Strona główna Zdrowie Jak zrobić domowy kisiel z żurawiny?

Jak zrobić domowy kisiel z żurawiny?

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Owoce żurawiny są skarbnicą witamin, minerałów i innych cennych dla organizmu składników. Przygotuj z nich kisiel – zapomniany smakołyk, który kusi niepowtarzalnym smakiem, intensywnym kolorem, a przede wszystkim pomaga wzmocnić odporność!

Strona główna Zdrowie Jak zrobić domowy kisiel z żurawiny?

Żurawina – wartości odżywcze

Świeża żurawina składa się w prawie 90 procentach z wody, pozostałą część stanowią głównie węglowodany i błonnik. Owoce są bogatym źródłem witamin: witaminy C, kwasu foliowego, witamin A, E, K, witamin z grupy B, jak również minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu, potasu, cynku. Żurawina ma w składzie również bioaktywne związki roślinne i przeciwutleniacze, m.in. kwercetynę, mirycetynę, peonidynę, kwas ursolowy oraz proantocyjanidyny (PAC).

Właściwości żurawiny

Żurawina zawiera szereg składników, dzięki którym wykazuje cenne dla zdrowia właściwości. Włączenie tych czerwonych jagód do diety może korzystnie wpłynąć na:

  • układ moczowy – owoce stosowane są jako wsparcie w leczeniu bakteryjnych infekcji dróg moczowych, gdyż zawarte w nich m.in. protocyjany zapobiegają przyczepianiu się do komórek układu moczowego bakterii Escherichia coli
  • układ krążenia – przeciwutleniacze (antocyjany, proantocyjanidyny, kwercetyna) zawarte w świeżej żurawinie oraz przyrządzonym z niej soku dbają o prawidłową pracę serca i układu krążenia – pomagają zmniejszać poziom lipidów, sztywność naczyń krwionośnych oraz obniżać ciśnienie krwi
  • układ pokarmowy – owoce mogą zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka, ponieważ hamują aktywność bakterii Helicobacter pylori, a także poprawiają skład mikroflory jelitowej
  • układ immunologiczny – żurawina wzmacnia odporność organizmu, wykazuje silne działanie przeciwwirusowe
  • jamę ustną – proantocyjanidy utrudniają osadzanie się bakterii na płytce nazębnej, co zapobiega chorobom dziąseł

Kisiel żurawinowy dawniej i dziś

Deser z żurawiny o intensywnym czerwonoróżowym kolorze i lekko cierpkim smaku przyrządzały dawniej nasze babcie i prababcie, jednak gdy gotowy produkt pojawił się w sklepach, zapomniano o domowym. Tymczasem kisiel z żurawiny nie jest trudny do wykonania. Przepis można znaleźć w niejednej książce kucharskiej, choćby z… XIX wieku! Kisiel stanowił element niejednego świątecznego menu. Podawano go m.in. po wieczerzy wigilijnej jako deser rozgrzewający, gdyż zawierał przyprawy, takie jak goździki, cynamon itp. Deser był serwowany również na zimno, z różnymi dodatkami.

Kisiel z żurawiny – przepis

Kisiel z żurawiny to pyszny deser, który można podać przy każdej okazji. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 500 ml wody
  • cynamon, kilka goździków
  • 2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: słodka śmietanka lub serek mascarpone

Wykonanie:

Kup lub zbierz samodzielnie dojrzałe, zdrowe jagody żurawiny. Umyj je, oczyść i osusz. Owoce żurawiny rozgnieć w rondelku i zalej wodą. Można je też zblendować.
Zagotuj wodę z owocami, dodaj cukier, szczyptę cynamonu i kilka goździków. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż owoce będą prawie rozgotowane. Następnie przecedź je przez drobne sitko lub gazę.
Uzyskany płyn wlej do garnka, odlej 1/4 szklanki i odstaw do ostudzenia. Pozostały płyn podgrzewaj na małym palniku. W odlanym ostudzonym soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym wlej do garnka i zagotuj, cały czas mieszając.
Gotowy kisiel przelej do pucharków, podawaj np. z kleksem z serka mascarpone i owocami. Jeśli chcesz, żeby kisiel był rzadszy, dodaj mniej mąki. Rzadszy kisiel to doskonały napój, który można podawać na ciepło lub zimno.
Deser można posłodzić ulubionym słodzikiem oraz ozdobić dowolnymi dodatkami.

Źródła:

  1. Nemzer, B. V., Al-Taher, F., Yashin, A., Revelsky, I., Yashin, Y. (2022). Cranberry: Chemical Composition, Antioxidant Activity and Impact on Human Health: Overview. Molecules, 27(5), 1503. Pobrane z: LINK
  2. Baranowska, M., Bartoszek, A. (2016). Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 70, 1460–1468. Pobrane z: LINK
  3. Rodowski, D. (2001). Żurawina – nowe spojrzenie na właściwości lecznicze, Postępy Fitoterapii, 2–3, 28–31. Pobrane z: LINK

Zobacz także: Z czym podawać żurawinę? Jest dobra nie tylko do mięsa!

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły