Strona główna Na talerzu Najlepsze przepisy na kiszonki
Najlepsze przepisy na kiszonki: kapusta kiszona, kiszone buraki, kiszone jabłka, kiszone cytryny, kimchi. Pokrojone w talarki buraki do zakiszenia na drewnianej desce na białym blacie, wokół przyprawy i zioła.
Strona główna Na talerzu Najlepsze przepisy na kiszonki

Najlepsze przepisy na kiszonki

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jeśli nie udało ci się zakisić ogórków na zimę (albo wszystkie już zjedliście) możesz teraz zrobić inne – równie wartościowe i pyszne kiszonki. Te tradycyjne: kiszona kapusta, buraki czy jabłka i te bardziej orientalne – kimchi czy kiszone cytryny.

Przepisy na kiszonki

Kiszonki są nie tylko skarbnicą dobroczynnych bakterii, ale jeśli zastosujesz je jako dodatek do niektórych dań, zyskają wyjątkowy smak. Do dzieła!

1. Kiszona kapusta

Składniki:

  • 10 kg kapusty białej (odmiany późne)
  • 20 dag soli (najlepiej kamiennej niejodowanej)
  • 2 dag kminku
  • 1 dag nasion kopru
  • 20 dag marchwi
  • 50 dag jabłek
  • kilka listków laurowych

Przepis na kapustę kiszoną - jak ją przygotować? Kapusta kiszona w drewnianym pojemniku.

Przepis na kapustę kiszoną

Główki kapusty oczyścić, opłukać i poszatkować. Potem kapustę wymieszać z przyprawami (solą, kminkiem i koprem), dodać poszatkowaną marchew i jabłka. Kapustę nakładać do dużych naczyń do ¾ wysokości. Dobrze ubijając drewnianym ubijakiem. Nadmiar soku usunąć. Na powierzchnię kapusty położyć wyparzony i obciążony talerzyk. Naczynie z kapustą pozostawić na 1-2 dni w temp ok. 20 stopni. Potem przenieść do chłodnego pomieszczenia, np. piwnicy do dalszej fermentacji.

W pierwszych dniach fermentacji kapustę można przebijać drewnianym patyczkiem, by ułatwić fermentację i uwalnianie gazów na zewnątrz. Po ok. ok 2 tygodniach kapustę przenieść do słoików. Ułożyć ją ściśle, zamknąć słoiki. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Ogórki kiszone – przepis na odporność

2. Kiszone buraki

Składniki:

  • buraki ćwikłowe
  • woda, duże słoje
  • kawałek skórki od chleba

Przepis na kiszone buraki. Poszatkowane buraki w drewnianej miseczce.

Przepis na buraki kiszone

Zdrowe i nieuszkodzone buraki zalać letnią wodą, dokładnie wyszorować, opłukać, obrać i pokrajać w cienkie plastry. Włożyć do wymytych i wyparzonych garnków kamiennych lub dużych szklanych słoi. Zalać letnią wodą. Naczynie pozostawić w ciepłym miejscu.

Dla szybszego zakiszenia można dodać kawałek skórki od chleba. Po 6-7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń, a powstały kwas przelać do butelek. Zakręcić, przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Zakwas buraczany – przepis na eliksir życia

3. Kiszone jabłka

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 dag soli
  • 2 dag cukru
  • 4 szklanki wody
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
  • listki laurowe
  • kilka gałązek estragonu (lub wersja suszona)
  • pół łyżki mąki żytniej

Przepis na kiszone jabłka. Żółte jesienne jabłka na talerzu na niebieskim drewnianym stole.

Przepis na jabłka kiszone

Jabłka dokładnie umyć i ułożyć w dużych umytych i wyparzonych słojach. Mąkę żytnią rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej, ale przegotowanej wody, a następnie wymieszać z wodą gorącą, zagotowaną wcześniej z solą, cukrem i listkiem laurowym.

Jabłka przełożyć w słojach liśćmi porzeczki lub wiśni oraz estragonem. Zalać zalewa i zakręcić słój. Trzymać w temp. pokojowej przez 10 dni, a po zakwaszeniu fermentacji przenieść w chłodne i ciemne miejsce.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

4. Kimchi

Nie jesteśmy jedynymi, którzy sztukę fermentacji opanowali do perfekcji. Kiszone warzywa (przede wszystkim kapusta pekińska) uzupełnione licznymi przyprawami i różnymi dodatkami, czyli kimchi to przysmak kuchni koreańskiej. Co ciekawe przepis na te potrawę, tak jak w Polsce przepis na kiszone ogórki, przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

Składniki tradycyjnego kimchi:

  • 6-8 kapust pekińskich
  • 1 kg marchewki
  • 2 jabłka
  • 4-5 pęczków cebulki dymki
  • 2 główki czosnku
  • 200 g korzenia imbiru
  • 2,5 szklanki chili w proszku gochugaru (sproszkowana koreańska papryka chili)
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki tamari
  • sosu sojowego lub sosu rybnego
  • 1 szklanka soli

Tradycyjny przepis na kimchi. Jak zrobić kiszoną kapustę pekińską z warzywami i przyprawami? Kimchi na talerzu z pałeczkami leży na niebieskim starym drewnianym stole.

Tradycyjny przepis na kimchi

Kapustę pekińską przekroić wzdłuż, potem połówki na przekroić na dwie części. Wyciąć twardy głąb. Liście pokroić na kawałki, włożyć do dużej miski. Zalać wodą dokładnie wypłukać. Włożyć do miski dosypać sól i wymieszać. Odstawić na 3 godziny.

Obrać czosnek, marchewkę, cebulę i jabłka. Zetrzeć warzywa lub pokroić w paseczki. Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać mąkę ryżową i wymieszać. Zagotować ciągle mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać dodać cukier i wymieszać aż się rozpuści. Schłodzić masę ryżową.

Zblendować pokrojone jabłka, obrany czosnek, kłącze imbiru i sos sojowy na jednolitą masę. W misce dodać do niej schłodzoną masę ryżową i papryką chili. Potem dodać marchew i posiekaną cebule. Wymieszać i odstawić. Gdy kapusta pekińska puści, przepłukać ją trzykrotnie, by pozbyć się soli. Połączyć w misce z wcześniej przygotowana masą.

Wymieszać, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej 24 godziny, by rozpoczęła się fermentacja. Masa podniesie się do góry, więc garnek musi być odpowiednio większy. Potem wstawić garnek do lodówki na 3-4 dni. Kapustę przełożyć w słoiki, zakręcić i trzymać w lodówce.

Jakie skarby kryje w sobie kombucha?

5. Kiszone cytryny

(przepis pochodzi z blogu olgasmile.com)

W kuchni marokańskiej używa się takie kiszone cytryny jako składnik tagine z kurczakiem lub jagnięciną. Ja duszę z nimi warzywa, są wtedy świeże, aromatyczne i wspaniałe. Albo ryż lub kaszę, z kuskusem świetnie się dogaduje, z sałatkami, sosami, owocami. Do cytryn pasuje chili, cynamon, pieprz, można swobodnie łączyć smaki – pisze Olga Smile na swoim blogu.

Składniki (proporcje na słoik 4250 ml):

  • 16 cytryn niewoskowanych do zakiszenia
  • 8 cytryn do wyciśnięcia soku
  • 300 g grubej soli najlepiej morskiej (około ale o tym dalej)
  • 1-2 ostre papryki opcjonalnie
  • garstka kolorowego pieprzu (ja najbardziej lubię dodać tylko czerwony_
  • 1 laska cynamonu
  • kilka listków laurowych
  • woda mineralna lub przegotowana

Przepis na kiszone cytryny z bloga Olgi Smile. Cytryny do zakiszenia w słoiku - z laskami cynamonu, listkami laurowymi i cukrem.

Przepis na kiszone cytryny

  1. Cytryny myję, wszystkie bez wyjątku. Najładniejsze wybieram do kiszenia. Przekrawam na krzyż ale nie do końca, tak żeby się jeszcze trzymały. Można powiedzieć, że kroję do 2/3 wysokości. Do każdej cytryny wkładam do środka łyżkę woli i zamykam cytrynę. Wkładam do słoika i układam ciasno. W słoiku 4 litrowym wchodzą 4 rzędy po 4 cytryny.
  2. Z 8 pozostałych cytryn wyciskam sok.
  3. Pieprz, cynamon, chili i listki laurowe dodaję do słoja. Dolewam sok wyciśnięty z cytryn. Jeśli została mi jeszcze sól, dosypuję ją do słoika.
  4. Dolewam taka ilość wody aby cytryny były przykryte. Zakręcam słoik, ustawiam na talerzu w zacienionym miejscu. Co kilka dni potrząsam, tak aby sól rozchodziła się równomiernie. Cytryny kiszę minimum 4 tygodnie. Potem wstawiam do lodówki lub przekładam do mniejszych słoików. Żeby nie było, co jakiś czas odkręcałam słoik i wąchałam cudowny zapach, czasami próbowałam zalewę łyżeczką. Zaskakujący smak!

Najnowsze artykuły