Jak czyścić warzywa i owoce z chemii i pasożytów?

Wiadomo, że najlepsza dieta oparta jest na warzywach i owocach. Żeby jednak dostarczały nam wartościowych składników, muszą być dojrzałe, zdrowe i… czyste!

Tymczasem nawet na tych ekologicznych można znaleźć zanieczyszczenia mikrobiologiczne, a na kupowanych w supermarketach – warstwę chemicznych utrwalaczy. Mycie warzyw i owoców samą wodą niestety nie wystarcza. Oto proste metody, dzięki którym skutecznie je wyczyścisz.

Jak pozbyć się pasożytów?

Kupujesz warzywa i owoce z upraw biologicznych, czyli z gospodarstw, w których uprawy były nawożone przy pomocy naturalnych nawozów? To wspaniale, nie ma nic zdrowszego. Wiesz, że nie zastosowano podczas uprawy szkodliwej chemii. Jest jednak jedno ale – w nawozach naturalnych mogą znajdować się pasożyty. I istnieje realna groźba, że ich jaja lub fragmenty (np. człony tasiemca) przykleiły się do roślin. Jest to ich strategia obronna – dzięki temu unikają spłukania przez deszcz zanim znajdą żywiciela: zwierzę lub człowieka. A więc samo opłukanie, nawet pod silnym strumieniem wody, może być nieskuteczne.

Nasza rada:  do miski z wodą dolej kilka łyżeczek octu, soku z cytryny lub kilka kropli wodnego wyciągu z pestek grejpfruta i do takiej mieszanki włóż owoce lub warzywa. Dzięki tym dodatkom kleista otoczka wokół pasożytów, rozpuści się. Następnie wystarczy spłukać produkty pod bieżącą wodą.

Ważne! Nie jedz też nieumytych owoców leśnych lub jabłek prosto „spod drzewa”. Nigdy nie masz pewności, czy nie znajdują się na nich zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Wprawdzie tzw. „teoria higieniczna” mówi, że odrobina brudu hartuje organizm i zapobiega alergiom, ale zakażenie pasożytami może okazać się naprawdę groźne.

Sposoby na chemiczne utrwalacze

Kupujesz owoce i warzywa w supermarkecie? Im są ładniejsze, tym większa szansa, że ktoś im w tym pomógł albo stosując chemiczne opryski podczas hodowli albo podczas transportu. Dzięki temu nie tknęły ich szkodniki ani nie pleśnieją. Jeśli jednak chcesz się pozbyć tych syntetycznych konserwantów, musisz przygotować specjalną kąpiel.

Nasza rada:  Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wlej wodę z octem jabłkowym (pół szklanki octu na litr wody), do drugiej wodę z sodą oczyszczoną (2 łyżeczki sody na litr wody). Warzywa i owoce  włóż na pięć minut do kwaśnej kąpieli. Następnie opłucz starannie pod bieżąca wodą, a potem przez kolejne pięć minut potrzymaj je w kąpieli zasadowej. Jeszcze raz spłucz czystą wodą. Dzięki takim kwaśno-zasadowym kąpielom pozbędziesz się szkodliwej chemii.

Jabłka polej gorącą wodą

Kupiłaś jabłka, które mają śliską, błyszczącą skórkę? Prawdopodobnie zostały zakonserwowane olejami i woskiem.

Nasza rada: Olejów i wosków pozbędziesz się najszybciej, jeśli polejesz owoce wrzątkiem (tak, jakbyś sparzała pomidory przed obraniem skórki). Takie wyparzone jabłko wyszoruj jeszcze szczoteczką do mycia warzyw pod bieżącą wodą i wysusz.

W ten sam sposób oczyszczaj owoce egzotyczne, które przywędrowały do nas zza oceanów: banany, ananasy, pomarańcze, mandarynki czy mango. Są pokryte grubą warstwą chemicznych utrwalaczy – inaczej nie przetrwałyby długiej podróży. Myj je starannie nawet wtedy, gdy zamierzasz je obrać ze skórki – podczas obierania brudnych owoców sporo toksyn przedostaje się do miąższu i zostaje na twoich dłoniach…

Warzywa w folii wywietrz

Cukinie, ogórki, brokuły, sałata… coraz częściej są foliowane i sprzedawane w szczelnych torebkach. Niestety brak dostępu powietrza sprawia, że rośnie w nich zawartość szkodliwych azotynów.

Nasza rada: Zanim zabierzesz się do przyrządzania posiłku, wyjmij warzywa z folii i połóż je na 10-15 minut na parapecie, najlepiej na słońcu. Większość toksyn wówczas wywietrzeje. Następnie zrób jarzynom kąpiel kwaśno-zasadową, opłucz i osusz.

Czy wiesz, że…?

  • Lubisz sushi? Musisz to wiedzieć! W rybach pochodzących z Azji żyje ponad 70 gatunków pasożytów oraz ich larw i jajeczek. Zjedzenie takiej surowej ryby grozi zakażeniem pasożytami. Zabić może je tylko obróbka termiczna ewentualnie tzw. głębokie zamrożenie. Jeśli więc masz ochotę na sushi z egzotycznej ryby, raczej zdecyduj się na tę upieczoną, czyli podaną w tzw. tempurze.
  • Nasze polskie ryby też mogą być zasiedlone przez pasożyty. Zanim więc zjesz miętusa, ryby z gatunku karpiowatych, śledzia, makrelę czy dorsza ugotuj go, upiecz albo usmaż. Będziesz mieć pewność, że potrawa jest bezpieczna.
  • Nie wiesz, jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce? Przeczytasz o tym TUTAJ.
15.01.2019
Parlament Europejski chce, aby od 2021 roku w krajach członkowskich Unii obowiązywał całkowity zakazu sprzedaży jednorazowych przedmiotów wykonanych z plastiku. Przybywa ich bowiem w takim tempie, że stały się plagą i zagrożeniem dla środowiska, a szczególnie dla mórz i oceanów. Pojawia się jednak pytanie, jaka jest alternatywa dla tego tworzywa? Czy i czym można je […]
16.01.2019
Niepozorna, szara kostka, właściwie bez zapachu. Przed laty powszechna w każdym domu, potem jako symbol „szarej, smutnej rzeczywistości PRL” zapomniana i nieobecna w sklepach. Jej miejsce w łazienkach i na półkach drogerii zajęły kolorowe mydełka kuszące wymyślnymi nazwami, efektownymi opakowaniami i zapachami.  I chociaż wydawało się, że szare mydło podzieli los wielu produktów z minionej epoki […]
12.12.2018
Będziemy coraz częściej chorować na alergie kontaktowe. Szkodzą nam wszechobecne toksyczne składniki kosmetyków. Taka informacja obiegła polski i europejski Internet. Czy naprawdę można ufać już tylko produktom własnej roboty?
05.03.2018
Po zjedzeniu mięsa, jajek czy tłustego nabiału miewasz zgagę, wzdęcia lub dyskomfort w przewodzie pokarmowym? Być może masz niedokwaszony żołądek. To istotny problem dzisiejszych czasów. Dlaczego i jak w prosty sposób zakwaszać żołądek i wspomóc jego funkcję? Konsultacja: poradnia dietetyczna Ajwen.
05.03.2018
Jeszcze wczoraj karmiłaś maluszka bez problemów. A dzisiaj pierś jest obrzmiała, bolesna, masz gorączkę. To może być zastój pokarmu w piersiach, dolegliwość, która przydarza się wielu karmiącym kobietom. Jak uporać się z nią naturalnymi metodami?
18.06.2018
Bliskie spotkanie z barszczem Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi) może okazać się bardzo groźne. Nie trzeba go dotykać, wystarczy stanąć w jego pobliżu, by zawarte w nim toksyczne substancje osiadły na skórze, uaktywniły się pod wpływem słońca i spowodowały poważne poparzenie. Naucz się rozpoznawać tę niebezpieczną roślinę, omijaj ją z daleka, ale przede wszystkim chroń przed nią […]