Strona główna Zdrowie na talerzu Owoce i warzywa – które nas trują, a które możemy jeść bez obaw?
Strona główna Zdrowie na talerzu Owoce i warzywa – które nas trują, a które możemy jeść bez obaw?

Owoce i warzywa – które nas trują, a które możemy jeść bez obaw?

autor: Dorota Mirska-Królikowska

Niektóre owoce i warzywa są wyjątkowo mocno przesycone pestycydami, czyli chemicznymi środkami (owado-, grzybo- i bakteriobójczymi), stosowanymi podczas upraw na masową skalę. Owszem, dzięki działaniu chemii mamy na talerzu idealne marchewki czy brzoskwinie, ale wraz z nimi zjadamy mnóstwo szkodliwych substancji. Sprawdź, które warzywa i owoce są szczególnie niebezpieczne – te koniecznie kupuj tylko w wersji eko, a które podczas uprawy nie wymagają silnych oprysków i możesz je kupić bezpiecznie nawet jeśli pochodzą ze zwyczajnych upraw.

Jak pisze współpracująca z naturalnieozdrowiu.pl ekspertka w dziedzinie ekologii i zdrowej żywności, Małgorzata Bartkiewicz: Na zatrucie syntetycznymi pestycydami narażeni jesteśmy wszyscy, ze względu na powszechne ich użycie oraz kumulowanie się w żywności, glebie, wodzie, powietrzu. Substancje te w naszych organizmach działają rakotwórczo, neurotoksycznie oraz zaburzają gospodarkę hormonalną.

Co roku amerykańska organizacja Environmental Working Group opracowuje tzw. „Parszywą dwunastkę”, 12 warzyw i owoców najbardziej podatnych na skażenie syntetycznymi pestycydami. Lista „brudnych” a także „czystych” produktów czyli tych, które możemy bezpiecznie kupować nawet w supermarketach, powstaje na podstawie danych z testów amerykańskiego departamentu rolnictwa.

Czy polskie plony są toksyczne?

Co ciekawe ostatnio do parszywej 12, a właściwie teraz 13 dołączył jarmuż!!! Warzywo, uznane za jedno z najzdrowszych na świecie podczas upraw może być skutecznie zatrute chemią. 🙁  Ale absolutnie nie rezygnujcie ani z jarmużu ani z innych wymienionych na czarnej liście produktów, tylko szukajcie ich na lokalnych targach, od zaprzyjaźnionych rolników, kupujcie te z oznaczeniem eko.

Owoce i warzywa - które trują, a które leczą?

Powiązane artykuły