Strona główna Zdrowie na talerzu 7 produktów wzmacniających jelita
Strona główna Zdrowie na talerzu 7 produktów wzmacniających jelita

7 produktów wzmacniających jelita

autor: Dorota Mirska

Wszyscy już wiemy, że od stanu naszych jelit, a dokładniej od tego w jakiej kondycji znajdują się bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, zależy odporność, samopoczucie, a nawet nastrój. Aby je odżywić, jedz prebiotyki. Dowiedz się więc, co warto włączyć do menu, żeby twój mikrobiom był silny i zdrowy.

Dobre bakterie (probiotyki) będę się namnażać i chronić nasze zdrowe jeśli zapewnimy im odpowiednią pożywkę, czyli stały dostęp do prebiotyków. Znakomitym prebiotykiem jest błonnik zawarty w surowych warzywach, owocach czy produktach zbożowych z pełnego przemiału. Sprawdź, jakie prebiotyki będą najlepsze dla twojego mikrobiomu. A oto prawdziwa złota siódemka produktów, które najlepiej dbają o jelita i cały układ trawienny.

 Produkty wzmacniające mikrobiom jelit

  • Cykoria: Zawarta w niej inulina sprzyja rozwojowi dobrych bakterii, obniża tez poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo laktucyna i laktukopiryna przyspieszają wydzielanie żółci w wątrobie.
  • Jogurt: Naturalne, niesłodzone mleczne produkty fermentowane (jogurty, kefiry, zsiadłe mleko) dbają o mikrobiom. Wybieraj te, na opakowaniu których podany jest rodzaj, gatunek i szczep bakterii np. Bifidobakterium, lactis, DN-173010.
  • Kiszonki: świetne źródło bakterii kwasu mlekowego, błonnika, a także działającej przeciwzapalnie witaminy C. Zawierają także acetyloholinę pomagającą regulować ciśnienie krwi.
  • Cebula: jest źródłem fruktooligosacharydów, czyli naturalnych prebiotyków, a także witaminy C oraz substancji o działaniu grzybobójczym.
  • Szparagi: podobnie jak cykoria zawierają inulinę a także glutation, który wspomaga pracę wątroby i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
  • Czosnek: najlepszy naturalny prebiotyk – kiedy jemy czosnek, obniża się pH jelitowe, co zniechęca szkodliwe bakterie do rozmnażania. Natomiast zawarta w nim allicyna niszczy szkodliwe patogeny.
  • Kombucha: naturalny sfermentowany napój herbaciany (do sporządzenia którego potrzebna jest herbata, cukier i specjalny „grzybek japoński”) jest źródłem m.in. dobroczynnych kwasów organicznych, drożdży, aminokwasów, witamin które zasiedlają nasze jelita i pomagają je oczyścić z toksyn.

7 produktów wzmacniających jelita.

Powiązane artykuły