Spis treści
Herbata na trawienie – na jakie problemy żołądkowe pomaga?
Trawienie jest jedną z podstawowych czynności, za które odpowiedzialne są narządy środkowego i dolnego ogrzewacza:
- śledziona
- żołądek
- jelita
- wątroba
Jednak jak wiemy, proces ten nierzadko bywa zaburzony, niekompletny, rozregulowany. Mnóstwo osób skarży się na ogólnie rozumiane problemy trawienne, wśród których wyróżnić można między innymi:
- wzdęcia
- zaparcia
- uczucie ciężaru po posiłku
- bóle żołądka
- nudności
- brak apetytu
Herbatka na trawienie pomoże nam uporać się z przykrymi dolegliwościami. Podane poniżej składniki można wymieszać i przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku. Stosować w razie potrzeby, do trzech razy dziennie.
Przepis na herbatkę na trawienie
Składniki:
- ziele krwawnika – 50 g
- ziele mięty – 30 g
- nasiona kminku – 30 g
- nasiona kopru włoskiego – 50 g
- korzeń lukrecji – 20 g
Jedną kopiastą łyżeczkę mieszanki zalać jedną szklanką wrzątku i zaparzyć pod przykryciem przez kilka minut. Ziołową herbatę na trawienie najlepiej spożywać po jedzeniu, do 3 szklanek dziennie.
Ilość mieszanki herbaty ziołowej, którą zaparzamy można przed użyciem rozdrobnić w moździerzu, aby poprawić przenikanie substancji czynnych do naparu. Dotyczy to zwłaszcza nasion i korzenia, przy których rozdrobnienie potęguje siłę ich działanie i uwalnia więcej związków aktywnych.
Herbata zimowa i letnia – jakie składniki dodać?
W zależności od pory roku oraz od objawów indywidualnych można do herbaty ziołowej na trawienie dodać składniki uzupełniające i równoważące jej działanie.
- Dla osób z objawami zimna, wychłodzenia lub też w sezonie jesienno-zimowym, do naparu wskazane jest dodanie 2 sztuk goździków na szklankę oraz 1 sztuki anyżu gwiaździstego.
- W lecie i dla osób z objawami gorąca można dodać więcej mięty.
Powyższe zioła są wskazane na wszelkie dolegliwości trawienne, pojawiające się zwłaszcza po posiłku – niestrawność, wzdęcia, uczucie rozpierania w podbrzuszu.
Właściwości ziół na trawienie – dlaczego herbata ziołowa jest dobra na trawienie?
Krwawnik pospolity
Krwawnik w medycynie chińskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Między innymi jest wskazany w zaburzeniach trawienia i klasyfikowany jest jako tonik trawienny, ponieważ silnie wzmacnia qi śledziony. Zapobiega wzdęciom, poprawia wydolność narządów trawiennych, wpływa korzystnie na funkcję śledziony i wątroby oraz ogólnie wzmacnia qi i krew. Wspomaga także produkcję żółci i poprawia apetyt.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa jest polecana na różne dolegliwości układu pokarmowego, gdyż ułatwia trawienie, poprawia funkcjonowanie dróg pokarmowych i żółciowych, zapobiega wzdęciom. Poza tym dodaje nieocenionego smaku i aromatu ziołowej herbatce. Stanowi tutaj składnik o działaniu ochładzającym, dlatego można dodawać jej więcej w porze letniej. Mięta będzie równoważyła działanie składników o naturze ciepłej i rozgrzewającej, sprawiając, że napój będzie zharmonizowany pod względem termicznym.
Kminek i koper włoski
Kminek i koper włoski są znane przede wszystkim ze swojego działania wiatropędnego, rozkurczającego i zapobiegającego wzdęciom. Oba mają naturę ciepłą termicznie, smak ostry z pewna komponentą słodkiego i działanie stymulujące trawienie.
Lukrecja
Lukrecja natomiast jest przedstawicielem smaku słodkiego, który ma za zadanie odżywiać i wzmacniać qi śledziony oraz poprawiać procesy trawienne. Smak słodki w medycynie chińskiej jest odpowiedzialny głównie za stabilizację i wzmocnienie środkowego ogrzewacza.
Ze względu jednak na swój „ciężki” charakter i kierunek działania w dół, potrzebne są tutaj równoważące składniki o smaku ostrym (kminek, koper, goździki, anyż), które rozproszą zastój trawienny i zapobiegną stagnacji, spowodowanej przejedzeniem i osłabieniem trawienia.