Jak czyścić warzywa i owoce z chemii i pasożytów?

Wiadomo, że najlepsza dieta oparta jest na warzywach i owocach. Żeby jednak dostarczały nam wartościowych składników, muszą być dojrzałe, zdrowe i… czyste!

Tymczasem nawet na tych ekologicznych można znaleźć zanieczyszczenia mikrobiologiczne, a na kupowanych w supermarketach – warstwę chemicznych utrwalaczy. Mycie warzyw i owoców samą wodą niestety nie wystarcza. Oto proste metody, dzięki którym skutecznie je wyczyścisz.

Jak pozbyć się pasożytów?

Kupujesz warzywa i owoce z upraw biologicznych, czyli z gospodarstw, w których uprawy były nawożone przy pomocy naturalnych nawozów? To wspaniale, nie ma nic zdrowszego. Wiesz, że nie zastosowano podczas uprawy szkodliwej chemii. Jest jednak jedno ale – w nawozach naturalnych mogą znajdować się pasożyty. I istnieje realna groźba, że ich jaja lub fragmenty (np. człony tasiemca) przykleiły się do roślin. Jest to ich strategia obronna – dzięki temu unikają spłukania przez deszcz zanim znajdą żywiciela: zwierzę lub człowieka. A więc samo opłukanie, nawet pod silnym strumieniem wody, może być nieskuteczne.

Nasza rada:  do miski z wodą dolej kilka łyżeczek octu, soku z cytryny lub kilka kropli wodnego wyciągu z pestek grejpfruta i do takiej mieszanki włóż owoce lub warzywa. Dzięki tym dodatkom kleista otoczka wokół pasożytów, rozpuści się. Następnie wystarczy spłukać produkty pod bieżącą wodą.

Ważne! Nie jedz też nieumytych owoców leśnych lub jabłek prosto „spod drzewa”. Nigdy nie masz pewności, czy nie znajdują się na nich zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Wprawdzie tzw. „teoria higieniczna” mówi, że odrobina brudu hartuje organizm i zapobiega alergiom, ale zakażenie pasożytami może okazać się naprawdę groźne.

Sposoby na chemiczne utrwalacze

Kupujesz owoce i warzywa w supermarkecie? Im są ładniejsze, tym większa szansa, że ktoś im w tym pomógł albo stosując chemiczne opryski podczas hodowli albo podczas transportu. Dzięki temu nie tknęły ich szkodniki ani nie pleśnieją. Jeśli jednak chcesz się pozbyć tych syntetycznych konserwantów, musisz przygotować specjalną kąpiel.

Nasza rada:  Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wlej wodę z octem jabłkowym (pół szklanki octu na litr wody), do drugiej wodę z sodą oczyszczoną (2 łyżeczki sody na litr wody). Warzywa i owoce  włóż na pięć minut do kwaśnej kąpieli. Następnie opłucz starannie pod bieżąca wodą, a potem przez kolejne pięć minut potrzymaj je w kąpieli zasadowej. Jeszcze raz spłucz czystą wodą. Dzięki takim kwaśno-zasadowym kąpielom pozbędziesz się szkodliwej chemii.

Jabłka polej gorącą wodą

Kupiłaś jabłka, które mają śliską, błyszczącą skórkę? Prawdopodobnie zostały zakonserwowane olejami i woskiem.

Nasza rada: Olejów i wosków pozbędziesz się najszybciej, jeśli polejesz owoce wrzątkiem (tak, jakbyś sparzała pomidory przed obraniem skórki). Takie wyparzone jabłko wyszoruj jeszcze szczoteczką do mycia warzyw pod bieżącą wodą i wysusz.

W ten sam sposób oczyszczaj owoce egzotyczne, które przywędrowały do nas zza oceanów: banany, ananasy, pomarańcze, mandarynki czy mango. Są pokryte grubą warstwą chemicznych utrwalaczy – inaczej nie przetrwałyby długiej podróży. Myj je starannie nawet wtedy, gdy zamierzasz je obrać ze skórki – podczas obierania brudnych owoców sporo toksyn przedostaje się do miąższu i zostaje na twoich dłoniach…

Warzywa w folii wywietrz

Cukinie, ogórki, brokuły, sałata… coraz częściej są foliowane i sprzedawane w szczelnych torebkach. Niestety brak dostępu powietrza sprawia, że rośnie w nich zawartość szkodliwych azotynów.

Nasza rada: Zanim zabierzesz się do przyrządzania posiłku, wyjmij warzywa z folii i połóż je na 10-15 minut na parapecie, najlepiej na słońcu. Większość toksyn wówczas wywietrzeje. Następnie zrób jarzynom kąpiel kwaśno-zasadową, opłucz i osusz.

Czy wiesz, że…?

  • Lubisz sushi? Musisz to wiedzieć! W rybach pochodzących z Azji żyje ponad 70 gatunków pasożytów oraz ich larw i jajeczek. Zjedzenie takiej surowej ryby grozi zakażeniem pasożytami. Zabić może je tylko obróbka termiczna ewentualnie tzw. głębokie zamrożenie. Jeśli więc masz ochotę na sushi z egzotycznej ryby, raczej zdecyduj się na tę upieczoną, czyli podaną w tzw. tempurze.
  • Nasze polskie ryby też mogą być zasiedlone przez pasożyty. Zanim więc zjesz miętusa, ryby z gatunku karpiowatych, śledzia, makrelę czy dorsza ugotuj go, upiecz albo usmaż. Będziesz mieć pewność, że potrawa jest bezpieczna.
  • Nie wiesz, jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce? Przeczytasz o tym TUTAJ.
19.04.2019
Europejczycy, w tym my Polacy, zużywamy ogromne ilości wody. Średnio na jedną minutę z otwartego kranu wypływa nam 9 litrów wody, są też takie z których jest to 12-14 litrów. Tymczasem zasoby wody pitnej na naszej planecie są coraz mniejsze. Oszczędzanie jej jest więc koniecznością. Sprawdź, jak oszczędzać wodę w domu.
30.05.2019
Już od początku czerwca w wielu ogródkach zaczynają kwitnąć piękne pomarańczowe nagietki. Wystarczy szklanka ich płatków, by zrobić doskonały domowy kosmetyk – olejek nagietkowy!
03.06.2019
Efekt: zdrowsza skóra i lepsze samopoczucie, a może nawet zmiana sposobu pielęgnacji na dłużej. Wchodzisz w to?
06.03.2018
Stłuczka na rowerze, lekkie zranienie, otarcie skóry… Z większością drobnych, codziennych urazów poradzisz sobie sama. Sprawdź, jak złagodzić ból po urazie, stłuczeniu, czy skaleczeniu.
28.11.2018
Sezon na gruszki w pełni!  Odkryj przepisy na najlepsze przetwory z gruszek: super zdrowe chipsy, rozgrzewającą zupę, koktajl mocy z dodatkiem żurawiny, a nawet maseczkę do twarzy, która odżywi skórę.
04.05.2019
Mimo, iż zajście w ciążę po 40. roku życia jest znacznie trudniejsze niż w młodszym wieku, tobie właśnie się to udało! Teraz więc, niezależnie od tego, czy to twoja pierwsza, czy kolejna ciąża, powinnaś dołożyć wszelkich starań, aby przebiegła ona bez komplikacji, a dziecko prawidłowo się rozwijało. Jest to jak najbardziej możliwe pod warunkiem, że […]