Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOwoceJabłka Racuchy z jabłkami – przepisy na pyszne placuszki bez glutenu, bez laktozy, dla wegan.

Racuchy z jabłkami – przepisy na pyszne placuszki bez glutenu, bez laktozy, dla wegan.

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Chrupiące i puszyste racuchy z jabłkami. Świetny pomysł na jesienne śniadanie, słodki obiad lub lekki deser. Klasyczne, posypane cukrem pudrem, za każdym razem wychodzą rewelacyjnie. Również bez laktozy i glutenu albo w wersji wege. Zresztą, przekonaj się sama.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOwoceJabłka Racuchy z jabłkami – przepisy na pyszne placuszki bez glutenu, bez laktozy, dla wegan.

Jabłka to bardzo popularne, łatwo dostępne, a do tego niemal wszechstronne owoce. Nadają się na przekąskę, jako dodatek do surówek, do dań wytrawnych, np. pieczonych mięs, ale przede wszystkim są podstawą deserów, takich jak np. racuchy z jabłkami. Wiele z nas pamięta je z babcinej kuchni. Choć to dość kaloryczne danie (średni placuszek o wadze ok. 180 g ma ponad 260 kcal), cieszy się dużą popularnością, bo jest pyszne, stosunkowo tanie i łatwo je przygotować.

Nie wszyscy jednak sięgają po racuchy – ze względów zdrowotnych. Klasyczne racuchy z jabłkami robi się bowiem na mleku, z dodatkiem jajka i na bazie mąki pszennej. Wystarczy jednak nieco zmodyfikować przepis, tak by racuchy z jabłkami mogli bez obaw zjeść także ci, którzy nie tolerują glutenu, laktozy albo nie jedzą produktów zwierzęcych.

Racuchy z jabłkami sprawdzone przepisy

Klasyczne racuchy z jabłkami naszych babć

Składniki dla 5–6 osób:

  • 500 ml mleka
  • 350–400 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub małe opakowanie drożdży suszonych
  • 5 kwaśnych jabłek, np. reneta
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia

Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać cienko ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Jajka utrzeć z resztą cukru i dodać do rozczynu drożdżowego. Następnie wsypać resztę mąki przesianej przez sito, wymieszać. Do gotowego ciasta dodać jabłka z cynamonem i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Porcje ciasta kłaść na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tradycyjne racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku

Składniki dla 5–6 osób:

  • 500 ml kwaśnego mleka
  • 350–400 g mąki tortowej
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 3–4 duże kwaśne jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Jajka wymieszać z kwaśnym mlekiem i cukrem. Dodać przesianą mąkę i miksować, by powstała puszysta masa. Pod koniec dodać proszek do pieczenia lub sodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka umyć, obrać cienko ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Kawałki jabłek wrzucić do ciasta i delikatnie wymieszać. Dużą łyżką nabierać kawałki jabłka wraz z porcją ciasta. Kłaść na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Podawać na ciepło.

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Składniki dla 2–4 osób:

  • 300 g mąki bezglutenowej (możesz skorzystać z gotowej mieszanki dostępnej w sklepach)
  • 250 ml kefiru
  • 2–3 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Owoce umyć, cienko obrać ze skóry, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. W misce połączyć suche składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać jajka i kefir, miksować na wolnych obrotach, tak by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać jabłka i wymieszać. Rozgrzać patelnie i wlać 5-6 łyżek oleju. Porcje masy z jabłkami nakładać na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony aż do zrumienienia. Przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami bez laktozy

Składniki:

  • 400 ml napoju owsianego
  • 400 g mąki tortowej
  • 40 g świeżych drożdży lub małe opakowanie drożdży suszonych
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Napój owsiany podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier. Mąkę przesiać i dodać do drożdży. Wymieszać dokładnie. Jabłka umyć, obrać cienko ze skóry i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Starte jabłka dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać. Placuszki smażyć na patelni na złoty kolor.

Wegańskie racuchy z jabłkami

Składniki dla 2 osób:

  • 400 ml napoju roślinnego (np. owsianego, ryżowego lub migdałowego)
  • 200 g jabłek (1 duże lub 2 mniejsze)
  • 60 g banana (połowa)
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka oleju kokosowego

Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Mąkę przesiać i połączyć z rozgniecionym bananem, sodą i napojem roślinnym. Wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Dodać jabłka. Racuchy smażyć na oleju kokosowym, aż będą zrumienione. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem cukru pudru lub konfitury.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły