5 najlepszych produktów żywnościowych dla mężczyzn

Nie tylko podnoszą poziom testosteronu (prezentowane warzywa zawierają bowiem jego roślinny odpowiednik –  fitotestosteron), ale mają także inne, ważne dla męskiego organizmu właściwości.
Posiłek potreningowy i posiłek przed treningiem - co i kiedy jeść?

  1. Kapusta. To i inne warzywa z rodziny kapustnych (brukselka, brokuły, kalafior) zmniejszają poziom estrogenów (żeńskie hormony płciowe obecne także w męskim organizmie). Dzieje się to za sprawą związku o nazwie indol 3-karbinol, który bywa nazywany blokerem estrogenów. Warto jeść takie warzywa co najmniej kilka razy w tygodniu. Dodatkowy argument: popularna przez wiele lat dieta kapuściana to niezły sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. A nadwaga, a zwłaszcza częsta u panów otyłość brzuszna, to pierwszy krok ku chorobom serca i postępującemu zniewieścieniu!
  2. Mięso. Zawiera bardzo dużo białka, potrzebnego zwłaszcza tym, którzy intensywnie ćwiczą na siłowni. Warto wybierać gatunki bardziej szlachetnie niż wieprzowina czy kurczak. Wołowe carpaccio z dodatkiem warzyw czy kawałek pieczonego indyka, to całkiem niezłe przekąski potreningowe.
  3. Brokuły. Jedz je, a będziesz się cieszył lepszym libido – radzą sobie kulturyści na forach internetowych. I dodają: substancje w nich zawarte wspomagają detoksykację wątroby (na przykład po wypiciu alkoholu)! Z alkoholem przesadzać nie należy, za to z jedzeniem brokułów ograniczać się nie warto!
  4. Jajka. Dobre źródło niezbędnego mężczyznom białka, a jeśli któryś z nich potrzebuje efektów specjalnych np. poprawy potencji i możliwości seksualnych, powinien sięgnąć po jajka przepiórcze. Mają one 3-4 razy więcej składników odżywczych niż kurze.
  5. Rzodkiewka. Idealna dla panów, bo ma sporo potasu. Zawiera także związki siarki, dlatego wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Warto zatem podrzucą ją na talerz mężczyzn, którzy narzekają na coraz większe zakola.

Najlepsze produkty żywnościowe dla mężczyzn.

01.11.2019
Jest jeszcze czas żeby przygotować znakomite lecznicze nalewki z jesiennych owoców, które pomogą nam uporać się z przeziębieniem i innymi infekcjami dróg oddechowych w tym sezonie. Warto dodawać je do ciepłej herbaty na rozgrzewkę, zwłaszcza jesienią i zimą.
05.10.2019
Tak radzi swoim pacjentkom dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog z 30-letnim stażem. Jaki mają związek mięśniaki z dietą? Niewykluczone, że duży.
25.10.2019
Wątroba to jeden z najważniejszych i kluczowych dla utrzymania zdrowia narządów w naszym organizmie. Można śmiało nazwać ją naturalnym centrum odtruwania. Pełni także rolę „śmieciarza”, odbierającego z krwi wszelkiego rodzaju odpady i toksyny. Brzmi to dosyć niewdzięcznie, lecz jak bardzo jest potrzebne, aby cieszyć się pełnią zdrowia!
18.03.2019
Skóra dzieli nas od świata zewnętrznego, a zarazem nas z nim łączy. Gdy zaczyna chorować, zagrożone staje się nasze zdrowie. Można ją jednak wzmocnić i wyleczyć dzięki lekom roślinnym.
19.10.2018
Przerażony maluch budzi się w nocy. Oddycha ze świstem, a jego kaszel jest suchy, chrapliwy i brzmi jak szczekanie. To objawy zapalenia krtani, które u małych dzieci przebiega gwałtowniej i ostrzej niż u dorosłych. Jak złagodzić zapalenie krtani u dzieci tłumaczy Joanna Gzik, pediatra.
18.10.2018
Czy wyrzucasz dżem czy ser z małą ilością pleśni? Czy tylko zdejmujesz ją z wierzchu, a resztę zjadasz? Może myślisz, że reszta potrawy jest bezpieczna i możesz podać ją sobie oraz ludziom na których Ci zależy. Nic bardziej mylnego! Nie truj siebie i bliskich.