Spis treści
Przepisy na letnie koktajle Kasi Błażejewskiej-Stuhr
1. Mix prosto z krzaka – koktajl wzmacniający naczynia krwionośne
Składniki:
- 2 garście agrestu
- 1 garść czarnej porzeczki
- 1 garść malin
- 1/2 szklanki wody
- ewentualnie odrobina miodu
Agrest jest świetnym źródłem krzemu, niezbędnego do budowy mocnych włosów i paznokci oraz silnych naczyń krwionośnych.
2. Koktajl śniadaniowy – najlepszy dla serca
Składniki:
- 2 łyżki namoczonych w wodzie pestek słonecznika (wraz z wodą)
- 1/2 awokado
- 2 garście drylowanych wiśni (lub innych kwaśnych owoców, np. jeżyn)
- 2-3 krople olejku waniliowego
Pestki mocz 2-3 godziny, najlepiej zalej je ciepłą wodą. Następnie zmiksuj wszystkie składniki.
Pestki słonecznika mają ogromną ilość fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Duża ilość witaminy E dodatkowo wspiera układ krwionośny i przeciwdziała miażdżycy. Dlatego są one świetne dla naszego serca.
3. Bluszczyk kurdybanek – koktajl przeciwzapalny
- 1 garść liści bluszczyku kurdybanku
- 1 brzoskwinia lub 2 morele
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 wody
- opcjonalnie można dodać kwiaty i liście koniczyny
Wszystkie składniki miksujemy.
Kiedyś bluszczyk kurdybanek dodawany był do wielu dań naszej rodzimej kuchni (nawet do rosołu). Działa przeciwzapalnie i poprawia trawienie.
4. Pęczak z malinami – bogactwo witaminy K
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 1 łyżeczka rodzynek / jagód goji lub żurawiny
- 1 szklanka mleka roślinnego
- jabłko
- 2 garście malin
Kaszę z suszonymi owocami ugotuj w szklance wody, następnie zmiksuj ją z mlekiem, jabłkiem i malinami.
Witamina K zawarta w pęczaku wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko żylaków, zakrzepów oraz krwiaków.
Superkoktajle dla zdrowia i urody
Więcej przepisów na letnie koktajle z superdodatkami dla naszego zdrowia znajdziecie w książce Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr „SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods” (wyd. Zwierciadło).
Oprócz 70 prostych i sprawdzonych przepisów znajdziecie tam też mnóstwo praktycznych informacji o zdrowotnych właściwościach owoców jagodowych, pestek, ziół, a także sposoby na to, jak gotować rośliny strączkowe, aby uniknąć… rewolucji w brzuchu!