Właściwości lecznicze żurawiny są niezliczone, podobnie jak składniki odżywcze zamknięte w okrągłych owocach. O działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym oraz zbawiennym wpływie żurawiny na choroby układu moczowego mówi się od dawna, ale niewiele osób wie, że owoc pomaga walczyć z wrzodami żołądka, chorobami przyzębia i dziąseł, zapobiega chorobom serca i chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami, które zdarzają się m.in. podczas wylewu czy zakrzepu. Dodatkowo, wzmacnia nasz organizm, podnosi odporność, niweluje awitaminozę i przemęczenie, a wręcz dodaje energii. A to, jesienną porą, jest zbawienne!
Dieta na odporność
Spis treści
Żurawina – z czym się ją podaje?
Z żurawiny najczęściej robi się konfitury, galaretki, soki, syropy, herbatki owocowe. Przerobione owoce dodaje się do puddingów, kaszki manny, owsianki, przeróżnych deserów (np. banana zapiekanego pod kruszonką – przepis poniżej). Żurawinowe sosy i konfitury świetnie pasują do pieczonych wędlin, mięs, serów (zwłaszcza camemberta na gorąco) ale idealnie komponują się również jako urozmaicenie farszu do pierogów, czy kaszotto. Wyrazisty i kwaśny smak żurawiny jest idealną równowagą zwłaszcza dla delikatnych i „słodkawych” warzyw np. buraków, marchewki czy dyni.
Warzywa korzeniowe – odkryj ich niezwykłe właściwości
Żurawina – suszona czy świeża?
Największe właściwości zdrowotne ma świeża żurawina, dlatego najlepiej pić sok wyciśnięty ze świeżych owoców. Co prawda jest mocno cierpki w smaku, więc nie ma wielu fanów, ale zawiera szereg składników odżywczych idealnych dla podreperowania zdrowia. Obróbka termiczna nie wpływa (na szczęście) niekorzystnie na właściwości bakteriobójcze żurawiny. Suszone owoce też zachowują mnóstwo cennych właściwości, choć trzeba pamiętać, że często serwowane są z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, przeróżnych środków konserwujących lub oleju (np. słonecznikowego).
Zobacz także: Z czym podawać żurawinę? Jest dobra nie tylko do mięsa!
Jak przechowywać żurawinę?
Jeżeli żurawinę zawiniemy szczelnie to wytrzyma w lodówce nawet kilka miesięcy. Najlepiej trzymać ją w szklanym pojemniku, płóciennym worku lub papierze (ten do pieczenia będzie znacznie lepszy aniżeli zwykły papier śniadaniowy). Zamrozić można zarówno świeże owoce jak i przerobione np. w formie sosu żurawinowego przelanego do pojemnika na kostki lodu. Najdłużej można przechowywać suszone owoce. Trzymane w papierze, w chłodnym miejscu pozostaną świeże nawet przez kilka lat.
Polskie superfoods – sprawdź, które produkty mają supermoc!
Precz ze zmęczeniem, awitaminozą i przeziębieniami
Ze względu na wysoką zawartość witamin A, C oraz tych z grupy B żurawina ma właściwości antyseptyczne, ale też odżywcze. Zgodnie z zaleceniami pradawnej medycyny ludowej może być podawana zarówno w przypadku przeziębienia, jak i anginy. Działa wzmacniająco, wpływa pozytywnie na odporność, niweluje zmęczenie, a nawet długotrwałe przemęczenie. Zawiera również szereg minerałów takich jak wapń, potas, magnez, fosfor, sód, niewielkie ilości żelaza i cynku.
Żurawina na drogi moczowe
Żurawina przy infekcjach układu moczowego
Ponoć związek pomiędzy jedzeniem żurawiny, a infekcjami dróg moczowych wykazano już w 1840 roku. Okazuje się, że owoc ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze i pomaga nie tylko w walce z przeziębieniem, czy ogólnym osłabieniem organizmu, ale przede wszystkim w walce z infekcjami dróg moczowych. Te są najczęściej spowodowane obecnością bakterii Escherichia coli (E. coli), która osadza się w drogach moczowych i wywołuje stany zapalne. Żurawina nie tylko pomaga wypłukiwać bakterie E. coli, ale zmniejsza też ich przyczepność do ścianek moczowych, jednocześnie zmniejszając ich ilość w moczu.
Żurawina dobra na serce i mózg
Okazuje się, że związki, które znajdują się w żurawinie mają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a dzięki temu powstrzymują tworzenie się zakrzepów. Flawonoidy, które można znaleźć w tych okrągłych owocach są podobne do tych, które znajdują się w czerwonym winie, więc wspomagają pracę serca. Żurawina zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, a poza tym chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami, które zdarzają się m.in. podczas wylewu czy zakrzepu.
Dynia – przepisy na jesień
Żurawina – przepisy na jesień
1. Kaszotto z buraczkami, żurawiną i karmelizowaną marchewką
Słodki smak buraków, doprawiony porem, czosnkiem i cebulą doskonale zrównoważy się ze smakiem kwaskowatej żurawiny. Do tego sycąca kasza i pyszne karmelizowane marchewki z odrobiną imbiru. Jesienny i zdrowy talerz pyszności.
Składniki na kaszotto:
- 2 buraki
- 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Kawałeczek pora (ok. 5 cm)
- Pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki czerwonego wina
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 1 i ½ szklanki bulionu
- ¼ szklanki suchej kaszy pęczak
- Szczawik zajęczy lub szczypior do dekoracji
Składniki na karmelizowane marchewki:
- 2-3 niewielkie marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i pora pokrój i podsmaż na mieszance roztopionego masła i oliwy. Buraki obierz, zetrzyj na tarce (grube oczka) i dodaj na patelnię. Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie podlej bulionem i odrobiną wina. Dopraw od serca solą, świeżo mielonym pieprzem, a następnie dodaj kaszę. Przykryj i gotuj na małym ogniu (co jakiś czas mieszając) przez ok. 25 minut. Na końcu zdejmij pokrywkę, odparuj i dopraw raz jeszcze.
Przed podaniem dodaj dwie łyżki (lub więcej) konfitury z żurawiny i delikatnie zamieszaj. Udekoruj szczawikiem zajęczym i karmelizowanymi marchewkami. Aby je zrobić wystarczy obrać marchewki i odciąć końcówki, a następnie delikatnie je podgotować (nie więcej niż 5 minut). Później trzeba przygotować marynatę z oliwy, miodu, soku z cytryny, imbiru i przypraw, obtoczyć marchewkę i podsmażyć ją na roztopionym maśle (aż się skarmelizuje).
2. Banan i żurawina pod kruszonką
Idealny jesienny deser. Słodki banan dobrze komponuje się z kwaskowatą żurawiną. A na górze chrupiąca kruszonka.
Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- Odrobina masła do smarowania naczyń żaroodpornych
Przygotowanie:
Małe naczynia żaroodporne wysmaruj odrobiną masła. Banany obierz i pokrój w plastry, ułóż w naczyniach, a na górę dodaj żurawinę. Przygotuj kruszonkę: masło, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj aż powstaną grudki. Wstaw na 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Po wyjęciu posyp banany i żurawinę, a następnie zapiekaj w temp. 200 st. przez ok. 20 minut. Przed podaniem możesz dodać jeszcze odrobinę żurawiny na górę.
3. Ciastka owsiane z kardamonem i suszoną żurawiną
Składniki:
- 250 g cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki rodzynek
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło rozpuść a następnie przestudź. Żurawinę i rodzynki pokrój w mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i bakalie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wykładaj kawałki ciasta na blachę i delikatnie rozgniataj (najlepiej robić to łyżką zanurzoną wcześniej w zimnej wodzie). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-15 min. aż ciastka się zarumienią.
Przeczytaj także: Domowe przetwory z żurawiny