Przez żołądek do serca – to znane przysłowie dotyczy mężczyzn, ale okazuje się, że tak naprawdę każdego z nas. O zdrowie nie tylko serca, ale i całego układu krążenia najlepiej dbać prowadząc aktywny tryb życia oraz jedząc produkty, które zapobiegają zbyt wysokiemu poziomowi cholesterolu, obniżają ciśnienie oraz są świetnym źródłem antyoksydantów. Ich regularne spożycie może obniżyć ryzyko zawału serca.
Produkty dobre dla serca
- Ryby – są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które pomagają obniżyć ciśnienie oraz zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Wybieraj ryby tłuste, takie jak śledź, halibut czy makrela.
- Jagody – a także truskawki, jeżyny, borówki i maliny – dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz stany zapalne. Owoce jagodowe mają dużo błonnika, a im kwaśniejsze, tym lepsze, bo zawierają mniej cukru.
- Aronia – zawiera rekordową ilość antyoksydantów – od witaminy C po antocyjany i katechiny, które pomagają odmładzać organizm.
- Zielone warzywa liściaste – szpinak, rukola, roszponka i sałata – zawierają kwas foliowy, który obniża poziom homocysteiny, czyli aminokwasu, który uszkadza ściany tętnic i powoduje tworzenie się blaszek miażdżycowych.
- Pomidory – doskonałe źródło potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i likopenu, zapobiegającego chorobie wieńcowej. Przyswajalność tego drugiego zwiększa się po obróbce termicznej, dlatego oprócz surowych pomidorów warto jeść zupę pomidorową, sos pomidorowy lub ketchup 2-3 razy w tygodniu.
- Czerwone wino – bogate w resweratrol, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Nie przepadasz za czerwonym winem? Sięgnij po czerwone winogrona, bo resweratrol znajduje się właśnie w ich skórce.
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie