Strona główna Najnowsze artykuły Pomysł na jagody – przepisy z jagodami
Pomysł na jagody - przepisy z jagodami Agnieszki Żelazko. Borówki leśne w metalowych wiaderkach na drewnianym blacie.
Strona główna Najnowsze artykuły Pomysł na jagody – przepisy z jagodami

Pomysł na jagody – przepisy z jagodami

autor: Agnieszka Żelazko

Lato jagodami stoi. Te mniejsze, czyli czarne borówki, są mocno soczyste, mają ciemniejszą skórkę i rosną na niskich krzewach w lasach. Te większe, mają jaśniejszą skórkę, są mniej soczyste, ale za to bardziej słodkie. Hodowane na wysokich krzaczkach, nazywane są borówką amerykańską lub borówką wysoką. Jagody – zwłaszcza te leśne – można zbierać od czerwca do września, choć są lasy, w których fioletowe owoce rosną nawet do końca października. Jagody mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych, są zbawienne dla oczu oraz układu pokarmowego. Poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i obniżają poziom złego cholesterolu.

Na jagody! Wiele osób zetknęło się w dzieciństwie z baśnią poetycką Marii Konopnickiej pod tym tytułem. Własnoręczne zbieranie jagód sprawia wiele frajdy, zwłaszcza gdy trafi się na dobre miejsce, w którym rosną całe połacie jagodowych krzaczków. Owoce te najlepiej jeść świeżo po zerwaniu, choć trzeba je bezwzględnie umyć przed spożyciem (m.in. ze względu na bąblowca). Świetnie smakują też po przerobieniu.

Jak przechowywać i przerabiać jagody?

Świeże jagody całkiem nieźle trzymają się w lodówce, mimo że są delikatne i lubią puszczać sok. Najlepiej przełożyć je do szklanego naczynia lub słoika i przykryć chusteczką, ręcznikiem papierowym lub kawałkiem gazy.

Jagody można suszyć – wystarczy włożyć je do piekarnika, ustawić temperaturę na ok. 50 st. C, a gdy się zmarszczą i odparują wodę, zwiększyć temperaturę do 70 st. C. Dobrze wysuszone jagody powinny być twarde (jeśli są miękkie to znaczy, że proces jeszcze się nie zakończył). Suszone jagody można wykorzystać m.in. do robienia naparów lub herbatek.

Jagody można również mrozić – zarówno w całości jak i w formie pulpy.

Co zrobić z jagód?

Jagody świetnie smakują przerobione na ciepło – zasypane cukrem lub posłodzone miodem i podsmażone na patelni. Przepyszne są jagodowe musy na zimno (także te wytrawne) i koktajle. Jagody pasują też do pierogów, naleśników i wszelkich deserów. Te większe i mniej soczyste dobrze pasują do ciast, bo nie puszczają takiej ilości soku jak ich mniejsze koleżanki. Co zrobić z jagód? Otóż jagody dobrze komponują się z serami, wędlinami i pieczonym mięsem, zwłaszcza, gdy mus jagodowy podkręcimy odrobiną papryczki chili.

Jagody – jakie właściwości mają borówki leśne?

Jagody mają mnóstwo zalet

W jagodach znajdziemy witaminy C, A, PP, B oraz selen, cynk, mangan i miedź. Borówki amerykańskie mają dodatkowo wapń i potas. Jagody stosowane są zarówno w przypadku zatrucia pokarmowego, jak i niektórych pasożytów (np. owsików lub glisty). Oczyszczają organizm, usuwają toksyny, hamują biegunkę.

Duże znaczenie mają tutaj garbniki zawarte w jagodach, które nie tylko spowalniają ruchy robaczkowe jelit, ale uszczelniają też błony śluzowe żołądka. Na dolegliwości ze strony układu trawiennego najlepszy jest sok z jagód lub napar z tych owoców.

Wspierają układ krwionośny

Fioletowe owocki uszczelniają też naczynia krwionośne (między innymi dzięki zawartości przeciwutleniaczy), wspierają produkcję czerwonych krwinek (co może być pomocne w leczeniu anemii), obniżają cholesterol (dzięki dużej zawartości błonnika). Są zbawienne dla naszych oczu.

Co zrobić z jagód? Przepisy z jagodami i borówkami

1. Gofry z domową śmietanką kokosową, jagodami i pudrem sosnowym

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Świeże jagody lub borówki (mogą być też inne owoce)
  • Kilka igiełek sosny
  • Kilka gotowych gofrów (sklepowych lub przygotowanych wcześniej)
Gofry z domową śmietanką kokosową, jagodami i pudrem sosnowym - przepis z jagodami Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietanę przelej do miski (najlepiej metalowej). Najpierw ubijaj ją na najniższych obrotach (przez ok. 30 sek.), a później zwiększ obroty i ubijaj aż będzie miała idealną konsystencję. Pod koniec zacznij dodawać partiami cukier. Gdy śmietana będzie gotowa, dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Igiełki sosny posyp delikatnie zwykłym cukrem i rozbij w moździerzu (możesz też rozbić je używając trzonka noża). Na gofrach ułóż bitą śmietanę, dodaj jagody i inne owoce, posyp pudrem sosnowym.

2. Biszkopt serowy z jagodami i innymi owocami

To ciasto jest pracochłonne, ale przepyszne! Puszyste, przypominające nieco biszkopt, ale z wyraźnie wyczuwalnym serowym posmakiem. Idealnie smakuje ze wszystkimi leśnymi owocami.

Składniki:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 100 ml mleka
  • Kremowy serek 250 g (np. typu philadelphia)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Jagody i inne owoce leśne
Biszkopt serowy z jagodami i innymi owocami - co zrobić z jagód podpowiada Aga Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z serkiem philadelphia, a następnie umieść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mieszaj aż wszystkie składniki połączą się „na gorąco”. Odstaw do przestudzenia, przełóż do miski, dodaj mąkę (pszenną i ziemniaczaną), oddzielone od białek żółtka i sok z cytryny. Miksuj na wolnych obrotach.

W oddzielnym naczyniu zmiksuj białka z cukrem (pamiętaj, by cukier dodawać stopniowo). Ubite białka połącz z masą serową (najlepiej stopniowo), mieszając bardzo delikatnie.

Tortownicę lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia, możesz z zewnątrz owinąć ją folią aluminiową, by ciasto nie wyciekało. Przelej masę serową do foremki, na górze ułóż jagody i inne owoce.

Następnie włóż formę do większego naczynia (np. żaroodpornego). Wlej do naczynia żaroodpornego wodę, by sięgała minimum do połowy foremki. Wstaw do piekarnika na 60-70 minut i piecz w temp. 160 stopni.

Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, przestudź go, a później wstaw na kilka godzin do lodówki. Wtedy jest najpyszniejsze.

3. Jagody pod pierzynką na kruchym spodzie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki śmietany (najlepiej 12%)
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru (lub więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Odrobina bułki tartej
  • 2-3 garści świeżych borówek lub jagód
Jagody pod pierzynką na kruchym spodzie - pomysł na jagody autorstwa Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Mąkę połącz z zimnym masłem, dodaj żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć ciasto i włóż go do zamrażalnika. Białka ubij na sztywną pianę dodając pozostałe 2 łyżki cukru (lub więcej, jeśli wolisz bardziej słodką wersję).

Formę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto włóż do blaszki formując go palcami. Posyp delikatnie bułką tartą, wyłóż owoce, a następnie przykryj pianą z białek. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp. 170 st. C przez ok. 40-50 min.

Najnowsze artykuły