.03.2019
Maluch jest nakarmiony, przewinięty, a mimo to zanosi się płaczem, pręży, podkurcza nóżki – takie objawy mogą wskazywać na kolkę niemowlęcą. Jak się z nią uporać dzięki naturalnym metodom? Konsultacja: dr Katarzyna Faruga, pediatra stosująca homeopatię.
16.10.2018
Ostatnimi czasy coraz więcej mówi się i słyszy o tajemniczych wolnych rodnikach, którym przypisuje się zasadniczą rolę w wywoływaniu wielu chorób oraz przyspieszaniu procesów starzenia się organizmu. To wszystko prawda, warto zatem wiedzieć, czym są, skąd się biorą i co powodują owe zgubne cząstki oraz – co nawet ważniejsze – jak się przed nimi chronić.
31.08.2018
Lubisz podjadać? Zamiast niezdrowych chipsów jedz pestki dyni lub słonecznika. To zdrowe i niskokaloryczne źródła kwasów omega 3 i wielu innych substancji odżywczych. O ich wartościach mówi Kamila Lipowicz, dietetyk z kliniki Ajwen.